کمردرد, مقالات

علت درد ستون فقرات بالای کمر+ ۱۰ علت اصلی کمردرد

علت درد ستون فقرات بالای کمر

علت درد ستون فقرات بالای کمر و موثرترین روش‌های درمان کمر درد موضوعی است که باید با حساسیت زیاد بررسی شود. کمر دارای قسمت‌های مختلفی از جمله: استخوان‌های ستون فقرات، مفاصل، عضلات، رباط‌ها، اعصاب و تاندون‌ها است. ستون فقرات باعث استحکام و تشکیل ساختار بدن می‌شود. این ساختار از ۲۴ استخوان مجزا به نام مهره که روی هم قرار گرفته‌اند، تشکیل شده است. در قسمت پایینی این مهره‌ها، استخوان‌های خاجی، ساختار دیسک و دنبالچه قرار دارند. این ساختارها به شما اجازه حرکت کردن نشستن و خم شدن می‌دهند. آسیب‌های مختلف به این ساختارها باعث بروز درد شدید و ناتوانی افراد می‌شود.

برای تشخیص علل مختلف درد ستون فقرات بالای کمر باید آزمایش‌های تصویر برداری مختلفی انجام دهید تا پس از تشخیص دقیق علت درد روند درمان‌تان آغاز شود. برای بالا بردن میزان آگاهی شما در جدیدترین مقاله شفاکاران قصد داریم در خصوص علل و درمان درد ستون فقرات بالای کمر صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا در این خصوص بیشتر بدانید.

درد بالای کمر چیست؟

کمردرد به عارضه‌ای گفته می‌شود که در قسمت مشخصی از انتهای گردن تا ابتدای لگن ایجاد شود. قسمت بالایی کمر را ستون فقرات سینه‌ای می‌نامند. ستون فقرات قفسه سینه دارای ۱۲ استخوان کوچک به نام مهره است. مهره‌ها ستون فقرات را تشکیل می‌دهند. مهره‌های بالایی ستون فقرات،  قفسه سینه را به یک جفت دنده متصل می‌کنند. دنده‌ها در قسمت بالایی بدن ساختاری به نام جناغ را تشکیل داده‌اند. در قسمت‌های میانی مهره‌های کمر ساختار دیسک‌ قرار دارد. دیسک با جدا کردن مهره‌ها از هم به عنوان ضربه گیر عمل می‌کند.

در ساختار کمر شما عضلات و رباط‌های زیادی وجود دارد. این بافت‌ها از ستون فقرات محافظت می‌کنند. کمردرد ممکن است به دلایل مختلفی مانند آسیب به استخوان‌ها، دیسک‌ها، عضلات و رباط‌های بالای کمر ایجاد شود. البته کمردرد به اندازه گردن درد و زانو درد شایع نیست؛ زیرا استخوان‌های ناحیه بالایی کمر شما به اندازه استخوان‌های گردن و کمر حرکت نمی‌کنند. استخوان‌های قسمت بالایی کمر همراه با دنده‌ها باعث ثبات کلی بدن می‌شوند. این ساختارها در محافظت از اندام‌های حیاتی بدن شما مانند: قلب و ریه نقش دارند.

مهم‌ترین علت درد ستون فقرات بالای کمر چیست؟

پزشکان درد قسمت بالایی کمر را درد ستون فقرات قفسه سینه یا TSP (thoracic spine pain) می‌نامند. درد TSP علل مختلفی دارد.  در بعضی از موارد پس از چند روز استراحت دردکمر شما تسکین پیدا می‌کند؛ اما در مواردی نیز باید تحت درمان‌های جدی‌تری قرار بگیرید.

 تصویر فردی قوز کرده پشت میز و علت درد ستون فقرات بالای کمر | شفاکاران

دریافت مشاوره رایگان

اگر در ناحیه کمر یا زانو درد ناشناخته‌ای احساس می‌کنید، این فرم را پرکنید تا مشاوران متخصص ما شما را راهنمایی کنند.

مشخصات فردی(Required)
تعیین محل درد

مهم‌ترین علل شایع شامل موارد زیر است:

۱.     آسیب‌های عضلانی به علت وضعیت نامناسب بدن

وضعیت نامناسب ناشی از سبک زندگی بی تحرک می‌تواند باعث ضعیف شدن یا فرسودگی عضلات کمر شود. به عنوان مثال اشتباه نشستن روی صندلی(کوژ کردن) پشت لپ تاپ ممکن است باعث کاهش تدریجی قدرت عضلات بالای کمر شده و احتمال ایجاد انحنای ستون فقرات را افزایش دهد. بهترین روش درمانی برای رفع انحنای کمر و جلوگیری از ضعف عضلانی استفاده از ابزارهایی مانند کمربند پلاتینر است. استفاده از این کمربندها در هنگام کار کردن از اشتباه نشستن و کمردرد ناشی از فعالیت‌های شغلی طولانی جلوگیری می‌کند.

۲.     استفاده بیش از حد از عضلات کمر ناشی از کار زیاد

استفاده بیش از حد از عضلات کمر یکی دیگر از علل شایع کمردرد است. افراد شاغل در مشاغل سختی که نیاز به فعالیت‌های بدنی زیاد دارد، بیشتر در معرض کمر درد هستند. این افراد باید با تقویت عضلات خود از طریق انجام تمرین‌های مختلف ورزشی از آسیب‌های عضلانی جلوگیری کنند.

رایج‌ترین مواردی که باعث آسیب به قسمت فوقانی کمر می‌شوند، عبارتند از:

  • انجام حرکات ورزشی سنگین در بدنسازی بدون در نظر گرفتن توان بدنی فرد
  • بلند کردن مکرر اجسام سنگین
  • چرخش ناگهانی کمر

توجه داشته باشید تکرار این حرکات اغلب در طول زمان به تدریج باعث ضعف عضلات و مواردی مانند: درد شدید، فشار زیاد به کمر، تحریک ریشه‌های عصبی و آسیب تروماتیک می‌شود. مهم ترین دلایل آسیب‌های تروماتیک کمر شامل: تصادفات اتومبیل، لیز خوردن و افتادن، حوادث ناشی از کار، بلند کردن اجسام سنگین و انجام تمرین‌های ورزشی سخت است. آسیب‌های تروماتیک گاهی اوقات درست پس از حادثه ایجاد می‌شوند. در مواقع دیگر نیز ممکن است به مرور زمان با عوارض و علائمی مانند: ناتوانی، درد، گرفتگی و التهاب عضلات نمایان شوند.

۳.     فتق دیسک یکی از مهم‌ترین علل کمردرد

فتق دیسک یکی از شایع‌ترین علل کمر درد است. این آسیب در تمام قسمت‌های کمر می‌تواند ایجاد شود. دیسک ساختارهای بالشتک مانند نرم و لاستیکی هستند که میان مهره‌ها قرار دارند. فتق دیسک زمانی رخ می‌دهد که قسمتی از دیسک به علت بیرون زدگی مهره‌های کمر، به ستون فقرات فشار وارد کند. حتی مقدار کمی فشار منجر به درد قابل توجه، بی حسی، ضعف در بازوها و پاها می‌شود.

۴.     ارتباط تنگی کانال نخاعی و درد شدید بالای کمر

تصویری از ستون فقرات و  علت درد ستون فقرات بالای کمر | شفاکاران

یکی دیگر از علل مهم درد شدید بالای کمر، تنگی کانال نخاعی است. تنگی کانال نخاعی ممکن است در قسمت‌های مختلف ستون فقرات ایجاد شود. این عارضه سبب تحریک ریشه‌های عصبی نخاع می‌شود. پیامد تحریک عصبی به دلیل تنگی کانال نخاعی شامل موارد زیر است:

  • بی حسی و درد در بازوها و پاها
  • مشکلات در کنترل ادرار
  • ضعف و از دست دادن کنترل پاها

۵.     اسکولیوز؛ علت کاهش تعادل و درد کمر

اسکولیوز به عارضه‌ای می‌گویند که در آن ستون فقرات دچار انحنای غیر طبیعی و S شکل می‌شود. این انحنا سبب کشش و تحریک اعصاب شده و به مرور زمان دیسک ستون فقرات را نسبت به محل طبیعی خود جابه جا می‌کند. انحنای ستون فقرات با عوارضی مانند: دردکمر، ناتوانی فرد برای انجام حرکاتی مانند خم شدن، گرفتگی متعدد کمر و گردن درد همراه است.

۶.     آرتروز علت اصلی درد استخوان کمر

منشا کمردرد همیشه ناشی از گرفتگی عضلات نیست بلکه در بعضی از مواقع اصلی‌ترین علت درد ستون فقرات بالای کمر شکستگی یا آسیب‌های مرتبط با استخوان و مفاصل است. با افزایش سن و به مرور زمان ساختار غضروف‌هایی که از مهره‌های ستون فقرات محافظت می‌کنند، تحلیل رفته و فرسوده می‌شوند. به این نوع آسیب اصطلاحا استئوآرتریت می‌گویند.

استئوآرتریت یا آرتروز شایع‌ترین نوع آرتریت در میان افراد مسن است. آرتروز ممکن است در نهایت منجر به از بین رفتن کامل غضروف و ساییدگی استخوان‌ها به یکدیگر شود. این آسیب همچنین می‌تواند به ریشه‌های عصبی اطراف ستون فقرات فشار وارد کرده و سبب بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست‌ها و پاها شود. یکی از روش های درمانی موثر برای آرتریت تزریق داروهای ضد التهاب است. مواد تشکیل دهنده آمپول‌های مناسب برای آرتریت شامل انواع مسکن‌ها و داروهای ضد التهاب است.

۷.     درد میوفاشیال علت گرفتگی شدید عضلات کمر

کمر درد ممکن است ناشی از آسیب به بافت‌های همبند باشد. به این آسیب فاسیا یا میوفاشیال گفته می‌شود. درد میوفاشیال ممکن است پس از آسیب یا ورزش کردن شروع شود. خوشبختانه آسیب‌های بافت همبند به مرور زمان و با استراحت بهبود پیدا می‌کند و نیاز به درمان جدی ندارد.

۸.     عفونت‌های ویروسی در ستون فقرات

جالب است که بدانید سرماخوردگی‌های به ظاهر ساده و بی اهمیت جزء مهم‌ترین علل کمردرد شدید هستند! عفونت ناشی از ابتلا به بیماری‌های ویروسی مثل کرونا سبب عارضه‌ای به نام آبسه اپیدورال نخاعی می‌شود.   آبسه اپیدورال نخاعی به دلیل تجمع میکروب‌ و عفونت میان نخاع و استخوان‌های ستون ایجاد می‌گردد. آبسه اپیدورال نخاعی می‌تواند منجر به درد و التهاب شدید شود. به همین دلیل تشخیص زودهنگام این عارضه بسیار اهمیت دارد. در واقع عفونت ستون فقرات یکی از دلایل درد کمر در این ناحیه به شمار می رود.

برای جلوگیری از عوارض جدی ناشی از آبسه ستون فقرات باید به سرعت روند درمان کمر درد آغاز شود. یکی از مهم‌ترین روش‌های درمان آبسه اپیدورال نخاعی تزریق آنتی بیوتیک است. موارد منع تزریق آنتی بیوتیک برای بیماران شامل: افراد دارای آسم، مادران باردار و افرادی که قصد باردار شدن دارند، مشکلات کلیوی و مادران در حال شیردهی است.

تصویر بیماری با کیسه آبگرم روی کمر  و  علت درد ستون فقرات بالای کمر | شفاکاران

۹.     سرطان ریه یکی از علل تحریک نخاع

در موارد نادر زمانی که سلول‌های سرطانی در اطراف ستون فقرات تکثیر می‌شوند، کمردرد ایجاد می‌شود. علاوه بر سرطان ریه انواع مختلف دیگر سرطان از جمله سرطان سینه و ریه نیز با ایجاد کمردرد در ارتباط است. تومورهای بین مهره‌ها می‌توانند اعصاب نخاعی را تحت فشار قرار داده و در عملکرد دیسک اختلال ایجاد می‌کنند.

۱۰.فیبرومیالژیا؛ علت سوزش کمر

فیبومیالژیا نوعی بیماری مزمن است که باعث درد و حساسیت شدید می‌شود. این بیماری علاوه بر کمر قسمت‌های مختلف دیگر بدن را تحت تاثیر قرار داده و باعث عوارضی مانند: احساس درد، گرفتگی و سوزش می‌شود. از جمله موثرترین روش‌های درمانی فیبومیالژیا مصرف مکمل‌هایی مانند: کوآنزیم کیوتن، ملاتونین، استیل ال-کارنیتین و منیزیم است.

سوالات متداول مقاله علت درد ستون فقرات بالای کمر

۱.     بهترین روش‌های خانگی درمانی کمردرد چیست؟

همانطور که اشاره شد کمر درد علل بسیار مختلف و حتی جدی دارد. به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که قبل از خود درمانی از علت اصلی آسیب و روش‌های درمانی پزشکی مشکل خود مطلع باشید. برای تسریع روند خود می‌توانید زیر نظر پزشک از روش‌های درمان خانگی و طب سنتی استفاده کنید. بهترین روش‌های درمان خانگی برای کمر درد شامل موارد زیر است:

  • استفاده از کمپرس سرد
  • مصرف گیاهان دارویی موثر در کاهش درد و التهاب
  • فیزیوتراپی
  • ماساژ درمانی با روغن‌های گیاهی گرم و ضد التهاب

۲.     برای کاهش کمر درد چه مسکن‌هایی تجویز می‌شود و نحوه تاثیر در کمر درد چگونه است؟

موثرترین مسکن‌های موثر برای کمر درد شامل: ایبوپروفن، استامینوفن، دوان و سلکوکسیب است. این داروها از طریق کاهش عملکرد انتقال دهنده‌های عصبی باعث کاهش سریع کمردرد می‌شوند.

۳.     آیا مصرف دارواهای ضد افسردگی در کاهش کمردرد موثر است؟

متاسفانه در موارد زیادی علت کمردرد افسردگی است. به همین دلیل مصرف داروهای ضد افسردگی مانند: کلومیپرامین (آنافرانیل)، آمی تریپتیلین، داکسپین، ایمی پرامین (توفرانیل)، نورتریپتیلین (پاملور) و دزیپرامین (نورپرامین) در کاهش کمردرد موثر هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *