کمردرد, مقالات

بورسیت لگن چیست | علائم، تشخیص و راه‌های جلوگیری

بورسیت لگن | شفاکاران

بورسیت لگن که به آن بورسا هم گفته می‌شود، ممکن است بسیاری از افراد را در سنین گوناگون درگیر کند. نشستن، ایستادن و راه رفتن برای فرد مبتلا به بورسیت دشوار خواهد بود. در صورت ابتلا به بورسیت لازم است علائم این بیماری به شکل دقیق بررسی شده و روند درمان به شکل جدی پیگیری شود. گسترش آسیب‌های ناشی از بورسیت در ناحیه لگن عوارض جانبی دیگر را نیز به دنبال خواهد داشت. تشخیص به موقع این عارضه سرعت روند درمان را افزایش خواهد داد. در ادامه این نوشتار از شفاکاران علاوه بر معرفی نشانه‌های بورسیت، روش‌های تشخیص این بیماری را عنوان کرده و درمان این عارضه را توضیح می‌دهیم.

بورسیت لگن چیست؟

بورسیت لگن به عنوان یکی از بیماری‌های التهابی باعث بروز تورم در یک یا چند کیسه بورسی شده و مانع از انعطاف و حرکت مناسب مفاصل آسیب دیده می‌شود. بورس‌ها بالشتک‌هایی هستند که بین استخوان‌ها و بافت‌های نرم پیرامون آن‌ها فاصله ایجاد می‌کنند تا به این ترتیب از سایش استخوان‌ها به تاندون‌ها و عضلات اطراف ممانعت شود. بورسیت ممکن است در انواع مفاصل بدن مانند شانه‌ها، زانو‌ها، مچ‌ها و لگن ایجاد شود. در نتیجه ابتلای فرد به بورسیت لگنی، بروز التهاب و تورم، حرکت دادن لگن را دچار مشکل خواهد کرد.

نشانه‌‌های بیماری بورسیت لگن چیست؟

بورسا در فرد مبتلا به این عارضه دارای علائم مختلفی است. یکی از مهمترین نشانه‌های ناشی از ابتلا به  بیماری بورسیت لگن ایجاد درد در ناحیه خارجی مفصل ران است. در این حالت با اعمال فشار در سطح بیرونی لگن یا دراز کشیدن به پهلو درد بیشتری احساس خواهد شد. علاوه بر این شدت و میزان درد با انجام فعالیت‌های خاصی مثل راه رفتن، پیاده روی بر روی سطوح شیب دار و بالا رفتن از پله‌ها بیشتر می‌شود.

در افراد مبتلا به بورسیت لگنی درد این ناحیه در برخی موارد به بخش تحتانی ران رسیده و در این قسمت‌ها پخش می‌شود. به همین دلیل ممکن است قدم برداشتن در زمان راه رفتن درد ناحیه ران و لگن را افزایش داده و بیمار دچار لنگ زدن شود. توجه داشته باشید که افزایش التهاب با افزایش درد و ناراحتی در این افراد همراه است. به این ترتیب استراحت کردن نیز درد ناشی از بورسیت را تسکین نداده و نشانه‌های دیگر نیز به تدریج بروز خواهند یافت. اصلی‌ترین علائم ناشی از بورسا در نتیجه افزایش التهاب شامل موارد زیر است:

  • دردی که در زمان اعمال فشار بر روی لگن و قسمت خارجی آن ایجاد می‌شود
  • احساس درد در ناحیه خارجی ران و باسن
  • افزایش درد در زمام انجام فعالیت‌های فیزیکی مثل برخواستن از صندلی یا پیاده شدن از ماشین
  • احساس درد در زمان دراز کشیدن و خوابیدن بر روی پهلو
  • احساس درد در زمان طی کردن سطوح شیب دار و بالا رفتن از پله‌ها

با وجود اینکه برخی از علائم ذکر شده به انجام فعالیت‌های غیر استاندارد مرتبط با مفصل ران مربوط است و ممکن است با استراحت و محدود کردن فعالیت‌ها درمان شود؛ لازم است در صورت ادامه یافتن درد و نشانه‌های ناراحتی حتما پزشک متخصص مشورت کرده و دلایل بروز نشانه‌ها را بررسی کنید.

دلیل ابتلا به بورسیتبورسا چیست؟

بیماری بورسیت لگن ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. علت این بیماری با توجه به نشانه‌های بورسیت تعیین می‌شود. از مهمترین دلایل بروز این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

فردی با درد بورسیت لگن | شفاکاران

[gravityform id="5" title="true"]

  • فعالیت‌های فیزیکی مداوم مثل بالا رفتن از پله‌ها، دویدن، دوچرخه سواری، ایستادن بلند مدت
  • آسیب‌هایی که در نتیجه اعمال فشار بالا یا بروز صدمه ایجاد می‌شوند (مانند زمین خورد‌ن، آسیب به استخوان لگن)
  • مشکلات مربوط به ستون فقرات مثل اسکولیوز یا عفونت‌های روماتیسمی
  • خار استخوانی در ران، پاره شدن تاندون ماهیچه‌ای
  • اختلاف اندازه پا‌ها
  • بیماری‌های مربوط به بیماری تیروئید

برای خواند‌ن بیشتر: درد کمر سمت چپ بالای لگن

چه عواملی خطر ابتلا به بورسا را افزایش می‌دهند؟

بورسیت لگنی عارضه‌ای است که با افزایش اصطکاک ماهیچه‌ها و استخوان‌های با هم گسترش می‌یابد. از جمله مهم‌ترین فاکتور‌هایی که ریسک ابتلا به بورسیت لگن را افزایش می‌دهند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اضافه وزن
  • قرار گرفتـن در شرایط فیزیکی نا مناسب
  • افزایش شدت و مدت فعالیت‌های فیزیکی
  • جراحی لگن (جراحی مفصل مصنوعی بدن)
  • عدم انعطاف مناسب ماهیچه‌های پیرامون ران
  • ابتلا به بیماری‌های مفصلی مثل روماتیسم و نقرس

راه‌ های تشخیص بورسیت چیست؟

تشخیص بیماری بورسیت لگنی مانند تشخیص سایر عارضه‌ها دارای فرایندی است که باید به طور دقیق به مراحل آن توجه شود. در مرحله نخست معاینات بالینی و بررسی محل درد به تشخیص بیماری کمک می‌کند. پزشک به طور معمول استخوان ران را بررسی کرده و با اعمال فشار بر روی این ناحیه دامنه حرکت را ارزیابی می‌کند. از آنجایی که ممکن است درد در قسمت بیرونی ران پخش شود در برخی موارد صدایی در مفصل ران شنید‌ه می‌شود.

در مرحله بعدی می‌توان از روش‌های تصویر برداری مانند ام آر آی برای اخذ نتایج دقیق‌تر بهره گرفت. با این وجود در اکثر مواقع تغییرات مشهودی در زمان انجام ام آر آی مشاهده نمی‌شود یا تغییرات بسیار سطحی هستند. در مواردی ممکن است پزشک جهت اطمینان از تشخیص خود داروی بی‌حسی خاصی را در داخل کیست تزریق کند. چنانچه درد بعد از تزریق دارو کاهش یابد می‌توان احتمال ابتلا به بورسیت را تایید کرد. به طور کلی دکتر متخصص بورسیت از روش‌های گوناگون برای پی برد‌ن به میزان آسیب استفاده می‌کند تا زمین لازم برای ارائه راهکار‌های درمانی مناسب فراهم شود.

گفت و گوی پزشک و بیمار درباره بورسیت لگن | شفاکاران

عوارض ناشی از ابتلا به بورسیت لگن

همانطور که می‌دانید مفاصل لگن و ران از مهمترین اجزای سیستم حرکتی بدن به شمار می‌آیند؛ به همین دلیل حرکت کرد‌‌ن و راه رفتـن به سالم بود‌ن این مفاصل وابستـه است. از آنجایی که عدم توجه به درمان بورسیت بدن در زمان و موقعیت مناسب با ایجاد عوارض جانبی جدی همراه است لازم است نسبت به تشخیص و درمان این عارضه توجه ویژه نشان دهید. درد مداوم و تکرار شوند‌‌‌ه از مهم‌ترین عوارض بورسیت لگن است که می‌تواند فعالیت‌های روزانه را تحت تاثیر قرار داد‌ه و مختل کند.

بیشتر بدانید: علائم سیاتیک

برای جلوگیری از ابتلا به بورسیت لگن چه کنیم؟

برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری لازم است به شدت و مدت انجام فعالیت‌های فیزیکی روزانه توجه نمایید. به یا داشته باشید که انجام فعالیت‌های فیزیکی به صورت غیر استاندارد در مدت زمان طولانی باعث ابتلا به این بیماری می‌شود. از این رو با اصلاح یا متوقف کردن برخی فعالیت‌های فیزیکی می‌توان از شدت و تعداد علائم مربوط به بورسیت کاست. برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری بهتر است موارد زیر را رعایت کنید.

  • انجام فعالیت‌‌های تکراری که باعث اعمال فشار در ناحیه باسن می‌شوند را از دستور کار خارج کنید.
  • حرکات لگنی را به آهستگی انجام داد‌ه و سطح فعالیت‌ها را به صورت تدریجی بالا ببرید.
  • از ایجاد اضافه وزن جلوگیری کنید.
  • در موارد لازم برای راه رفتن از عصا کمک بگیرید.
  • برای انجام فعالیت‌ها نیروی محدودی را به کار گرفتـه و آن‌ها را به صورت محدود تکرار کنید.
  • سعی کنید میزان انعطاف و قدرت ماهیچه‌های بدن را حفظ کنید.
  • اگر متوجه ایجاد درد غیر معمول در زمان حرکت کردن یا فعالیت‌های فیزیکی شدید، ورزش یا راه رفتن را متوقف کنید.

توصیه‌های گفتـه شد‌ه از مهمترین توصیه‌های دکتر متخصص بورسیت برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری محسوب می‌شوند. با رعایت موارد بالا می‌توان ریسک ایجاد این بیماری را به میزان بالایی کاهش داد.

درمان خانگی بورسیت لگن و چند راه دیگر

همانطور که گفتـه شد مهم‌ترین دلیل ابتلا به بورسیت لگن فعالیت بیش از حد و تحریک غیر معمول مفاصل ران و لگن است. از این رو برای درمان و بهبود این عارضه لازم است علاوه بر استراحت به میزان کافی از فعالیت‌های شدید به مدت طولانی خود داری کنید. روش‌های درمان بورسیت لگن در دو گروه روش‌های جراحی و روش‌های غیر جراحی قرار می‌گیرند. در ادامه مهم‌ترین روش‌های درمان بورسا را معرفی می‌کنیم.

حرکات ورزشی برای بورسیت لگن | شفاکاران

استفاده از درمان‌های خانگی برای بورسیت لگنی

استراحت کردن و پرهیز از انجام فعالیت‌های شدید از جمله مهم‌ترین روش‌های درمان خانگی بورسیت به حساب می‌آیند. علاوه بر این می‌توان از کمپرس یخ برای کاهش التهاب و تورم ناحیه‌ی آسیب دید‌ه استفاده کرد. استفاده از کمربند‌ها و باند‌های کشی نیز ضمن گرم نگه داشتن ناحیه آسیب دید‌ه به بهبود جریان خون در این منطقه کمک می‌کند.

ورزش برای درمان بورسیت

استفاده از برنامه ورزشی مناسب راهکاری اثر گذار برای کاهش سفتی و خشکی مفاصل بوده و می‌تواند با افزایش انعطاف و دامنه حرکتی در بهبود و درمان بورسیت بدن موفق عمل کند. انجام ورزش‌های سبک که با اعمال کم‌ترین میزان فشار بر روی این مفاصل همراه هستند روشی مناسب برای درمان بورسیت محسوب می‌شود.

استفاده از دارو‌ها برای درمان بورسیت

مصرف‌ دارو‌های ضد التهابی مثل آسپرین و ایبوپروفن که کاهش درد و التهاب را به همراه دارند از دیگر روش‌های درمانی متداول و موثر برای تسکین علائم ناشی از بورسیت بدن به شمار می‌آیند.

تزریق استروئید در درمان بورسیت موثر است

در صورت ادامه یافتـن درد ناشی از بورسیت تزریق موضعی کورتیزون و بی‌حس کنند‌‌ه موضعی به کاهش سطح التهاب و بهبود درد منجر می‌شود.

فیزیوتراپی روشی موثر

شرکت در جلسات فیزیوتراپی و انجام تمرینات مناسب در کنار ماساژ، خنک یا گرم‌ کردن و اولتراسوند به افزایش انعطاف مفاصل و قدرت ماهیچه‌ها کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید: کمربند پلاتینر

جراحی، درمان نهایی

در جراحی بورسیت لگن برای حذف بورس به روش لاپاراسکوپی بخش کوچکی از این ناحیه برداشتـه شد‌ه و بررسی می‌شود. با جراحی می‌توان ضمن حذف بورس و خار استخوانی از سایش استخوان‌ها و تاندون‌ها جلوگیری کرد.

بورسیت لگن از مهم‌ترین بیماری‌های ناحیه ران و لگن است که علاوه بر درد و التهاب باعث محدود شدن دامنه حرکت می‌شود. برای جلوگیری از بروز این بیماری اصلاح فعالیت‌های فیزیکی را در دستور کار خود قرار داد‌ه و برای درمان آن به پزشک متخصص مراجعه کنید.

سوالات متداول در زمینه بورسیت لگن

۱-  علائم بورسیت چیست؟

درد در لگن / باسن / بالای ساق، تورم، محدود شدن حرکت، اسپاسم عضلانی و سوزن سوزن شدن از علائم بورسیت لگنی است.

۲- هنگام مبتلا شدن به بورسیت چه احساسی خواهیم داشت؟

بیماران ممکن است هنگام خم شدن، احساس درد داشته باشند. احساس درد هنگام کشش لگن و همچنین قرمزی روی پوست حاکی از ابتلا به بورسیت لگنی است.

۳- چگونه بورسا تشخیص داد‌ه می‌شود؟

اغلب این بیماری باید توسط پزشکان مورد بررسی قرار گیرد. با بررسی میزان تورم، قرمزی، گرمای غیرطبیعی در ناحیه آسیب دید‌ه و همچنین با لمس کردن برآمدگی‌های زیر پوست، می‌توانند این بیماری را تشخیص دهند.

شفاکاران، آگاهی را رمز سلامتی می‌داند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *