زانو درد, مقالات

سیاتیک پای چپ‌ و راهکارهایی برای رهایی از آن

سیاتیک پای چپ | شفاکاران

سیاتیک پای چپ به دردی گفته می‌شود که در طول مسیر عصب سیاتیک حرکت می‌کند. درد سیاتیک از طریق عصب سیاتیک عبور کرده و از قسمت پایین کمر شروع می‌شود و از هر دو طرف باسن به پاها امتداد می‌یابد. درد سیاتیک پای چپ از پای چپ شروع شده و به دلیل تحریک عصب سیاتیک رخ می‌دهد. طولانی‌ترین عصب بدن، عصب سیاتیک است و یکی از اعصاب مهم بدن به شمار می‌رود؛ زیرا تأثیر مستقیمی بر توانایی جهت کنترل و احساس پاها دارد. عصب سیاتیک پا، خود را به اعصاب پرونئال و تیبیا که امکان حرکت و احساس را در ران، زانو، ساق پا، مچ پا و انگشتان پا فراهم می‌کند، تقسیم خواهد کرد. در ادامه این مقاله از شفاکاران با ما همراه باشید تا به طور کامل سیاتیک پای چپ را مورد بررسی قرار دهیم.

درد عصب سیاتیک پای چپ

مشکلات سیاتیک پای چپ می‌تواند در هر نقطه‌ای از مسیر عصبی ایجاد شود، اما به طور معمول، کمر، باسن، پشت ران و ساق پا بیشتر دچار این درد می‌شوند. درد عصب سیاتیک می‌تواند از یک درد خفیف شروع شده و به یک درد تیز و شدید تبدیل شود. در نظر داشته باشید که گاهی اوقات درد عصب  همانند یک شوک الکتریکی احساس می‌شود. این درد هنگام سرفه، عطسه یا نشستن طولانی‌مدت بدتر شده و گاهی با بی‌حسی، گزگز و ضعف عضلانی همراه است. جالب است بدانید که یک قسمت از پا ممکن است درد داشته باشد و قسمت دیگر دچار بی‌حسی شود. درد عصب سیاتیک پای چپ ممکن است ثابت باشد یا بیاید و برود. به‌طورکلی، درد در ساق پا بیشتر از نواحی دیگر احساس می‌شود و ممکن است با حرکت بدتر شود.

نشانه‌های سیاتیک در پا

علائم سیاتیک در ناحیه پای چپ به شرح زیر است:

تصویر جوانی با سیاتیک پای چپ | شفاکاران

[gravityform id="5" title="true"]

  • درد ماهیچه ساق پا
  • درد در قسمت پایین کمر که روی ساق پا جاری می‌شود
  • احساس کشش از قسمت پایین کمر تا باسن، ران و ساق پا احساس می‌شود
  • بی‌حسی در پا
  • احساس سوزن‌سوزن‌شدن پا
  • درد مداوم در پای چپ
  • ضعف عضلانی در ساق پا
  • احساس سوزن‌سوزن‌شدن انگشت‌های پا

بیشتر بخوانید: علت ورم پای چپ از زانو به پایین

رگ سیاتیک؛ واژه‌ای غلط اما پرکاربرد

واژه رگ سیاتیک پای چپ که به طور مکرر آن را می‌شنویم، اشتباه است و واژه عصب سیاتیک درست است، زیرا کارکرد رگ و عصب با هم متفاوت بوده و سیاتیک یک عصب است. در اصطلاح پزشکی، رگ به فضایی توخالی گفته می‌شود که مسئول انتقال خون از قلب به اندام‌ها و برعکس است، اما عصب توپر بوده و مسئول انتقال پیام عصبی از مغز به اندام‌ها یا برعکس است.

علت سیاتیک پای چپ

سیاتیک پای چپ زمانی اتفاق می‌افتد که ریشه‌های عصبی سیاتیک فشرده می‌شوند. علت ایجاد این عارضه معمولاً فتق دیسک در ستون فقرات یا رشد بیش از حد استخوان است که گاهی اوقات خار استخوان هم نامیده می‌شود. علت دیگری که ممکن است منجر به بروز سیاتیک شود، تومور است، اما به‌ندرت می‌تواند به عصب فشار وارد کند؛ بنابراین علت اصلی ایجاد سیاتیک پای چپ، فتق دیسک است.

تصویر مردی با درد فتق دیسک کمر | شفاکاران

درمان عصب سیاتیک پای چپ با اقدام فوری

سیاتیک خفیف معمولاً باگذشت زمان از بین می‌رود، اما اگر اقدامات خودمراقبتی علائم را کاهش ندهد، باید با یک پزشک مشورت کنید. همچنین در‌صورتی‌که درد بیشتر از یک هفته طول بکشد، یا شدید و بدتر شود، حتماً به پزشک مراجعه کنید. اگر با هر یک از علائم زیر مواجه شدید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید:

  • بی‌حسی یا ضعف عضلانی ناگهانی در پای چپ
  • درد پس از یک آسیب شدید همانند یک تصادف رانندگی
  • مشکل در کنترل روده یا مثانه

درمان عصب سیاتیک پای چپ طب سنتی

مداوای عصب سیاتیک با کاهش درد و افزایش تحرک وارد عمل می‌شود.  درمان عصب سیاتیک پای چپ بسیار محبوب بوده و طرفداران زیادی دارد. در ادامه به معرفی روش‌های مختلف درمان با طب سنتی خواهیم پرداخت.

کمپرس و درمان سیاتیک پا در خانه

استفاده از کمپرس آب گرم یا کمپرس یخ در خانه می‌تواند درد عصب سیاتیک پای چپ را تسکین دهد. گرما با افزایش جریان خون در ناحیه دردناک، موجب سرعت‌بخشیدن به روند بهبودی شده و یخ هم در کاهش التهاب مؤثر است. در حالت کلی، استفاده از هر دو روش موجب کاهش اسپاسم عضلانی می‌شود.

تغییر حالت مداوم پا

یکی دیگر از روش‌های درمان عصب سیاتیک پای چپ با طب سنتی این است که پای خود را از حالت یکنواخت خارج کنید. بدین معنی که نباید به مدت طولانی در یک حالت قرار بگیرید. به‌عنوان‌مثال، اگر خوابیده‌اید، باید بعد از ۲۰ دقیقه پای خود را حرکت داده و در حالت دیگر قرار دهید یا اگر به مدت طولانی نشسته‌اید باید هر ۲۰ دقیقه یکبار بلند شوید و حالت پای چپ خود را تغییر دهید تا از یکنواختی خارج شود. انجام این کار به کاهش درد عصب سیاتیک پای چپ و فشار روی عصب کمک خواهد کرد.

استراحت کافی و دوری از استرس

داشتن استراحت کافی می‌تواند تا حد زیادی به درمان عصب سیاتیک کمک کند، البته این بدان معنا نیست که ساعت‌ها دراز بکشید یا بخوابید. منظور از استراحت این است که کارهای سنگین نکرده، وسایل سنگین جابه‌جا نکنید و مدت طولانی بر روی صندلی ننشینید. انجام این کارها موجب تشدید بیماری شد‌ه و روند بهبودی را کندتر خواهد کرد. همچنین عدم تحرک به مدت طولانی می‌تواند موجب عدم بهبودی کامل شما شود. از طرفی دوری از فشار و استرس هم می‌تواند در درمان درد عصب سیاتیک پای چپ مؤثر واقع شود.

ناگفته نماند که برای تسکین درد باید از انجام فعالیت‌هایی که علائم شما را تشدید می‌کنند، خودداری کنید. همچنین می‌توانید از داروهای بدون نسخه همانند مسکن استامینوفن و ایبوپروفن برای کاهش درد استفاده کنید.

تصویر یک ورزشکار | شفاکاران

ورزش سیاتیک پای چپ

انجام ورزش‌هایی همانند شنا، یوگا و پیاده‌روی می‌توانند در درمان سیاتیک پای چپ مؤثر باشند. همچنین انجام برخی حرکات کششی در خانه می‌تواند به درمان این وضعیت کمک کند، اما نکته‌ای که باید حتماً مدنظر قرار داد این است که تمام ورزش‌ها و حرکات کششی باید طبق نظارت پزشک یا فیزیوتراپ انجام شود. لازم است بدانید که در صورت وجود درد از انجام ورزش‌های سنگین همانند برداشتن وزنه، اسکوات و کشش شدید همسترینگ و شکم خودداری کنید. انجام حرکات کششی و تقویتی ملایم بهترین ورزش برای سیاتیک پای چپ است.

زانوبند زاپیامکس برای درد عصب سیاتیک پای چپ

زانوبند زاپیامکس یک درمان فوق پیشرفته برای درد عصب سیاتیک است. این زانوبند با استفاده از جدیدترین فناوری‌ها و استفاده از امواج اولتراسوند، مادون‌قرمز و تکنیک پالس تراپی موجب بهبود و تسکین درد می‌شود. لایه‌های زانوبند زاپیامکس به داخل ماهیچه‌ها نفوذ کرده و عضلات را تقویت و بافت‌های عضلانی را شل می‌کند. زانوبند UIC  زایس ترونیک به‌عنوان یک زانوبند توان‌بخشی در کنترل درد و بهبود عملکرد حرکتی مؤثر بود‌ه و از طریق فناوری نهفتـه در آن، درمان جدید و قابل‌توجهی را به بیماران ارائه می‌دهد. زانوبند زاپیامکس برای استفاده باید به برق متصل شود و در حالت ثابت می‌توان از آن استفاده کرد، یعنی نمی‌توان از آن به هنگام راه‌رفتن کمک گرفت. زاپیامکس در حالت نشسته و استراحت به‌راحتی قابل‌استفاده است و در درمان‌های خانگی طبقه‌بندی می‌شود. در حالت کلی، استفاده از زانوبند زاپیامکس موجب درمان زانودرد، کاهش تورم زانو، افزایش گردش خون و اصلاح حرکات مفصل می‌شود.

تصویر بستن زانوبند زاپیامکس برای سیاتیک پای چپ | شفاکاران

عوامل خطرساز در ایجاد عصب سیاتیک پا

برخی از عوامل ممکن است فرد را بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه قرار دهند که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شویم:

سن: افراد ۲۰ تا ۵۰ ساله بیشتر در معرض فتق دیسک هستند. در حالت کلی، افزایش سن خطر ابتلا به این وضعیت را افزایش می‌دهد.

چاقی: اضافه‌وزن و چاقی موجب افزایش فشار بر روی ستون فقرات می‌شود.

انجام کارهای سنگین یا عدم تحرک طولانی: حمل بارهای سنگین یا رانندگی طولانی‌مدت با وسیله نقلیه می‌تواند در پیدایش فتق دیسک نقش داشته باشد.

دیابت: ازآنجاکه این وضعیت بر نحوه استفاده بدن از قند خون تأثیر می‌گذارد، خطر آسیب عصبی را افزایش خواهد داد.

عوارض ناشی از سیاتیک پا

اغلب افراد متوجه عوارض سیاتیک پا نشده و بدون درمان بهبود پیدا می‌کنند، اما در برخی مواقع ممکن است به اعصاب آسیب برساند. در‌صورتی‌که دچار عوارض جانبی زیر شدید، فوراً به پزشک مراجعه کنید:

  • ازدست‌دادن حس در پای آسیب‌دیده
  • احساس ضعف در پای آسیب‌دیده
  • عدم کنترل روده یا مثانه

چگونه از ابتلا به سیاتیک پای چپ جلوگیری کنیم؟

همیشه جلوگیری از این وضعیت امکان‌پذیر نیست، اما با انجام برخی کارها می‌توان از ابتلا به آن پیشگیری کرد که در ادامه به معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت:

  • فعالیت‌های روزانه خود را به طور مرتب انجام دهید و از انجام تمرین و فعالیت‌های ورزشی دست نکشید. پزشک متخصص می‌تواند انجام برخی فعالیت‌های ورزشی مفید را به شما توصیه کند.
  • هنگام نشستن به حالت بدنی خود دقت کنید. انتخاب صندلی خوب در جلوگیری از فتق دیسک و در نهایت سیاتیک اثرگذار است. صندلی باید دارای پشتی مناسب و دارای تکیه‌گاه دست و پایه چرخان باشد. سعی کنید با استفاده از یک بالش کوچک منحنی طبیعی کمر خود را حفظ کرده و زانوها و باسن را در یک سطح نگه دارید.
  • به مدت طولانی سرپا نایستید یا اگر مجبور هستید که مدت طولانی را سرپا بمانید، پای خود را حرکت دهید تا از حالت ثابت خارج شود. اجسام سنگین را به‌تنهایی بلند نکنید و برای انجام این کار از دیگران کمک بگیرید.

سؤالات متداول

علائم سیاتیک پای چپ چیست؟

از علائم سیاتیک پای چپ می‌توان به التهاب، درد، بی‌حسی در ساق پا و انگشتان پا، سوزن‌سوزن‌شدن ساق پا و بی‌حسی عضلانی اشاره کرد.

سریع‌ترین راه برای تسکین درد عصب سیاتیک پا چیست؟

استفاده از مسکن‌هایی همانند استامینوفن و ایبوپروفن، انجام حرکات ورزشی سبک و تحرک، انجام حرکات کششی ملایم، استفاده از کمپرس آب گرم و یخ درمانی از سریع‌ترین روش‌ها برای تسکین درد عصب سیاتیک به شمار می‌روند.

آیا سیاتیک پا به طور ناگهانی رخ می‌دهد یا ایجاد آن زمان می‌برد؟

سیاتیک پا بسـته به علت بروز آن، ممکن است به طور ناگهانی یا تدریجی ظاهر شود.

هزینه درمان سیاتیک پا چقدر است؟

هزینه درمان سیاتیک پای چپ بسـته به حاد بودن مشکل و درمان پیشنهادی توسط پزشک متفاوت است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *