کمردرد, مقالات

روش های تشخیص دیسک کمر: تصویربرداری و تست خانگی

روش های تشخیص دیسک کمر با تصوری از ستون مهره‌ها | شفاکاران

روش های تشخیص دیسک کمر به راه‌هایی اشاره دارد که پزشک را در تعیین روش درست درمان یاری خواهد کرد.  کمردرد از رایج ترین مشکلات افراد در سنین ۵۰ به بالا است. بیرون زدگی دیسک یکی از عوامل کمردرد بوده که باعث ایجاد درد زیاد خواهد شد. بین مهره های ستون فقرات به واسطه مایع ژلاتینی به دیسک فاصله وجود دارد. دیسک مانع از اصطکاک مهره ها بر روی هم شده و به حرکت بهتر آن کمک می کند. مایع دیسک توسط لایه ای ضخیم احاطه شده که از جنس غضروف است. وقتی به مهره های کمر فشار وارد شود غضروف بین مهره ای پاره شده و دیسک به بیرون راه می یابد. در این صورت فشار زیادی به اعصاب وارد می شود که با التهاب و درد همراه است. در این مقاله قصد داریم به بررسی روش های تشخیص دیسک کمر بپردازیم. پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

انواع روشهای تشخیص دیسک کمر

دیسک کمر از مشکلات دردناکی است که برای افراد رخ می دهد و نیاز به مراقبت زیادی دارد.  با مشاهده اولین علائم آرتروز کمری برای ارائه راهکارهای درمانی ابتدا لازم است تشخیص درستی از دیسک کمر صورت گیرد. روش های مختلفی برای تشخیص دیسک وجود دارد. اولین علائم آن وقتی است که فرد احساس ضعف در عضلات خود داشته باشد. با این وجود پزشکان روش های دیگری برای تشخیص به کار می برند تا از بیماری مطمئن شوند و داروهای موثر را تجویز کنند.

تشخیص دیسک کمر از روی علائم

دیسک کمر دلایل مختلفی دارد اما علائم کلی آن مشخص بوده و بسته به شدت آسیب دیدگی در بیماران متفاوت است. توجه داشته باشید همه دردهایی که در کمر شکل می گیرد الزاما بخاطر بیرون زدگی دیسک نیست و ممکن است دلیل دیگری داشته باشد. در ادامه به بررسی علائم دیسک کمر می پردازیم:

مردی با کمر درد و روش های تشخیص دیسک کمر | شفاکاران

درد عصبی

از آنجایی دیسک کمر باعث فشار بر عصب بین مهره ای می‌شود درد عصبی علائم اولیه دیسک است. این درد ممکن است در پا احساس شود و کم کم شدت آن زیاد شده و به کمر برسد. احساس سوزن سوزن شدن دست و پا در بیشتر بیماران دارای دیسک کمر وجود دارد.

بیشتر بخوانید: علائم دیسک کمر شدید و خفیف

دردی که در اثر تحریک شدت می یابد

بیرون زدگی دیسک به خودی خود درد زیادی ایجاد می کند. اگر فرد بیمار شروع به راه رفتن کند این درد افزایش یافته و فرد را مستاصل می کند؛ به همین دلیل دیسک کمر در بسیاری از افراد مانع از انجام اعمال روزمره آن ها شده و به نحوه بیماران را یکجا نشین می کند. در این صورت بیمار ترجیح می دهد در تخت خواب بماند و از هیچ تکانی به بدن ندهد تا شاید درد طاقت فرسای کمر کاهش یابد.

درد دست و پا

اگر آسیب دیدگی کمر در مهره های پایینی باشد، درد در باسن، ران و عضلات پا بیشتر حس می شود. اگر شدت درد زیاد باشد حتی به انگشتان پا رسیده و غیر قابل تحمل خواهد شد. اما اگر صدمه در مهره‌های بالایی و نزدیک به گرد‌ن باشد التهاب در این نواحی بیشتر شده و بیمار از جانب شانه و گردن احساس ناراحتی می‌کند. شدید بودن آسیب دید‌گی هرگونه تحریک را برای بیمار دردناک خواهد کرد. به گونه‌ای که حتی عطسه یا سرفه درد زیادی برای بیمار به وجود می‌آورد.

بیشتر بخوانید: دلیل دیسک کمر چیست؟

بی حسی یا سوزن سوزن شدن

همانطور که گفتیم دیسک اعصاب بیرون زد‌ه از حفره مهره‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد و در مسیر عصبی اختلال به وجود می‌آورد. این امر در دست و پا گزگز یا سوزن سوزن شد‌ه ایجاد می‌کند.

ضعف عضلانی

آسیب دیدن عصب انبساط و انقباض عضلات را نیز با مشکل مواجه می کند. در این شرایط ماهیچه‌ها در عملکرد ضعیف شد‌ه و فرد اصطلاحا دچار ضعف عضلانی خواهد شد. برداشتن و بلند کردن اشیا برای افرادی که دیسک کمر حاد دارند بسیار سخت است.

