پیشگیری از آرتروز زانو از چه راههایی ممکن است؟ به تصور خیلیها، آرتروز بیماریای است که در سنین بالا رخ میدهد. اما واقعا اینطور نیست و در سنین جوانی هم میتواند بروز کند. بنابراین آگاهی از روشهای پیشگیری از آرتروز میتواند مانع از ابتلا به آن شود و یا حداقل وقوع آن را به تعویق بیندازد. استفاده از رژیم غذایی سالم و ورزش بهترین راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری هستند که همواره پزشکان توصیه میکنند. در این قسمت از مقاله شفاکاران تصمیم داریم راهکارهایی در مورد پیشگیری از آرتروز ارائه دهیم.
آرتروز چیست؟
آرتروز یکی از دلایل اصلی ناتوانی جسمی در افراد آرتروز است. در این بیماری غضروفهای بدن به مرور زمان به دلایل مختلفی تخریب میشوند. همان طور که میدانید غضروف یک بافت لغزنده و سخت است که انتها دو استخوان را به یک دیگر وصل میکند و باعث میشود این استخوانها به راحتی روی یک دیگر حرکت کنند. زمانی که فرد دچار آرتروز غضروف و یا مفصل میشود، استخوانهای آن شروع به تغییر می کنند و بافت همبندی که عضلات را به استخوانها متصل میکند و موجب پایداری مفصل میشود را تخریب کرده و در نتیجه باعث التهاب پوشش مفصل خواهد شد. مهمترین کار در این زمینه کنترل این عارضه است که می توان از زانوبند زاپیامکس مجهز به تکنولوژی UIC در این زمینه بهره برد.
از کجا بفهمیم آرتروز داریم؟
حالا سؤالی که پیش میآید این است که از کجا بفهمیم آرتروز داریم؟ آرتروز چه علائمی دارد؟ برای این که متوجه شوید دچار بیماری آرتروز شدهاید یا خیر باید علائم زیر را در خود زیر نظر بگیرید. اصلیترین علائم آرتروز عبارت هستند از:
- احساس درد شدید در زانوها به خصوص زمانی که فرد میخواهد بنشیند و یا از جای خود برخیزد. همچنین در بعضی از فعالیتهای دیگر این احساس درد بیشتر حس میشود.
- زمانی که مفصلهای زانوی خود را لمس میکنید، احساس درد میکنید.
- هنگام راه رفتن ممکن است صداهای غیر طبیعی از زانوهای خود بشنوید. این صداها با دردهایی در مفصل زانو همراه است. علت این موضوع هم این است که در بیماری آرتروز، غضروف مفاصل و استخوانها به یک دیگر ساییده میشوند.
- زمانی که فرد به حالت چهار زانو مینشیند به سختی از جای خود برمی خیزد. به حالت اصطلاحا میگویند زانوی فرد قفل شده است.
- در روزهایی که هوا سرد است و رطوبت هوا زیاد است، احساس درد در زانو بیشتر هم میشود.
- بدشکلی و انحراف خاصی در قسمت زانوها احتمالاً دیده میشود. حتی گاهی ممکن است هنگام راه رفتن زانوها به یک دیگر برخورد کنند.
بیشتر بخوانید: بهترین زانوبند برای درمان زانو
پیشگیری از آرتروز زانو در طب سنتی
برای این که بتوانید از آرتروز پیشگیری کنید، طب سنتی راهکارهای مختلفی را ارائه کرده است. بنا بر روش طب سنتی باید سعی کنید رژیم غذایی سالمی را رعایت کنید و در کنار آن از بعضی از مواد خوراکی و عرقیات مناسب و مفید استفاده کنید. در ادامه انواع مواد خوراکیای که باعث میشود در طول زندگی خود به آرتروز دچار نشوید را به شما معرفی میکنیم.
سرکه سیب و درمان آرتروز در خانه
یکی از بهترین چیزهایی که میتوانید در طول زندگی خود به صورت منظم مصرف کنید و از خواص باورنکردنی آن بهرهمند شوید، سرکه سیب است. چرا که سرکه سیب سرشار از کلسیم، منیزیم، پتاسیم و فسفر است و مصرف منظم آن میتواند هم باعث پیشگیری از آرتروز شود. همچنین اگر به این بیماری مبتلا بودید، درد آن را کاهش می دهد. علاوه بر همه اینها سرکه سیب میتواند کمک به کاهش تجمع سموم در مفاصل و همچنین بافتهای همبند شود. برای مصرف این سرکه پر خاصیت ابتدا یک فنجان آب گرم یا ولرم را آماده کرده و یک قاشق سرکه سیب و یک قاشق عسل به آن اضافه کنید. این ترکیب قلیایی معجزهگر را میتواند صبحها به صورت ناشتا میل کنید.
بیشتر بدانید: ورزش برای درمان بورسیت زانو
فلفل هندی و پیشگیری از آرتروز زانو
فلفل هندی حاوی مادهای به نام کپسایسین است که از این ماده در بیشتر قرص و کرمهای ضد درد استفاده میکنند. این ماده همچون یک مسکن عمل میکند و با احساس گرمایی که به ناحیه آسیب دیده میدهد، میتواند درد را کاهش دهد. اگر فکر میکنید به تازگی دچار بیماری آرتروز شدهاید و علائم اولیه آن را در خود مشاهده کردید میتوانید از راه حل زیر استفاده کنید.
مقدار کمی از فلفل هندی را پودر کرده و آن را با روغن زیتون گرم مخلوط کنید. این خمیر را روی ناحیه آسیب دیده دو بار در روز بمالید تا علاوه بر تسکین درد زانو، از پیشرفت بیماری آرتروز هم جلوگیری کنید.
همچنین میتوانید یک چهارم یا نصف قاشق چای خوری فلفل هندی را با با یک فنجان سرکه سیب مخلوط کنید. سپس یک حوله تمیز بردارید و با این محلول خیس کنید. بعد از آن هر ۲۰ دقیقه یک بار روی زانو خود بگذارید تا درد کاهش یافته و بیماری تا حدودی درمان شود.
تخم شنبلیله
گیاه شنبلیله از جمله گیاهانی است که خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارد. گاهاً پزشکان توصیه میکنند برای درمان خانگی آرتروز زانو و یا پیشگیری از زانو درد حتماً روزی یک قاشق چایخوری دانه شنبلیله بخورید. بعد از ان هم بهتر است یک لیوان آب ولرم بنوشید. یکی دیگر از روشهای مصرف این گیاه این است که تخم شنبلیله را در آب ولرم از یک شب قبل خیس دهید و صبح روز بعد به صورت ناشتا آب را میل کنید.
چای سبز
هزاران سال است که مردم کشورهای آسیایی به چای سبز علاقه نشان میدهند و برای درمان و پیشگیری از بسیاری از بیماریها و سلامت بدن آن را مصرف میکنند. چای سبز حاوی پلی فنولهای سرشار از آنتی اکسیدان است که میتواند التهابات مفصلی را کاهش دهد. چای سبز میتواند علاوه بر محافظت از مفاصل، با ایجاد تغییرات مفیدی در سیستمهای ایمنی بدن، شدت علائم آرتروز زانو را کاهش دهد.
دارچین
یکی از ادویههای بسیار عالی و خوشمزه برای پیشگیری از آرتروز زانو که بسیاری از خانمهای ایرانی در غذاهای خود از آن استفاده میکنند دارچین است. اما ممکن است کمتر کسی بداند که این ماده چقدر خاصیت دارد و میتواند چه فوایدی برای بدن داشته باشد. دارچین خواص آنتی اکسیدانی قویای دارد و میتواند سبب مهار آسیبهای سلولی ناشی از رادیکالهای آزاد شود. علاوه بر همه اینها دارچین باعث میشود سطح قند خون و کلسترول در بدن کاهش یابد و مانع از دست رفتن عملکردهای شناختی ذهن در اثر افزایش سن شود. طی تحقیقاتی که در سالهای اخیر انجام شده و روی بیماران آرتروزی آزمایشاتی صورت گرفته، افرادی که به طور مرتب در غذاهای خود از دارچین استفاده میکردند، پس از مدتی پروتئین واکنشی این افراد که باعث التهاب مفصلهای زانو میشده است، کاهش یافته است.
زنجبیل
یکی از چیزهایی که باعث میشود بیماریهای مفصلی همچون آرتروز شدت بیشتری پیدا کند، التهاب و استرس اکسیداتیو است. زنجبیل یکی از بهترین گیاهانی که استرس را به شدت کاهش میدهد. این گیاه با خواص ضد التهابی و همچنین تسکین دهندگی خود، روشی سنتی برای کاهش درد و سفتی در افراد مبتلا به آرتروز زانو شناخته میشود. علاوه بر آن علائم زانو درد را هم کاهش میدهد و از ایجاد آرتروز جلوگیری میکند.
رازیانه و کنترل علائم آرتروز در زنان
رازیانه یکی دیگر از گیاهانی است که برای پیشگیری از آرتروز به کار میرود. فیبرهای غذایی موجود در این گیاه آن را به یکی از بهترین ادویههای با خاصیت آنتی اکسیدانی تبدیل کرده است. آنتول ماده اصلی ترکیب این گیاه به کاهش التهابات کمک زیادی میکند و خاصیت ضد درد دارد. همچنین رازیانه حاوی مقادیر زیادی ویتامین c است که میتواند رادیکالهای آزاد را خنثی کند و مانع از درد و تحلیل مفصلها و غضروفها شود. به همین دلیل هم برای درمان و هم برای پیشگیری از بیماریهای آرتروزی و آرترید روماتوئیدی مورد استفاده قرار میگیرد. رازیانه به طرز شگفتانگیزی میتواند عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود ببخشد. توصیه پزشکان طب سنتی به افراد این است که حتماً ادویه رازیانه در وعدههای غذایی خود قرار دهند تا از خواص آن بهرهمند شود. البته شما میتوانید با مصرف دمنوش رازیانه درد و تورم ناشی از آرتروز را هم کاهش دهید. برای درست کردن این دمنوش مقداری از رازیانه را در یک هاون بکوبید و سپس یک فنجان آب گرم آماده کنید و پودر آماده شده از رازیانه را روی آن بریزید. ده دقیقه صبر کنید و سپس آن را میل کنید.
بیشتر بخوانید: پارگی مینیسک زانو چیست
سیاهدانه و پیشگیری از آرتروز زانو
سیاهدانه یکی از بهترین گیاهانی است که هم برای پیشگیری و هم درمان آرتروز به کار می رود. این ماده خاصیت ضد التهابی قوی ای دارد و مصرف صحیح و به موقع آن می تواند التهابات را کاهش داده و سبب تسکین درد شود. اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در سیاه دانه می توانند فرایند التهاب در مفاصل زانو را کاهش دهند و موب افزایش دامنه حرکتی زانو شوند.
آیا درمان قطعی آرتروز امکان دارد
واقعیت این است که آرتروز درمان قطعی ندارد و راه اساسی، پیشگیری از آرتروز زانو است. یک متخصص طب فیزیکی ممکن است در تدوین یک برنامه مدیریت غیردارویی برای بیمار مبتلا به استئوآرتریت کمک کند و یک متخصص تغذیه ممکن است به بیمار در کاهش وزن کمک کند. در صورتی که آرتروز به یک برنامه مدیریت پزشکی پاسخ ندهد، ممکن است ارجاع به جراح ارتوپد ضروری باشد. روشهای جراحی برای استئوآرتریت شامل آرتروسکوپی، استئوتومی و (بهویژه با استئوآرتریت زانو یا لگن) است.
سؤالات متداول
کدام یک از گیاهان دارویی برای پیشگیری از آرتروز در طب سنتی توصیه میشود؟
گیاهانی که حاوی ترکیبات ضد التهاب و آنتی اکسیدانی هستند، بهترین گزینه برای پیشگیری و درمان آرتروز محسوب میشوند. زنجبیل، دارچین و رازیانه حاوی ترکیبات مفیدی هستند و مصرف آنها به شدت توصیه میشود.
آیا میتوان با طب سنتی آرتروز را درمان کرد؟
بله با مصرف غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی ویتامین و مواد معدنی، رژیم غذایی ضد التهابی، انواع دمنوش و نوشیدنیهای مؤثر بر کاهش علائم آرتروز و تسکین دهندگی میتوان بدون نیاز به استفاده داروهای شیمیایی این بیماری را درمان کرد.
آیا کاهش وزن به عنوان راهی برای پیشگیری از آرتروز شناخته میشود؟
بله داشتن وزن مناسب و کاهش وزن همواره به سلامت بدن کمک خواهد کرد. زمانی که وزن بدن شما متناسب باشد، کمتر به غضروفها و مفاصل بدن شما فشار وارد میشود و در این صورت احتمال این که به آرتروز مبتلا شوید هم کاهش مییابد.