زانو درد, مقالات

زانوی جامپر | تاندونیت کشکک زانو و راه‌های درمان

زانوی جامپر | شفاکاران

زانوی جامپر یا تاندونیت کشکک به عارضه‌ای می‌گویند که به دلیل آسیب شدید به تاندون کشکک ایجاد می‌شود. زانو جامپرز سبب عوارضی مانند: درد، حساسیت و ناتوانی شدید در عضلات زیر زانو شده و دامنه حرکتی بیماران را محدود می‌کند. مهم‌ترین علل ایجاد تاندونیت کشش شامل: فعالیت‌های ورزشی شدید و تکراری مانند لگد زدن به توپ و پریدن است. این فعالیت‌ها فشار زیادی بر روی تاندون زانو وارد می‌کنند و در نهایت سبب پارگی‌های میکروسکوپی، التهاب و پیشرفت تدریجی درد می‌شوند.

بیماران مبتلا به تاندونیت کشکک باید سریعا برای جلوگیری از تشدید و حتی پارگی تاندون تحت درمان‌ قرار بگیرند. از انجایی که سلامتی شما برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد در این سری از مقالات شفاکاران قصد داریم نگاهی به علل شایع تاندونیت کشکک، علائم معمول، نحوه پیشرفت آن و بهترین گزینه‌های درمانی برای جامپرز زانو صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

فهرست مطالب نوشته

زانوی جامپر چیست و چرا ایجاد می‌شود؟

تاندونیت کشکک به علت التهاب و یا دژنراسیون (از بین رفتن تدریجی) تاندونی که دقیقا در قسمت زیر کاسه زانو قرار دارد؛ ایجاد می‌شود. از لحاظ ساختاری بافت تاندون کشکک شبیه یک طناب مقاوم و بلند است. این طناب بافت عضلات چهارسر ران را از طریق ساختار کشکک زانو به قسمتی از استخوان ساق پا متصل می‌کند. عرض تاندونیت کشکک زانو حدود ۲ سانتی متر بوده و بافت بسیار مستحکمی دارد.

مهم‌ترین وظیفه این بافت کمک به کنترل نیروهای وارده به زانو (ایجاد تعادل) و صاف کردن عضلات چهار سر ران از طریق ساق پا است. کشش مکرر در تاندون کشکک ممکن است در نهایت سبب ایجاد پارگی کوچک در تاندون، التهاب و انحطاط تدریجی آن شود.

پارگی‌ تاندون ابتدا در بافت‌هایی که از استحکام کمتری برخوردار بوده و مستعد آسیب هستند؛ ایجاد می‌شود. متاسفانه شایع‌ترین علت درد زیر زانو تاندونیت کشکک زانو است. تاندونیت کشکک بیشتر در قسمت زیر زانو اتفاق می‌افتد. متاسفانه در مواردی بر اثر تاندونیت شدید کشکک و بی توجهی به درمان، ساختار تاندون به طور کامل پاره و منجر به درد زانو  می‌شود.

بیشتر بخوانید: بهترین راه تشخیص و درمان تاندونیت زانو

چه مواردی سبب بروز تاندونیت کشکک می‌شود؟

تاندونیت کشکک در بیشتر موارد به علت وارد شدن نیروی بیش از حد و البته مکرر روی تاندون (معمولاً در حین ورزش) ایجاد می‌شود. در نظر داشته باشید! هر چه نیرو وارد شده به زانو بیشتر باشد، آسیب بیمار نیز بیشتر خواهد بود. برای آشنایی بیشتر شما با تاندونیت کشکک در این قسمت از مقاله به شایع‌ترین علل ایجاد آن اشاره خواهیم کرد.

تصویر رادیو گرافی از تاندون زانو | شفاکاران

دریافت مشاوره رایگان

اگر در ناحیه کمر یا زانو درد ناشناخته‌ای احساس می‌کنید، این فرم را پرکنید تا مشاوران متخصص ما شما را راهنمایی کنند.

مشخصات فردی(Required)
تعیین محل درد

شایع‌ترین تاندونیت کشکک عبارتند از:

  • پرش‌های بلند و مکرر: در پرش بلند به دلیل برخاستن و فرود آمدن فرد، نیروی بسیار زیادی (تقریباً ده برابر بیشتر از وزن بدن) بر روی تاندون زانو وارد می‌شود. جالب است که بدانید برای اینکه فردی بتواند از روی زمین بلند شده و بپرد، به چهار برابر بیشتر از انرژی عادی برای بالا رفتن از پله نیرو احتیاج دارد. وارد شدن فشار ناگهانی و زیاد روی زانو سبب پاره شدن تاندون می‌شود.
  • برخورد زانو با اجسام سنگین: برخورد زانو با اجسام سنگین نیرویی تقریباً هفت برابر وزن بدن روی تاندون وارد می‌کند

بخوانید: فلوشیپ ارتوپدی زانو

دیگر دلایل ابتلا به زانوی جامپر

  • سفتی عضلانی: سفتی و ضعف در عضلات چهار سر ران به دلیل تحت فشار قرار دادن تاندون در حین راه رفتن سبب تاندونیت کشکک می‌گردد.
  • تمرین‌های ورزشی غیر استاندارد: تمرین‌های بیش از حد و غیر استاندارد باعث ایجاد آسیب شدید در مفاصل می‌شوند. در هنگام ورزش کردن توجه داشته باشید که میان تمرین‌های خود چند دقیقه استراحت کرده و بدون گرم کردن تمرینات خود را آغاز نکنید.
  • خارهای استخوانی: خار زانو یا استئوفیت به استخوانی می‌گویند که به سمت بیرون زانو ایجاد برجستگی کرده است. چنانچه برجستگی استئوفیت زیاد باشد به علت ایجاد فشار سبب ساییدگی تاندون می‌شود. شوند. ساییدگی تاندون متاسفانه خطر بروز تاندونیت کشکک را افزایش دهند.

*تاندونیت کشش در افراد ورزشکار به دلیل افزایش فشار روی تاندون (ناشی از فعالیت‌های شدید و مکرر) بسیار شایع است. به همین دلیل به تاندونیت کشکک، زانوی جامپر نیز گفته می‌شود. برای جلوگیری از این عارضه افراد ورزشکاران باید در حین تمرین روی شدت و میزان فشار روی زانوهای خود دقت بیشتری داشته باشند.

*علائم عارضه تاندونیت کشکک معمولاً به تدریج و در طول زمان مشخص می‌شود. بنابراین ممکن است در ابتدا هیچ دردی نداشته باشید؛ اما در طول زمان به علت ایجاد پارگی بیشتر و التهاب در تاندون، شدت درد و ناتوانی شما بیشتر شود.

تصویر ورزشکاری با زانوی جامپر | شفاکاران

مهم‌ترین علائم زانوی جامپر چیست؟

برای اینکه بتوانید تا حدودی علت درد زانوی خود را حدس بزنید، در این قسمت از مقاله قصد داریم به متداول‌ترین علل بروز عارضه تاندونیت کشکک یا زانوی جامپر اشاره کنیم. البته برای تشخیص دقیق‌تر لازم است تحت معاینات فیزیکی قرار بگیرید.

شایع‌ترین علائم تاندونیت کشکک عبارتند از:

  • درد زانو در قسمت زیر کلاهک زانو (این درد با انجام فعالیت‌هایی مانند: پریدن، دویدن و خم شدن تشدید می‌شود)
  • درد شدید پس از فشار و یا لمس زانو
  • احساس درد و سفتی در عضلات زانو
  • درد زانو در حین بلند شدن
  • ضخیم شدن پوست زانو

متاسفانه علائم زانوی جامپر با گذشت زمان بدتر می‌شود. توجه داشته باشید! علی رغم علائم مشابه تاندونیت کشکک با سندروم ازگود شلاترز و کندرومالاسی کشکک بسیار متفاوت است. به همین دلیل در صورت داشتن علائم بالا برای تشخیص دقیق‌تر از شما درخواست می‌شود که آزمایش‌های تصویر برداری را انجام دهید.

همچنین بخوانید: التهاب تاندون زانو

مراحل پیشرفت زانوی جامپر چگونه است؟

عارضه تاندونیت کشش باید به سرعت تشخیص داده شده و درمان شود؛ زیرا با راه رفتن و پریدن روی زانو، شدت آن بیشتر خواهد شد. تاندونیت کشکک معمولاً در چهار مرحله پیشرفت می‌کند. مسیر درمان زانوی جامپر متناسب با شدت پیشرفت آن انتخاب می‌شود.

مراحل پیشرفت تاندونیت کشش به صورت زیر است:

مرحله ۱: در مرحله اول بیماران فقط پس از فعالیت‌های شدید احساس درد زانو خواهد کرد.

مرحـله ۲: در این مرحله زمانی که بیماران عضلات خود را گرم می‌کنند، از درد آنها کاسته می‌شود؛ اما پس از سرد شدن بدن مجددا درد زانوی آنها باز میگردد.

مرحله ۳: در مرحله سوم بیماران در هر صورت به شدت دچار زانو درد هستند.

مرحـله ۴: در مرحله آخر تاندون زانو دچار پارگی کامل شده و نیاز به جراحی دارد.

مهم‌ترین علت بروز تاندونیت کشکک چیست؟

در گذشته تصور بر این بود که عامل اصلی ایجاد زانو جامپر، التهاب است. به همین دلیل به این عارضه تاندونیت کشکک (itis = التهاب) گفته می‌شود. امروزه ثابت شده شایع‌ترین علت بروز زانوی جامپر انحطاط یا ساییدگی تاندون است و التهاب سهم کمی در بروز آن دارد. بنابراین در حال حاضر پزشکان به جای تاندونیز کشکک از عنوان تاندونوز کشکک (اوزیس به معنای انحطاط) استفاده می‌کنند.

تغییر نام بیماری به خوبی مشخص می‌کند که چرا تجویز داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن تأثیر کمی روی درمان و کاهش علائم تاندونیت کشکک داشته‌ است. استفاده از این داروها به دلیل کند کردن روند بهبود سبب تشدید بیماری می‌شود.

بدن شما از طریق افزایش تولید کلاژن سبب ترمیم آسیب بافت تاندون می‌شود. با این حال این روند درمان بسیار کند بود‌ه و تقریباً سه ماه طول می‌کشد تا رشته‌های کلاژن تولید شد‌ه با کنار هم قرار گرفتن تاندون آسیب دید‌ه را ترمیم کنند.

درمان زانوی جامپر (تاندونیت کشکک)

احتمالا با مطالعه مطالب بالا در حال حاضر مهم‌ترین سوال شما این است که بهترین و موثرترین روش‌های درمان تاندونیت کشکک چیست؟ خوشبختانه امروزه چندین گزینه درمانی مختلف برای جامپر زانو وجود دارد که به کاهش درد بیمار و آسیب تاندون کمک می‌کنند.

موثرترین روش‌های درمان تاندونیت کشش شامل موارد زیر است:

۱. استراحت و اجتناب از فعالیت‌های سنگین؛ مهم‌ترین گزینه درمانی

بیماران دارای تاندونیت کشکک باید توجه داشته باشند که هر چه بیشتر روی تاندون آسیب دید‌ه راه بروند، درد و آسیب آنها بیشتر خواهد شد. به همین باید از انجام فعالیت‌هایی که سبب درد و آسیب بیشتر می‌شود، خودداری کرده و در حین روند درمان به خوبی استراحت کنند. دقت داشته باشید راه رفتـن روی تاندون آسیب دید‌ه باعث کند شدن روند بهبودی می‌شود. به طوری که ممکن است روند درمان شما به جای یک ماه بیش از ۳ ماه طول بکشد.

۲. استفاده از زانو بند؛ موثرترین روش درمان تاندونیت کشکک

در مراحل اولیه ابتلا به تاندونیت کشکک، استفاده از زانوبند به دلیل کاهش فشار وارده روی تاندون سبب کاهش درد و تا حدودی درمان عارضه می‌شود. برای انتخاب زانو بند مناسب باید با پزشک متخصص مشورت کنید. برای درمان سریع‌تر زانوی جامپر پیشنهاد ما به شما استفاده از زانوبند زاپیامکس است. این زانوبند دارای ۳ تکنولوژی اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پالس است. به همین دلیل علاوه بر گرم کرد‌ن موضع آسیب دید‌ه، به کاهش تنش و درد زانوی شما کمک می‌کند. سایر مزایای استفاده از زانو بند زاپیامکس شامل: کمک به ترمیم و بازسازی سلولی، کاهش سفتی مفاصل، بهبود دامنه حرکتی و رفع اسپاسم عضلانی است

۳. کمپرس سرد؛ موثرترین روش کاهش درد عضلات

یکی دیگر از روش های کاهش درد ناشی از تاندونیت کشکک، استفاده از کمپرس سرد است. برای کاهش درد خود توصیه می‌کنیم کمپرس سرد (یا کیسه فریزر حاوی سبزیجات یخ زد‌ه پیچید‌ه شد‌ه در حوله نازک) را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه و هر یک ساعت یکبار روی زانوی خود قرار دهید.

۴.  انجام تمرین کشش زانو؛ روش موثر برای افزایش انعطاف زانو آسیب دید‌ه

از جمله مهم‌ترین عوارض تاندونیت کشکک، سفتی در عضلات لگن، چهار ران و همسترینگ است. کاهش انعطاف و سفتی عضلات سبب تسریع روند پیشرفت این عارضه می‌شود. به همین دلیل انجام تمرینات کششی در کاهش علائم بیماری موثر هست. انجام تمرینات کششی علاوه بر کمک به روند ترمیم تاندون اسیب دید‌ه در کاهش احتمال بازگشت علائم پس از بهبودی نیز موثر است.

تصویر تمرین کشش زانو جامپر | شفاکاران

۵. تمرینات تقویتی، روش موثر برای تقویت عضلات زانو

تقویت عضلات بخش مهمی از روند ترمیم و درمان عارضه جامپر زانو است. ضعف عضلات منجر به افزایش نیروی وارد‌‌ه بر تاندون می‌شود و سرعت پیشرفت تاندونیت کشکک را افزایش می‌دهد. بنابراین برای کاهش سرعت روند آسیب تاندون زیر نظر مربی حرفه‌ای یا فیزیوتراپیست با تجربه تمرینات تقویتی را انجام دهید. ساده‌ترین تمرین برای تقویت عضلات سرینی، تمرین پل باسن است. در این تمرین باید کف پاهای خود را روی زمین قرار داد‌ه و سعی کنید تا جایی که امکان دارد (دچار کمر و زانو درد نمی‌شوید) کمر و باسن خود را به سمت بالا ببرید.

۶. استفاده از دستگاه زاپیامکس تراپی

استفاده از زاپیامکس تراپی در مقایسه با دیگر روش‌های درمانی مانند مصرف دارو، تزریق مستقیم و حتی فیزیوتراپی مزایای بسیار زیادی دارد. در این مطلب سعی می‌کنیم که در مورد خرید زانوبند زاپیامکس، نحوه استفاده و مزایایی که نسبت به فیزیوتراپی دارد صحبت کنیم. با ما همراه باشید  زاپیامکس تراپی شما می‌توانید به راحتی از پیشرفت آسیب در زانوی جامپر جلوگیری کنید.

۶. جراحی زانو؛ آخرین روش درمان تاندونیت کشش

اگر تاندونیت کشکک پس از استفاده روش‌های درمانی مختلف و گذشت ۶ تا ۱۲ ماه درمان نشد، جراحی به عنوان آخرین راه حل درمانی انجام می‌شود. در جراحی تاندونیت کشکک بافت آسیب دید‌ه زانو برداشته شد‌ه و شدت جریان خون در آن ناحیه افزایش (به همین دلیل بافت‌های آسیب دید‌ه به سرعت ترمیم می‌شوند) پیدا می‌کند. به طور کلی اگر تاندون کشکک به طور کامل پاره شد‌ه باشد، انجام جراحی برای ترمیم تاندون ضرورت پیدا می‌کند. پس از انجام جراحی، برای توانبخشی بیمار مراجعه به فیزیوتراپی ضروری است. بیماران معمولا به ۳-۶ ماه فیزیوتراپی نیاز دارند.

علائم تاندونیت کشکک به چه بیماری‌های دیگری شبیه است؟

علائم تاندونیت کشکک مشابه با علائم تعداد دیگری از بیماری‌های مرتبط با زانو است. به همین دلیل برای شروع روند درمان بیماران، باید بیماری به درستی تشخیص داد‌ه شود. برای راهنمایی بیشتر شما در این قسمت از مقاله به دو مورد از نزدیک‌ترین بیماری‌ها به تاندونیت کشکک اشاره خواهیم کرد.

بیماری‌های دارای علائم مشابه با تاندونیت کشک شامل موارد زیر است:

  • زانوی دونده: عارضه‌ای که در آن میزان و شدت حرکت کاسه زانو محدود می‌شود.
  • کندرومالاسی کشکک: آسیب به غضروف پشت کلاهک زانو
  • تاندونیت چهار سر ران: تاندون بالای کاسه زانو تحت تأثیر قرار می‌گیرد.

سوالات متداول در مقاله تاندونیت کشکک زانو

۱.     بهترین مکمل یا ویتامین‌های موثر در ترمیم سریع تاندون چه مکمل‌هایی هستند؟

موثرترین مکمل‌های ترمیم کننده سریع تاندون زانو شامل: کلسیم، ویتامین D، فسفر، کلاژن، گلوکز آمین، اسیدهای چرب ضروری مانند امگا ۳ هستند.

۲.     برای تسکین درد ناشی از تاندونیت کشکک چه مسکن‌هایی مصرف شود؟

برای کاهش درد ناشی از ابتلا به تاندونیت کشکک توصیه می‌شود زیر نظر پزشک از مسکن‌هایی مانند: استامینوفن، دیکلوفناک، ناپروکسن، سلوکسیب و ایپوبروفن استفاده کنید.

۳.     آیا ماساژ تراپی در کاهش درد و درمان تاندونیت کشکک موثر است؟

بله؛ در صورتی که تاندون کشکک به طور کامل پاره نشده باشد، می‌توانید (زیر نظر پزشک و فرد با تجربه) از روش ماساژ تراپی استفاده کنید. ماساژ درمانی به دلیل افزایش جریان خون به ترمیم بافت آسیب دید‌ه و کاهش درد بیماران کمک می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *