بهترین راههای تشخیص و درمان تاندونیت زانو
تاندونیت زانو ، التهاب و پارگیهای میکروسکوپی تارهای فیبری ضخیم (طناب) است که ماهیچه را به استخوان متصل میکند، به این طنابها تاندون میگویند. استفاده بیش از حد از عضلات، مهمترین عامل تاندونیت محسوب میشود. این وضعیت باعث درد و حساسیت در خارج از مفصل میشود. تاندونیت میتواند درهر تاندونی رخ دهد، اما بیشتر در اطراف شانه، آرنج، مچ دست، زانو و پاشنه پا دیده میشود. بیشتر تاندونیتها با استراحت، فیزیوتراپی و دارو برای کاهش درد قابل درمان هستند. التهاب طولانی مدت تاندون میتواند باعث پارگی تاندون شود. پارگی تاندون ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. با توجه به نقش بسیار مهم تاندون در عملکرد مناسب سیستم اسکلتی عضلانی، در این مقاله سایت شفاکاران علت و علائم تاندونیت زانو را بررسی میکنیم.
تاندونیت tendonitis در کجای زانو قرار دارد؟
واژه تاندونیت به التهاب در بافت تاندون اطلاق میشود که این بافت در حقیقت طنابهای کلاژنی است. این طنابها از عضلات به استخوانها اتصال پیدا نموده و باعث انتقال نیروی انقباض عضلانی به استخوانها برای ایجاد حرکت میشوند. زمانی که این بافت بسیار مهم در اثر هر عاملی مانند نیروی زیاد و زمان کم و یا نیروی کم و تکرار زیاد التهاب پیدا کند واژه تاندونیت به آن اطلاق میشود. واژههای مختلف آسیبهای تاندون، تاندونیت، تندینوزیس، تنوسینوویت وتندینوپاتی هستند. در حقیقت این واژهها در مواردی از آسیبهای تکرار شونده به کار برده میشوند. این ضایعه بیانگر یک پاسخ التهابی در داخل تاندون، بدون التهاب لایه خارجی (یعنی پاراتنون) آن است. در این مقاله از سایت فروشگاهی شفاکاران به انواع تاندونیت اشاره میکنیم:
- انگشت ماشهای
- التهاب تاندون آشیل
- التهاب تاندون فوق خاری
- آرنج گلف بازان و تنیس بازان
در ادامه به توضیح درباره تاندونیت زانو، علت تاندونیت زاو و علایم آن میپردازیم.
تاندونیت زانو، انواع پارگی تاندون زانو
به طور کلی آسیب به دو صورت اتفاق میافتد یا نیرو زیاد و زمان کم یا نیرو کم و تکرار و زمان زیاد اعمال شود در هر دو حالت آسیب در بافت اتفاق میافتد. آسیب بافت سبب ایجاد تاندونیت یا در گذر زمان تندینوزیس میشود. پارگی تاندون امکان دارد جزئی یا کامل باشد. پارگی تاندون زانو جزئی به طور کامل فعالیت و عملکرد تاندون را مختل نمیکند. تاندون شبیه به طنابی است که بر اثر استفاده بیش از حد آنقدر کـشیده شـده که برخی از الیاف آن از بین رفـته است. اما طناب همچنان یک تکه و قابل استفاده است. پارگی تاندون زانو کامل مربوط به زمانی است که تاندون کشکک به طور کامل پاره شـده باشد و تاندون از کاسه زانو جدا گردد. رخدادن پارگی تاندون زانو اغلب در محلی است که به کاسه زانو میچسبد و تکهای از استخوان نیز همراه با تاندون دچار آسیب خواهد شد و زانودرد را درپی دارد.. هنگامیکه پارگی تاندون زانو ناشی از یک بیماری پزشکی مانند تاندونیت باشد، معمولا پارگی در وسط تاندون به وجود میآید.
علت التهاب تاندون زانو چیست؟
تاندونیت کشکک (تاندونیت زانو) معمولا به علت استفاده بیش از حد یا علل مختلف دیگر ایجاد میشود. برخی از علل ممکن برای تاندونیت کشکک عبارتند از:
- استفاده بیش از حد و مکرر از زانو در ورزشهایی که نیاز به پرش و تغییر وضعیت دارند.
- تغییرات در تکنیک ورزشی یا انجام ورزش با تجهیزات نادرست.
- انجام تمرینات کششی پیچیده برای تاندونها.
- تغییر در ساختار زانو به دلایل ژنتیکی یا سایر عوامل
- بیماریهای مرتبط زانو مانند آرتریت روماتوئیدی
تاندونیت کشکک معمولا با زمان و در اثر استفاده مکرر از زانو تدریجی توسعه مییابد. بهترین راه برای جلوگیری از آن، توجه به تکنیکهای صحیح و به توانایی بدنی مربوط به ورزشهایی که انجام میدهید، است.
بیشتر بخوانید: زانوی جامپر
علائم آسیقب تاندون زانو؛ التهاب در تاندون کشکک زانو
علائم التهاب تاندون کشکک زانو ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد: درد در منطقه زانو یا در نزدیکی تاندون کشکک زانو یکی از علائم شایع تاندونیت زانو است. این زانو درد ممکن است در زمان فعالیتهای ورزشی، پس از آن یا حتی در طول روز و شب احساس شود.
- تورم: ورم در منطقه زانو نیز ممکن است به عنوان نشانه تاندونیت زانو ظاهر شود. این تورم معمولا به علت التهاب در تاندون کشکک زانو رخ میدهد.
- حساسیت: منطقه زانو و تاندون کشکک زانو ممکن است حساس به لمس شود و در مواردی حتی اثر گذاری خفیف میتواند درد ایجاد کند.
- محدودیت در حرکت: در تاندونیت زانو شما ممکن است مشکلاتی در خم کردن یا صاف کردن زانو داشته باشید.
- صدای تق تق : در برخی موارد، در حین حرکت زانو ممکن است صدای تق تق ایجاد شود.
تشخیص و درمان تاندونیت زانو معمولا نیاز به مشورت با پزشک دارد.
تفاوت بین پارگی و کشیدگی رباط زانو
به راحتی می توان این دو آسیب را با هم اشتباه گرفت، زیرا هم پارگی رباط صلیبی و هم کشیدگی رباط زانو علائم مشابهی از جمله: تورم، التهاب، درد شدید و کبودی احتمالی را نشان میدهند. تفاوت اصلی بین پارگی و کشیدگی در این است که پارگی رباط صدایی متمایز دارد، در حالی که کشیدگی اینگونه نیست. کشیدگی های رباط زانو معمولاً راحت تر از پارگی رباط بهبود مییابند. روند بهبودی کشیدگی رباط ممکن است تا هشت هفته یا بیشتر با توانبخشی طول بکشد. از سوی دیگر، پارگی رباط به احتمال زیاد نیاز به جراحی و حداقل شش ماه یا بیشتر توانبخشی دارد.
عوامل خطر التهاب تاندون کشکک زانو چیست؟
تاندونیت کشکک زانو ممکن است توسط عوامل خطری مختلف ترتیب داده شود. برخی از این عوامل خطر عبارتند از:
- فعالیتهای ورزشی: انجام ورزشهایی که نیاز به حرکات پرشی، خم شدن و تغییر وضعیت زانو دارند میتواند به عوامل خطری مرتبط با تاندونیت کشکک منجر شوند. که شامل ورزشهایی مانند بسکتبال، والیبال، دو و ورزشهای پرشی میشود.
- نیاز به پرشهای بلند: انجام پرشهای بلند و مکرر، ممکن است زانو را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و به عوامل خطری برای تاندونیت کشکک تبدیل شود.
- نوع و تکنیک ورزشی: استفاده نادرست از تکنیکها در ورزشها، به ویژه در زمانی که به زانوها فشار زیادی وارد میشود، ممکن است به تاندونیت کشکک منجر شود.
- تغییر در تکنیک ورزشی: تغییر ناگهانی در تکنیک ورزشی یا انجام ورزشهای جدید بدون آموزش صحیح ممکن است به تحریک تاندونها و تاندونیت کشکک منجر شوند.
- شرایط طبی: برخی شرایط طبی مانند آرتریت روماتوئیدی و عوامل التهابی دیگر ممکن است خطر تاندونیت کشکک را افزایش دهند.
برای پیشگیری از تاندونیت زانو، مهم است که توجه به تکنیکهای صحیح و آموزش ورزشی داشته باشید و فعالیتهای ورزشی خود را با تعداد و تکرار مناسب انجام دهید.
تاندونیت و درمانهای سریع ؛ درمان تاندونیت پشت زانو
روشهای مختلفی برای درمان تاندونیت ارائه میشود اکثر آسیبهای تاندونیت با چند روز استراحت و مراقبت بهبود پیدا میکند. اما در برخی شرایط نیز لازم است فرد برای درمان از دارو و پماد برای تاندونیت و یا حتی روشهای تهاجمی استفاده کند. برخی از روشهای درمان قطعی تاندونیت عبارتند از:
- کمپرس سرد: کاهش درد و التهاب در محل درد با استفاده از کمپرس آب سرد.
- آتلهای مخصوص: پزشک میتواند برای کاهش حرکت اندام درگیر، از آتلهای مخصوص استفاده کند.
- تزریق استروئید درمان تاندونیت: ممکن است داروهای ضد التهاب استروئیدی برای کاهش درد و التهاب بیمار تجویز شود.
- تزریق استروئید: تزریق داروهای کورتیکواستروئیدی در صورت درد شدید بیمار میتواند کمک کننده باشد.
- پی آر پی تاندونیت: پی آر پی به تزریق پلاکتهای خون به ناحیه موردنظر گفته میشود. این کار موجب میگردد که بافت و تاندونهای آسیبدیده سریعتر ترمیمشده و بهبود یابند.
- شاک ویو تراپی درمان تاندونیت زانو و تاندونیت کلسیفه: موثرترین و اصلیترین روش درمان تاندونیت، شاک ویو تراپی است. از روش شاک ویوتراپی در فیزیوتراپی اکثرا برای تاندونیت کلسیم یا کلسیفه استفاده میشود. امواج شاک ویوتراپی که کم انرژی و کم توان هستند، از طریق پوست جذب تاندونها میشود. این امواج کلیسم را تجزیه میکنند و از تجمع آنها جلوگیری میکند. حتی پارگی و زخمهای تاندون نیز با شاک ویوتراپی قابل درمان است و نیازی به جراحی نیست. همچنین این روش از فیزیوتراپی، برای درمان تاندونیت شانه، تاندونیت آشیل، تاندونیت کلسیفه یا کلسیم، تنیس البو و تاندونیت پاتلا کاربرد دارد.
- عمل جراحی تاندون: اگر تاندون دچار پارگی و آسیب شدید شده باشد و با روشهای ذکر شده قابل درمان نباشد باید جراحی شود. در عمل جراحی تاندونیت پارگیهای تاندون ترمیم میشود.
درمان تاندونیت شانه چیست؟
درمان تاندونیت شانه بر اساس عوامل فردی متفاوت است، اما مراقبت استاندارد شامل استراحت، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، فیزیوتراپی و تمرینات تقویتی، تزریق کورتیزون و احتمالاً جراحی است. البته پیش از هرگونه اقدام برای جراحی حتما موارد دیگر درمانی را امتحان کنید و در صورتی که این اقدام ها بی نتیجه بودند بعمل جراحی را به عنوان گزینه نهایی برگزینید.
درمان خانگی کشیدگی تاندون زانو
در بسیاری از مواقع برای کمک به مدیریت درد و همچنین درمان تاندونیت لازم است ۲ تا ۳ روز استراحت کنید و از حرکت دادن تاندون اجتناب کنید. میتوانید برای کاهش درد هر ۲ تا ۳ ساعت یک کیسه یخ روی محل درد قرار دهید و بعد از ۲۰ دقیقه کیسه یخ را بردارید. استفاده از باند برای بستن تاندون زانو و دست نیز میتواند به کاهش فشار به تاندونها و سرعت بخشیدن به روند بهبود تاندونها کمک کند. برای کاهش تورم و درد بهتر است تا ۳ روز از حمام داغ، کیسه آب گرم و ماساژ درمانی اجتناب کنید. روش درمان خانگی در درمان تاندونیت زانو و کنترل علائم آن موثر است.
زانوبند زاپیامکس، موثر در درمان تاندونیت
زانوبند زاپیامکس را باید افق جدیدی در درمان زانودرد دانست. این زانوبند به پیشرفتهترین تکنولوژیهای عرصه درمان مجهز است. همچنین از سه فناوری نوین اولتراسوند، انفرارد یا مادون قرمز و کلاک پالس بهره میبرد. کنار هم قرارگیری این سه فناوری در یک زانوبند در نوع خود کمنظیر است. بخش قابل توجهی از مشکلات سایر روشهای درمانی مانند فیزیوتراپی را حذف میکند. حتی نیاز به جراحی زانو را تا حد زیادی برطرف میسازد. خرید زانوبند زاپیامکس در درمان تاندونیت زانو بسیار موثر است. به گونهای که پس از یک هفته استفاده منظم میتوانید نشانه های مثبت آن را ببینید.
پیشگیری از تاندونیت، بایدها و نبایدها
در این قسمت نکاتی که برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری توصیه شده است را ذکر میکنیم. برای کاهش احتمال ابتلا به تاندونیت، علاوه بر مصرف قرص ضد التهاب زانو توصیههای زیر را دنبال کنید:
- از فعالیتهایی که فشار زیادی را به تاندونهای شما وارد میکند، به خصوص برای دورههای طولانی خودداری کنید. اگر در حین ورزش احساس درد داشتید، استراحت کنید.
- در صورتی که یک ورزش یا فعالیت باعث درد شما شد، تمرین دیگری را ترکیب یا جایگزین کنید. ورزشهای پرتحرک مانند دویدن را با ورزشهای ملایمتر مانند دوچرخه سواری یا شنا ترکیب کنید.
- هنگام شروع یک ورزش جدید یا استفاده از تجهیزات ورزشی، از دستورالعملهای صحیح پیروی کنید.
- پس از ورزش، مفاصل خود را با دامنه کامل حرکت حرکت دهید. بهترین زمان برای کشش بعد از ورزش است، زمانی که عضلات شما گرم میشوند.
- در محل کار اطمینان حاصل کنید که صندلی، صفحه مانیتور متناسب با قد، طول بازو شما قرار گرفته باشد. رفایت این نکته به محافظت از مفاصل و تاندونهای شما در برابر فشار کاری کمک میکند.
- تقویت عضلات مورد استفاده در فعالیت یا ورزش میتواند کمک کند تا دچار تاندونیت نشوید.
- از کالاهای پزشکی نوین مانند زانوبند زاپیامکس و خرید کمربند پلاتینر غافل نشوید.
تاندونیت زانو و کشیدگیهای دردسر ساز
تاندون بافت فیبری داشته و قابلیت کشش دارد. حال اگر تاندون بیشازاندازه کشیده شود یا آسیبی ببیند دچار التهاب شدید خواهد شد. به التهاب تاندونهای بدن انسان، تاندونیت گفته میشود. شایعترین انواع این بیماری التهاب تاندون آشیل، التهاب تاندون شانه، آرنج گلف باز، التهاب تاندون مچ دست و تاندونیت زانو است. در این مقاله به علت تاندونیت به طور کلی اشاره کردیم و علائم و علت تاندونیت زانو را مورد بررسی قرار دادیم. سپس به معرفی راههای درمان قطعی تاندونیت و درمان تاندونیت زانو به روش شاک ویو تراپی پرداختیم.
پرسشهای پرتکرار در باره تاندونیت زانو
التهاب تاندون بیشتر در کدام بخشهای بدن ایجاد میشود؟
تاندونیت بیشتر در شست دست، آرنج، شانه، ران، زانو و تاندون آشیل ایجاد میشود.
علت تاندونیت زانو چیست؟
وارد آمدن فشار اتفاقی و سریع مثل سقوط و پریدن
علائم تاندونیت زانو چیست؟
درد مبهم، کاهش دامنه حرکتی و مشکل در راه رفتن
آیا تاندونیت زانو میتواند منجر به پارگی تاندون شود؟
بله، تاندونیت زانو (تاندون زانو) در صورت عدم درمان و توجه به علائم، میتواند به پارگی یا تمزق تاندون منجر شود.