پروتز مفصل زانو و تعویض مفصل زانو، یک روش جراحی است. این جراحی با هدف کاهش درد و بهبود کیفیت زندگی، در بسیاری از بیماران مبتلا به آرتریت زانو صورت میپذیرد. اغلب بیماران، پس از انجام روشهای درمانی غیر جراحی، این روش درمانی را انتخاب می کنند. اما، انجام عمل پروتز مفصل زانو، در کنار تمامی ویژگی های مثبت برای افراد، دارای خطرات احتمالی نیز می باشد. این خطرات، علاوه بر هزینه های زیاد و دوران نقاهت طولانی، شامل موارد زیر نیز می باشد:
- لخته شدن خون
- عفونت
- خونریزی بیش از اندازه
- آسیب به اعصاب مجاور
- شل شدن اجزای زانو
- محدودیت حرکت زانو
انواع جراحیهای پروتز مفصل زانو
به طور کلی، چهار نوع جراحی تعویض مفصل وجود دارد که انواع درد زانو را از بین خواهد برد. در ادامه، به بررسی آن ها می پردازیم.
تعویض کامل مفصل زانو
اکثر جراحی های تعویض کامل زانو، شامل تعویض سطح مفصل در انتهای استخوان ران و سطح مفصل در بالای استخوان ساق پا است. در برخی موارد، با تصمیم پزشک، سطح زیرین کاسه زانو یا همان کشکک، با یک گنبد پلاستیکی صاف تعویض می شود. در صورتی که فرد، قبلا جراحی برداشتن کشکک را انجام داده باشد، از قطعه جایگزین یا همان پروتز استفاده می شود.
بیشتر بدانید: تجربه بیماران تعویض مفصل زانو
تعویض جزیی مفصل زانو
در صورتی که آرتریت، فقط یک سمت زانو را در افراد درگیر کند، امکان تعویض جزیی مفصل زانو وجود دارد. از آن جایی که، انجام این جراحی تداخل کمتری با زانو دارد، بهبودی سریع تر و با عملکرد بهتری صورت می گیرد. تعویض جزیی مفصل زانو، یکی از روش های کم تهاجمی بوده و از طریق یک برش کوچک، با استفاده از تکنیک های جراحی خاصی انجام می شود. از آن جایی که، برای انجام این جراحی، فرد باید رباط های قوی و سالمی در زانوی خود داشته باشد، انجام این جراحی، برای همه افراد مناسب نخواهد بود.
تعویض کاسه زانو
این نوع جراحی زانو، شامل تعویض سطح زیرین کاسه زانو و شیار آن می باشد. انجام این جراحی در مقایسه با جراحی تعویض کامل زانو، احتمال شکست بیشتری دارد، که دلیل آن، پیشرفت آرتریت به سایر قسمت های زانو است. در برخی موارد، جراح، تعویض کامل مفصل را پیشنهاد می دهد، زیرا نتایج قابل پیش بینی دارد. گاهی اوقات نیز جراح، احساس می کند که اگر تمامی مفصل زانو تحت تاثیر آرتریت قرار نگرفته، مفصل را حفظ کند.
بیشتر بخوانید: تعویض مفصل زانو
تعویض پیچیده یا اصلاح شده پروتز مفصل زانو
در صورت ابتلای شدید به آرتریت زانو، یا در مواردی که در حال انجام تعویض مفصل دوم یا سوم هستید، انجام جراحی پروتز مفصل زانو کامل مفصل زانو بسیار مناسب تر خواهد بود. برخی افراد، به دلایل مختلف مانند از دست دادن عمده استخوان در اثر آرتریت یا شکستگی، تغییر شکل زانو، ضعف رباط های صلیبی و غیره، نیاز به انجام نوع پیچیده تری از تعویض مفصل زانو دارند. استفاده از مفصل های جایگزین، با دارا بودن ساقه های بلند تر، به اجزای مفصل اجازه می دهد، با اطمینان بیشتری در حفره استخوان ثابت شوند. این اجزا، در مرکز زانو متصل شده و یک لولا ایجاد می کنند. در برخی موارد، از قطعات اضافی فلز یا پلاستیک، به منظور جبران هر گونه استخوان حذف شده یا آسیب دیده استفاده می شود.
مزایای جراحی پروتز مفصل زانو
جراحی تعویض مفصل زانو، دارای مزایا و فواید فراوانی است. برخی از این مزایا عبارتند از:
- تسکین و التیام درد در بیمار
- بهبود عملکرد زانو
- کاهش عوارض بیهوشی
- کوتاه بودن زمان بستری در بیمارستان
- از بین رفتن صدا های زانو
درمان های جایگزین و غیر جراحی تعویض مفصل زانو
امروزه، پزشکان زیادی، انجام درمان های غیر جراحی را برای افراد مبتلا به آرتریت پیشنهاد می دهند. در صورتی که، انجام روش هایی مانند استفاده از مسکن ها یا فعالیت های ورزشی نتیجه بخش نبود، لازم است، از درمان های غیر جراحی تعویض مفصل زانو استفاده شود. در ادامه، این روش های درمانی را بررسی خواهیم کرد.
شستشو و دبریدمان آرتروسکوپی
این روش، نوعی تکنیک جراحی است، که از طریق سوراخ کوچک یا همان آرتروسکوپی، به منظور صاف کردن غضروف آسیب دیده و از بین بردن زباله ها از مفصل زانو انجام می شود. در صورت وجود علائم مکانیکی مانند قفل شدن زانو، با برداشتن قطعات سست استخوان و غضروف، نیازی به انجام جراحی تعویض زانو در این مرحله نخواهد بود.
میکرو شکستگی
این نوع جراحی، توسط جراح و از طریق ایجاد یک سوراخ کوچک انجام شده، که این سوراخ ها در سطوح استخوان با مته یا پین ایجاد میشوند. انجام این کار موجب میشود، غضروف تشویق شده و از مغز استخوان کمک بگیرد، تا در نهایت، روند رشد دوباره اتفاق بیفتد.
استئوتومی
انجام این نوع جراحی تعویض مفصل زانو، در افراد جوان بیشتر رایج است. این جراحی، شامل بریدن استخوان ساق پا به شکل متقاطع بوده و به عنوان راهی برای به عقب انداختن جراحی تعویض مفصل زانو شناخته می شود.
درمان غضروفی
در صورت آسیب دیدن غضروف، می توان غضروف جدید را از طریق یک لوله آزمایش، از سلول های خود رشد داد. بعد از این مرحله، جراح، غضروف جدید را روی بافت آسیب دیده اعمال می کند. انجام این نوع جراحی، به منظور ترمیم نواحی کوچک و آسیب های مفصل ناشی از تصادفات صورت می گیرد.
نکات مهم در مورد پروتز مفصل زانو
در این قسمت، به بررسی نکات مهم در مورد تعویض مفصل زانو می پردازیم، تا بتوانید با کمترین مشکل، نتیجه ای عالی از انجام این جراحی بگیرید.
اطلاعات بیشتر در: خشکی زانو بعد از عمل تعویض مفصل
انتخاب پزشک ماهر برای انجام تعویض مفصل زانو
نکته مهم در مورد عمل تعویض مفصل زانو، انتخاب بهترین پزشک و جراح برای انجام این کار است. از آن جایی که در این جراحی، همه یا قسمتی از مفصل آسیب دیده از زانو خارج شده و مفصل مصنوعی جایگزین آن میشود، لازم است جراح، از تجربه و مهارت کافی برای این کار برخوردار باشد، تا با کمترین میزان ریسک، این جراحی را انجام دهد.
داشتن شرایط مناسب برای انجام جراحی تعویض مفصل زانو
نکته مهم دیگر در زمان انجام جراحی پروتز مفصل زانو، این است که، بیماران باید شرایط خود را، برای انجام این جراحی بررسی کرده و مطمئن شوند، کاندید مناسبی برای این جراحی هستند. راه حل این مسئله، مراجعه به پزشک ارتوپد برای بررسی دقیق این مورد است. لازم است بدانید، انجام جراحی تعویض مفصل زانو، به عنوان آخرین راهکار، از سمت پزشکان برای افراد توصیه می شود و در اغلب موارد، پزشک، روش های درمانی دیگری مانند مصرف دارو ها، استراحت، انجام تمرینات فیزیوتراپی و غیره را پیشنهاد خواهد داد.
آشنایی با عوارض، دوران نقاهت و مراقبت های لازم پس از جراحی
از نکات مهم دیگر که لازم است بیماران به آن دقت کافی داشته باشند، اطلاع داشتن از عوارض احتمالی، دوران نقاهت و مراقبت های قبل و بعد از عمل است. آشنایی با این موارد، به بیمار کمک می کند، تا در صورت بروز هر گونه مشکلی، به پزشک مراجعه کرده و از خطرات جدی تر جلوگیری کند.
استفاده از زانوبند زاپیامکس بهترین راه برای مراقبت بعد ازعمل
همان طور که می دانید، انجام تمرینات فیزیوتراپی و برخی فعالیت های ورزشی، بهترین راه برای مراقبت پس از جراحی تعویض مفصل زانو می باشد. اما، بسیاری از بیماران، پس از جراحی تعویض مفصل زانو، توان مراجعه به کلینیک های فیزیوتراپی را نداشته و قادر به انجام فعالیت های ورزشی نیز نیستند. در این شرایط، استفاده از زانوبند زاپیامکس اصل ، با مجهز بودن به تکنولوژی های روز دنیا، مانند اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پالس، عملکردی مشابه با فیزیوتراپی برای بیمار داشته و روند بهبودی و درمان در خانه را برای بیمار فراهم می کند.
شفاکاران، آگاهی را حق شما میداند.