تشخیص دیسک کمر در منزل؛ تست های تشخیص دیسک کمر

با تست‌های خانگی می‌وانید تا حدودی تشخیص دهید که آیا درگیر دیسک کمر شد‌ه‌اید یا خیر.

تست SLR بیشتر برای افراد کمتر از ۶۰ سال بوده و تا حدودی مشخص می کند سلامت کمر فرد در چه وضعیتی قرار دارد. به شیوه زیر عمل کنید:

  1. ۱. به پشت دراز بکشید.
  2. ۲. پاها را صاف کرد‌ه و جفت کنار هم قرار دهید.
  3. ۳. سعی کنید پاها را به صورت جفت بالا بیاورید تا حدی که پاها با بدن زاویه ۹۰ درجه ایجاد کند.
  4. ۴. در صورتی که فرد در زاویه ۳۰ یا ۷۰ درجه احساس درد در کمر داشته باشد به احتمال زیاد دیسک کمر دارد. اگر احساس کشیدگی در پشت پا داشته باشد ممکن است به علت تحت فشار بودن رگ سیاتیک باشد.

دومین تست خانگی بالا برد‌ن مستقیم پا است. روی زمین بخوابید و زیر سرتان بالش قرار دهید. پای راست را تا جایی که می توانید بالا ببرید. در این حالت از شخصی خواهید که انگشتان پای شما را لمس کرده و به سمت بالا بیاورد. در بیمارانی که دچار دیسک کمر شد‌ه باشند حرکت داد‌ن انگشتان در این حالت دردی در کمر ایجاد می‌کند.

آخرین روش تست خانگی دیسک کمر بسیار ساده است. کافیست تلاش کنید روی پاشنه پا راه بروید. دشواری در انجام این حرکت نشانه ای برای دیسک کمر خواهد بود.

بیشتر بخوانید: التهاب دیسک کمر

تشخیص دیسک کمر توسط تصویربرداری پزشکی

با استفاده از سی تی اسکن می توان تشخیص داد که فرد ستون فقرات در چه وضعیتی قرار دارد. در این نوع تصویر برداری اشعه ایکس از بدن عبور می کند و تصاویری از اسکلت و ستون فقرات به نمایش می گذارد. برای اینکه جزئیات بیشتری از بدن دید‌ه شود پیش از تصویربرداری به بدن بیمار مواد رنگی تزریق می‌کنند. به این ترتیب اطلاعات بیشتر و دقیق تری از میزان آسیب دیدگی نشان داد‌ه می‌شود.

تصویر مردی در کنار دستگاه ام ار آی و روش های تشخیص دیسک کمر | شفاکاران

دیسکوگرام روشی است که برای بیماران مشکوک به دیسک کمر انجام می گیرد. به این منظور ماده‌ای به کمر تزریق می‌شود تا مهره آسیب دید‌ه را تحت فشار قرار داد‌ه و دیسک بیشتر بیرون بزند. به این شکل مقدار صدمه در مهره ها معلوم خواهد شد.

ام آر آی از پیشرفته ترین روش های عکسبرداری است که برای تشخیص دیسک کمر نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش از امواج مغناطیسی استفاده می شود و اطلاعات دقیقی از اسکلت بدست می دهد. عکس برداری ام آر آی جزئیاتی مانند نوع، نحوه قرارگیری، ارتفاع، میزان و هر آنچه که به دیسک کمر ربط داشته باشد را به نمایش می گذارد. بسیاری از پزشکان سی تی اسکن و ام آر آی را برای تشخیص دیسک کمر توصیه می کنند. در نهایت استفاده از کمربندپلاتینر راهی مطمئن برای درمان انواع دردهای مربوط به ناحیه کمر است.

نتیجه گیری

ما در این مقاله سعی کردیم به بررسی روش های تشخیص دیسک کمر بپردازیم. همانطور که گفتیم دیسک کمر وضعیتی است که بسیار از افراد بالای ۵۰ سال و حتی کمتر درگیر مشکلات کمر هستند. دیسک کمر عارضه ای شایع بوده که بر اثر فشار زیاد بر مهره ها ایجاد می شود و مانع از عملکرد عادی و روزمره فرد خواهد شد. داروهای زیادی برای کنترل دیسک کمر وجود دارد اما ابتدا باید شدت آسیب دیدگی در کمر تشخیص داد‌ه شود. برای تشخیص کمر درد روش های خانگی و پزشکی وجود دارد. اما روش های خانگی از اعتبار کمتری برخوردار هستند. با این حال می توان با انجام آن میزان احتمال دیسک کمر را مشخص کرد. در عکسبرداری پزشکی ام آر آی و سی تی اسکن دقیق تر بوده و جزئیات بهتری از دیسک و آسیب دیدگی آن نشان می دهند.

با شفاکاران، بر مدار سلامتی باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *