قرص گاباپنتین برای کمر درد را بسیاری از پزشکان برای کنترل درد بیماران توصیه می کنند. گاباپنتین به عنوان داروی ضد تشنج به منظور کنترل و درمان حملات تشنج در بیماران مبتلا به صرع تجویز میشود. گاباپنتین در کنار تاثیری که بر کنترل و درمان تشنج دارد، برای تسکین درد کمر نیز مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین مانند بسیاری از داروهای دیگر که برای درمان و کنترل بیماریها و مشکلات مختلف به کار گرفته میشوند، از اشکال مختلف گاباپنتین نیز میتوان در کنترل حملات تشنج، درمان کمر درد، کنترل سندرم پای بی قرار (RLS) برخی دیگر از دردهای عصبی ناحیه کمر استفاده نمود.
اما سازوکار قرص گاباپنتین برای کمر درد و تسکین دردهای این ناحیه چگونه است؟ در ادامه این مقاله از شفاکاران علاوه بر توضیح نقش درمانی کپسول گاباپنتین برای کمر درد، به معرفی عوارض و تداخلات دارویی این قرص میپردازیم.
موارد مصرف قرص گاباپنتین چیست؟
همانطور که اشاره شد، اصلیترین کاربرد گاباپنتین جلوگیری از حملات تشنج یا درمان و کنترل آنها است. این دارو ریتم فعالیتهای عصبی را آرام کرده و شدت وقوع تشنج را کاهش میدهد. گاباپنتین میتواند فعالیت الکتریکی بخشهایی از مغز را دچار تغییر کرده و فعالیت مواد شیمیایی خاصی را که به انتقال دهندههای عصبی شهرت دارند تحت تاثیر قرار دهد.
انتقال دهندههای عصبی به ارسال و انتقال پیامهای عصبی میان سلولهای عصبی میپردازند. داروی گاباپنتین با نامهای تجاری Horizont و Neurontin در انواع شکلهای کپسول، قرص و محلول خوراکی به فروش میرسد. پزشک معالج بر اساس نتایج آزمایشات و شرایط بیماری ممکن است گاباپنتین را در دوزهای مختلف برای کودکان و بزرگسالان تجویز نماید. داروی Neurontin در درمان یکی از انواع صرع در کودکان ۳ ساله نقش دارد. ممکن است برای کنترل نشانههای صرع در برخی افراد، از سایر داروها نیز به همراه گاباپنتین استفاده استفاده شود.
گاباپنتین در کنار کاربردی که برای درمان تشنج دارد، به منظور کنترل و تسکین درد کمر و گردن درد و برخی اوقات برای زانو درد نیز تجویز و مصرف میشود. این دردها ممکن است نتیجه بیرون زدگی یا پارگی دیسک و یا تحریک و آسیب عصب سیاتیک باشند که در برخی موارد با درمان ترکیبی کنترل خواهند شد. بنابراین داروی گاباپنتین جزء داروهایی است که در درمان کمر درد ناشی از دیسک کمر و سیاتیک تاثیر مثبت دارد.
از دیگر موارد استفاده گاباپنتین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش نورالژی بعد از
- داروهای درمان کننده سندروم پای بیقرار
همچنین مطابق مطالعات گسترده صورتگرفته در سال ۲۰۱۶، گاباپنتین در کنار اکسیکانتین (آرامبخش اپیوئیدی)، برای کنترل شدن درد افراد مبتلا به درد شدید سرطان به کار گرفته میشود. با این وجود تجویز گاباپنتین برای درمان این نوع دردها از جانب پزشکان متداول نیست.
نقش گاباپنتین در درمان کمر درد چیست؟
پاره شدن یا بیرون زدن دیسک در ستون فقرات، ریشه عصبی را تحت فشار شدید قرار میدهد. به این ترتیب رشتههای عصبی سیگنالهایی محتوی پیام عصبی را به دستگاه عصبی مغز ارسال میکنند. در نتیجه فرد در ناحیه مورد نظر احساس درد خواهد کرد. مصرف گاباپنتین با دوز مناسب سرعت ارسال سیگنالهای درد را کند کرده یا متوقف میکند. به این شکل فرایند صدور و ارسال پیامها با سرعت بسیار پایینی همراه شده و شدت شکل گیری احساس درد به میزان چشمگیری کاهش خواهد یافت. امروزه از گاباپانتین با اشکال و دوزهای مختلف، در کنار داروهای ضد التهاب برای درمان دیسک کمر و کمر درد استفاده میشود.
پس از مصرف گاباپنتین، این قرص یک نورو ترانسمیتر (واسطهها یا میانجیهای عصبی) مهاری به نام GABA را تحریک میکند. این واسطههای عصبی از انتهای آکسونها (رشته انتهایی سلولهای عصبی) ترشح شده و رشته عصبی بعدی را تحریک کرده یا تحریک رشته عصبی بعدی را مهار مینمایند.
گاباپنتین در درمان پارگی دیسک و فشار ریشه عصبی نقش بسزایی دارد. پس از پاره شدن یا بیرون زدن دیسک کمر، ریشه عصبی دائما تحریک شده و جریان الکتریسیته از داخل عصب عبور میکند.مصرف گاباپنتین این جریانهای الکتریکی را کاهش داده و به دیسک برای ترمیم و بازسازی فرصت میدهد. به این شکل درد و احساس ناراحتی کاهش مییابد.
عوارض قرص گاباپنتین برای کمر درد چیست؟
مصرف گاباپنتین مانند بسیاری از داروهای دیگر با عوارض جانبی همراه است. شدت بروز این عوارض در برخی افراد بسیار کم و در برخی دیگر شدید است. برخی افراد نیز ممکن است به طور کلی دچار چنین عوارضی نشوند. مطابق آمار به دست آمده، عوارض رایج ناشی از مصرف گاباپنتین غالبا در بیش از ۱ نفر از هر ۱۰۰ نفر پدیدار میشود. با این وجود، عوارض ذکر شده در این مقاله از شفاکاران به طور معمول خفیف بوده و خود به خود ناپدید میشوند.
تجربه بروز عوارض جانبی ناشی از مصرف گاباپنتین در کودکان و افراد سالخورده نسبت به دیگر افراد بیشتر است. از جمله مهمترین و متداولترین عوارض جانبی ناشی از مصرف گاباپنتین در افراد میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- سرگیجه
- خواب آلودگی
- بروز مشکل در پیاده روی
- تورم دستها و پاها در نتیجه احتباس آب
دیگر عوارض ناشی از مصرف گاباپنتین در افراد شامل موارد زیر است:
- ضعف و خستگی
- یبوست، اسهال و مشکل در دفع ادرار
- استفراغ و ناراحتیهای گوارشی
- گلو درد، تورم در غدد، سرفه، تنگی نفس تب و لرز، علائم مشابه با بیماری آنفولانزا یا سرما خوردگی
- افزایش اشتها و افزایش وزن
- درد پشت یا قفسه سینه
- کبودی
- تغییرات در خلق و خو
- خشکی دهان، زخمهای دهان و گرفتگی صدا
- از دست دادن حافظه
- تاری دید و چرخش غیر قابل کنترل چشم
- لرزش اندامها
عوارض جانبی خاص مصرف قرص گابا پنتین
- تغییر در خلق و خو شامل اضطراب و افسردگی
- اختلالات رفتاری یا تغییرات عملکرد در محیط خانه و مدرسه
- فعالیت بیش از حد
- اختلال در تمرکز
عوارض ناشی از مصرف بیش از حد و غیر استاندارد گاباپنتین در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی که تحت معالجه با نورونتین قرار دارند شامل خواب آلودگی، ضعف و بیحالی، دوبینی، لکنت زبان، اسهال و کما است.
خطرناک یا بیخطر بودن و یا میزان خطر مصرف داروی گاباپنتین در دوران بارداری یا شیردهی مشخص نیست. اما در افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی که سطح عملکرد کلیهها پایین است، از دوزهای پایینتر این دارو برای درمان کمر درد استفاده میشود.
نکته: افرادی که به مصرف داروی گاباپنتین میپردازند میبایست در صورت مشاهده عوارض ذکر شده یا تشدید و تداوم این نشانهها با پزشک معالج خود مشورت نموده و راهنمایی بگیرند.
خطرات ایمنی مرتبط با مصرف قرص گالاپانتین برای کمر درد
همانطور که گفته شد، داروی گاباپنتین به عنوان یکی از داروهای کاربردی و موثر در درمان کمر درد ناشی از بیرون زدگی دیسک و آسیب عصب سیاتیک تجویز میشود. تاثیر این دارو بر مبنای کاهش سرعت ارسال سیگنالهای درد بوده و سبب کنترل و تسکین درد در ناحیه کمر میشود. اما باید در نظر داشت که مصرف این دارو با ایجاد برخی خطراتی ایمنی همراه است. از جمله خطرات احتمالی که پس از مصرف قرص گاباپنتین برای کمر درد ایجاد میشود میتوان موارد زیر را نام برد:
- اختلال در دستگاه تنفس: مطابق اطلاعیه صادر شده در سال ۲۰۱۹ توسط سازمان غذا و داروی آمریکا، مصرف گاباپنتین در برخی افراد ریسک ابتلا به مشکلات تنفسی جدی را افزایش میدهد. لذا بیماران مبتلا به انسداد مزمن ریهها، آسم و دیگر بیماریهای تنفسی میبایست پیش از مصرف این دارو با پزشک مشورت معالج خود مشورت نمایند.
- تغییر خلق و خو: تاثیر مصرف گاباپنتین بر اعصاب، خطر افکار یا رفتارهای خودکشی را افزایش میدهد. بنابراین با مشاهده بروز تغییرات در خلق و خو یا رفتار لازم است فورا به پزشک مراجعه نمایید.
تداخلات دارویی قرص گاباپنتین در زمان استفاده با سایر داروها
چنانچه در کنار مصرف داروی گاباپنتین برای کمر درد، از داروهای دیگر برای درمان و کنترل سایر بیماریها استفاده میکنید، لازم است با تداخلات دارویی گاباپنتین با سایر داروها آشنا شوید. با توجه به این که احتمال تداخل گاباپنتین با داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه، ویتامینها و مکملهای گیاهی وجود دارد، بهتر است پس از اطلاع از تداخلات دارویی این دارو نسبت به مصرف آن اقدام نمایید. از جمله مهمترین موادی که با داروی گاباپنتین تداخل دارند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کافئین موجود در چای، قهوه و کولا
- اسید اتاکرینیک (ادرار آور)
- لوزارتان (دارویی برای کنترل فشار خون بالا)
- اکسید منیزیم (مکمل معدنی و آنتی اسید)
- مفلوکین (داروی ضد مالاریا)
- فنی توئین (داروی ضد تشنج)
- مسکنهای قوی نظیر مورفین (در آغاز مصرف گاباپنتین باعث ایجاد احساس سرگیجه و خستگی میشود)
- داروهای ضد افسردگی مانند آمی تریپتیلین یا فلوکستین
- داروهای ضد روان پریشی جهت درمان اسکیزوفرنی یا اختلال دوقطبی
- مخلوط گاباپنتین با داروهای گیاهی یا مکمل ها
- سایر مسکنها و خواب آورها که با قرص گاباپنتین احتمال تداخل دارند
چنانچه با مصرف گاباپنتین احساس خواب آلودگی دارید لازم است پیش از مصرف داروهایی که سبب خواب آلودگی میشوند، با پزشک خود مشورت کنید. برای مصرف برخی از داروها به همراه قرص گاباپنتین، بهتر است با پزشک مشورت کنید. این داروها شامل موارد زیر میشوند:
- داروهای ضد اضطراب
- داروهای ضد افسردگی
- آنتی هیستامینها
- داروهای درمان سرما خوردگی و آنفولانزا
- داروهای ضد اسپاسم عضلانی
- آرامبخشها
- داروهای خواب آور و مواد مخدر
کمربند پلاتینر و بی نیازی از دارو
فناوری نوین و پیشرفته پلاتینر با نام اختصاری UIC شناخته میشود. کمربند پلاتینر متشکل از سه بخش است که عملکردی همتراز و حتی بهتر از فیزیوتراپی را در اختیار بیمار قرار میدهد. این سه بخش عبارت است از:
- اولتراسوند به کمک میلیونها موج صوتی گرمایی خفیف در عمق اندامهای ملتهب و دردناک ایجاد میکند که به تسکین درد و کاهش التهاب آن میانجامد.
- در کنار اولتراسوند تکنولوژی انفرارد، اکسیژن و مواد مغذی را همراه خون به سوی بافت ها میفرستد. به این طریق روند ترمیم و بازسازی ناحیه ضعیف کمر را سرعت میبخشد.
- کلاک پالس نیز به عنوان تکنولوژی نوظهور با ارسال پالسهای الکتریکی بسیار ظریف و بیخطر لرزشهای خفیفی در عضلات به وجود میآورد. کلاک پالس همانند ماساژ عمل میکند و اسپاسم و دردهای عضلانی را تسکین خواهد داد.
نتیجه گیری در مورد مصرف قرص گاباپنتین برای کمر درد
داروی گاباپنتین به اشکال مختلف (قرص، کپسول و محلول خوراکی) و با دوزهای معین برای درمان کمر درد ناشی از پارگی یا بیرون زدگی دیسک و تحریک و آسیب عصب سیاتیک تجویز شده و مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله علاوه بر معرفی انواع موارد مصرف این دارو، سازوکار گاباپنتین در کنترل و درمان کمر درد را توضیح داده و عوارض مصرف، تداخلات دارویی و موارد منع مصرف آن را نیز به طور کامل بیان کردیم. لازم است مصرف این دارو تحت نظارت پزشک انجام شود و در صورت مشاهده علائم خطر با پزشک خود مشورت نمایید.
سوالات متداول در مورد قرص گاباپنتین برای کمر
۱. آیا قرص گاباپنتین برای کمر خوبه؟
بله مصرف این قرص برای درمان دیسک کمر بسیار مناسب است.
۲. عوارض قرص گاباپنتین چیست؟
این قرص سرگیجه، تورم پا، خواب آلودگی، تاری دید و اختلال حافظه را به همراه خواهد داشت.
۳. قرص گاباپنتین برای چی خوبه؟
قرص گاباپنتین برای درمان کمر، صرع و دردهای عصبی خوب است.
به روزترین اطلاعات پزشکی را در شفاکاران بخوانید.