زانو درد, مقالات

درمان ساییدگی زانو | روش‌ها‌یی برای کنترل ساییدگی

درمان ساییدگی زانو | شفاکاران

درمان ساییدگی زانو گاهی غیر ممکن به نظر می‌رسد. آرتروز زانو زمانی اتفاق می افتد که غضروف مفصل زانو شکسته می شود و استخوان ها را قادر می سازد به هم ساییده شوند. اصطکاک باعث می شود زانوهای شما دردناک، سفت و گاهی متورم شوند. در حالی که آرتروز در زانو قابل درمان نیست، درمان های زیادی برای کاهش سرعت پیشرفت آن و کاهش علائم وجود دارد. جراحی یک گزینه برای اشکال شدیدتر آرتروز است. آرتروز زانو بسیار شایع است. تقریباً ۴۶ درصد از افراد در طول زندگی خود به آن مبتلا می شوند. زنان بیشتر از مردان به آرتروز زانو مبتلا می شوند. اکثر افراد پس از ۴۰ سالگی به این عارضه مبتلا می شوند. اما عوامل دیگری مانند آسیب یا ژنتیک می توانند باعث زودتر بروز آن شوند. در این مقاله در باره درمان آرتروز سخن می‌گوییم.

ساییدگی زانو چگونه بر اثر می‌گذارد؟

این عارضه دویدن، بالا رفتن از پله ها یا زانو زدن را برای شما دردناک می کند. همچنین می تواند باعث شود زانوهای شما سفت یا متورم شوند. با گذشت زمان، آرتروز زانو می تواند شکل مفصل زانو را تغییر دهد و باعث شود مفصل شما ناپایدار یا لرزان باشد.

درمان ساییدگی زانو معمولاً به وابستگی به شدت و نوع آسیب و تجویزات پزشکی، به روش‌های جراحی و غیرجراحی انجام می‌شود. این درمان‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

 دارودرمانی ؛ بهترین قرص برای ساییدگی زانو

مکمل‌ها و داروهای زیادی برای زانو درد وجود دارد. اگر زانو درد به دلیل کمبود ویتامین در بدن باشد؛ مکمل‌های غذایی معمولا بهترین دارو هستند. اما اگر علت زانو درد ضعف عضلانی باشد؛ علاوه بر مصرف دارو، زانو درد را باید با رعایت رژیم غذایی صحیح و انجام برخی تمرینات ورزشی کاهش داد.

ویتامین‌ها ؛ بهترین مکمل برای زانو درد

 عکس ویتامین برای درمان ساییدگی زانو | شفاکاران

[gravityform id="5" title="true"]

کمبود ویتامین اثرات مضری بر عملکرد زانو دارد. زمانی که میزان مصرف ویتامین استاندارد نباشد، ماهیچه‌ها ضعیف می‌شوند. ضعف عضلات زانو باعث می‌شود زانوی شما خیلی زودتر دچار مشکلات اساسی شود. ویتامین D، ویتامین C و ویتامین A ویتامین‌های ضروری برای زانو هستند. ویتامین D جذب کلسیم را افزایش می‌دهد و در رشد استخوان موثر است. مکمل ویتامین D بهترین قرص برای زانو درد در صورت کمبود ویتامین است. همچنین برای عملکرد صحیح عضلات ضروری است و نقش مهمی در درمان زانو درد دارد.

قرص‌های ضد آرتروز؛ برای جلوگیری از تولید مواد  التهاب زا

کار قرص‌های ضد التهابی جلوگیری از تولید یک سری مواد شیمیایی در بدن است که باعث التهاب می‌شوند. وقتی دردهای خفیفی مانند دردهای اولیه آرتریت دارید، پزشک معمولاً داروهای ضدالتهابی یا مشابه آن را تجویز می‌کند. گاهی اوقات پزشکان از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای دردهای خفیف تا متوسط ​​زانو استفاده می‌کنند. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی ضمن تسکین التهاب ناشی از آرتروز زانو ، درد و تورم این ناحیه زانو را کاهش می‌دهند. از جمله داروهای ضد التهابی که به عنوان بهترین قرص برای زانو زدن به حساب می‌آیند می‌توان به این موارد اشاره کرد: ناپروکسن سدیم، ادویل، ایبوپروفن، دیکلوفناک، مارتین. توجه داشته باشید که مصرف داروهای ضد التهابی می‌تواند عوارض جانبی مانند اسهال یا حالت تهوع ایجاد کند.

بهترین قرص‌ها برای درد شدید ساییدگی زانو

برای کسانی که درد شدید زانو دارند داروهای قوی‌تری  تجویز می‌شود. داروهای زانو درد مزمن و شدید ترکیبی از داروهای ضد التهابی و مهارکننده‌های cox-2 به نام کوکسیب هستند. برخی از قرص‌های رایج زانو عبارتند از: دیکلوفناک، سلکوکسیب، ناپروکسن با دوز بالا، Etoricoxib، ایبوپروفن با دوز بالا.

قرص‌های غضروف ساز زانو

یکی از بهترین قرص‌هایی که برای تسکین درد و علائم ناشی از ساییدگی زانو معرفی و تجویز می‌شود قرص غضروف‌ساز است. داروهای غضروف‌ساز روند تجزیه و تخربیب غضروف را کند یا متوقف می‌کنند و میزان درد را کاهش می‌دهد.

برخی از معروف‌ترین و بهترین قرص‌های غضروف ساز عبارتند از:

  • پیاسیدین: برای کاهش درد و التهاب مفاصل، کاهش خشکی و بهبود فعالیت‌های روزانه تجویز می‌شود.
  • گلوکزامین سولفات: برای بهبود وضعیت مفاصل و به تاخیر‌انداختن تخریب مفصل تجویز می‌شود و برای دردهای ناشی از آرتروز یا ساییدگی مفاصل مفید است.
  • آوودین: برای تحریک تولید کلاژن و پروتئوگلیکان، بازسازی غضروف، تسهیل تحریک مفاصل و جلوگیری از تخریب غضروف تجویز می‌شود.

حتما از پزشک خود در مورد بهترین زمان مصرف قرص‌های غضروف ساز بپرسید تا بتوانید نتیجه خوبی از مصرف دارو بگیرید. البته نباید فراموش کنید که علاوه بر مصرف بهترین قرص غضروف ساز باید از یک رژیم غذایی صحیح و علمی پیروی کنید.

تمرینات تقوینی زانو؛ بهترین ورزش برای ساییدگی زانو

از روش‌های درمان ساییدگی زانو بدون جراحی انجام تمرینات و حرکات ورزشی برای تقویت زانو است:

تصویر ورزش برای درمان ساییدگی زانو | شفاکاران

پیاده‌روی

پیاده‌روی یک فعالیت مناسب برای تقویت عضلات زانو و بهبود انعطاف پذیری مفاصل است. این فعالیت باعث افزایش گردش خون، افزایش استقامت عضلات، و کاهش فشارهای زانو می‌شود. همچنین، برای جلوگیری از آسیب و ساییدگی زانو، مهم است، حتماً پس از فعالیت‌های ورزشی، به استراحت کافی و بازیابی عضلات توجه داشته باشید. برای اجتناب از زخم‌ها و آسیب‌های ممکن، حداقل یک روز در هفته را به استراحت تخصیص دهید.

شنا کردن

شنا فواید زیادی برای مفاصل بدن دارد، از جمله این فواید می‌توان به کاهش درد زانو اشاره کرد، این ورزش قدرت کشش عضلانی را افزایش می‌دهد و در کنترل وزن اضافی تاثیر دارد و فشار زیادی را از روی زانوها می‌گیرد.

دوچرخه سواری

 ورزش مناسب برای ساییدگی زانو، سبک و کم ضربه  دوچرخه سواری است که برای سلامت افراد مبتلا به آرتروز مفید است. دوچرخه سواری روزانه باعث تقویت عضلات چهارسر ران و همسترینگ در پاها می‌شود که هر دو از زانوها حمایت می‌کنند.

حرکت اسکات

حرکت اسکات (Squats) یک تمرین موثر برای تقویت عضلات زانو و کل قسمت پایین بدن می‌باشد. انجام این تمرین به درمان و پیشگیری از ساییدگی زانو کمک می‌کند. در زیر توضیحاتی درباره حرکت اسکات آورده شده است:

  • بایستید و پاهایتان را به عرض شانه‌ها باز کنید.
  • دستان خود را به جلو یا جلوی سینه ببرید. شاید بخواهید دستها را به عنوان تعادل استفاده کنید.
  • با تنه به سمت پایین حرکت کنید و زانوهای خود را خم کنید. مهم است که زانوهایتان به سمت جلو نروند و در همان خط با دستانتان باقی بمانند.
  • هنگامی که به پایین می‌روید، نفس عمیق بکشید. هنگام بلند شدن، نفس خود را تنظیم کنید

پشتیبانی زانو ؛ بهترین زانوبند برای درمان ساییدگی زانو

زانوبند زاپیماکس یک زانوبند طبی بدون عارضه و موثر در کاهش انواع زانو درد است. زانوبند Zapiamax به دلیل داشتن فناوری پیشرفته UIC می‌تواند دردهای ناشی از آرتریت، تورم زانو، روماتیسم و ​​انواع آسیب‌های زانو مانند پارگی رباط صلیبی، کشیدگی رباط، دررفتگی کشکک زانو و موارد دیگر را درمان کند. همچنین خرید زانوبند زاپیامکس به تمامی افرادی که از بیماری‌های مختلف زانو رنج می‌برند و یا بعد از جراحی زانو دچار درد می‌شوند به دلیل ویژگی‌های همزمان کشیدن زانوبند، برقی و ارسال پالس الکتریکی توصیه می‌شود.

درمان ساییدگی زانو با طب سنتی

عوارض داروهای شیمیایی و نقاهت طولانی مدت روش جراحی همچنین ترس افراد نسبت به بیهوشی و انجام عمل باعث شده بسیاری از افراد برای درمان ساییدگی زانو به سمت روش‌های طبیعی و کم خطر تر مانند طب سنتی سوق پیدا کنند. درمان آرتروز و ساییدگی زانو در طب سنتی با چند روش شامل استفاده از دمنوش های گیاهان دارویی ضد التهاب ، ماساژ درمانی بوسیله روغن گیاهان تسکین دهنده تنش عضلانی و استفاده از معجون‌های گیاهی انجام می‌شود.البته استفاده از هر یک از این روش‌ها نیازمند مشورت و تجویز پزشک متخصص طب سنتی است که با استفاده از طبع و ذائقه افراد اقدام به تجویز این داروهای گیاهی می‌کند.

ساییدگی زانو و تزریق ژل برای درمان محدودیت حرکتی

برای تسکین درد ساییدگی زانو گزینه درمانی دیگری به نام ویسکوسوپلنتیشن وجود دارد. این روش معمولا زمانی انجام می‌شود که بیمار تمام گزینه‌های درمانی دیگر را امتحان کرده  درد او هنوز ادامه داشته باشد به گونه‌ای که در انجام فعالیت‌های روزانه فرد را دچار مشکل کند. در این روش محلولی ژل مانند به نام اسید هیالورونیک به مفصل زانو تزریق می‌شود. اسید هیالورونیک ماده‌ای است که به طور طبیعی در مایع سینوویال اطراف مفاصل وجود دارد. این نوع ژل به عنوان روان کننده عمل می‌کند و استخوان‌ها به راحتی حرکت می‌کنند و ضربات وارده به مفاصل جذب می‌شود. افراد مبتلا به آرتروز زانو غلظت اسید هیالورونیک کمتری در اطراف مفاصل خود دارند. با تزریق اسید هیالورونیک به مفاصل آرتروز می‌توان درد و ناراحتی را تسکین داد و حرکت مفصل را روانتر کرد.

درمان ساییدگی زانو با سلول‌های بنیادی

تصویر پی ار پی برای درمان ساییدگی زانو | شفاکاران

تزریق سلول‌های بنیادی در زانو یک روش مدرن برای درمان آرتروز و ساییدگی زانو است. سلول‌های بنیادی می‌توانند به عنوان منبعی باشند که برای بازسازی بافت‌ها و بهبود وضعیت مفاصل، به خصوص در مواردی مانند ساییدگی زانو، مورد استفاده قرار گیرند. معمولاً در این روش‌ها، سلول‌های بنیادی از بندناف (cord blood) یا چربی بدن (adipose tissue) جمع‌آوری می‌شوند. سپس این سلول‌ها به محل آسیب دیده انتقال داده می‌شوند تا در ترمیم بافت‌های آسیب دیده کمک کنند. هرچند که این روش به عنوان یک راهکار آینده درمانی مطرح شده است، اما هنوز به مراحل آزمایش بیشتر و تحقیقات علمی بیشتر نیاز دارد.

روش‌های پیشگیری از ساییدگی زانو چگونه است؟

عوامل مختلفی در بروز ساییدگی زانو نقش دارند، از جمله افزایش سن، افزایش وزن، بیماری، فعالیت‌های سنگین و مداوم، حرکات نامناسب، ضربه و شکستگی، عفونت و ژنتیک. اگرچه کنترل و مدیریت بسیاری از این موارد (مانند پیری یا بیماری) از دست ما خارج است. اما با رعایت نکاتی می‌توان از بروز این عارضه جلوگیری کرد. همچنین رعایت اقدامات پیشگیرانه در افراد مبتلا به کاهش شدت علائم و سرعت پیشرفت آن کمک می‌کند. نکات پیشگیرانه مرتبط با ساییدگی زانو عبارتند از:

  • اصلاح رژیم غذایی
  • متعادل کردن وزن
  • اصلاح حرکات روزانه
  • انجام صحیح ورزش
  • تقویت عضلات مفصل زانو با استفاده از حرکات ورزشی

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی نکات مربوط به ساییدگی مفصل زانو پرداخته ایم. همانطور که مشاهده کردید، سن، وزن، جنسیت و آسیب ناشی از ضربه یا تصادف، شایع‌ترین علل ساییدگی زانو هستند. از طرفی عادات صحیح، سبک زندگی سالم و توجه به موقع به دردهای مفصلی می‌تواند در کاهش علائم ساییدگی مفصل زانو و جلوگیری از پیشرفت آن موثر باشد. فراموش نکنید که نادیده گرفتن زانو درد می‌تواند منجر به ایجاد و عارضه مشکل شود. بنابراین باید از متخصص ارتوپدی کمک گرفت.

سوالات متداول

آیا ساییدگی زانو درمان قطعی دارد؟

در پاسخ باید گفت که درمان قطعی برای ساییدگی زانو وجود ندارد. اما می‌توان گفت با استفاده از روش‌های درمانی مختلف می‌توان درد و علائم را بهبود بخشید.

در ساییدگی زانو چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر ساییدگی زانو به مدت طولانی ادامه دارد، شدت درد زیاد است یا با مشکلات حرکتی همراه باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

برای ساییدگی زانو چه بخوریم؟

تغذیه با فراورده‌های لبنی ، کلسیم و  ویتامین D و مصرف مواد ضد التهاب مانند آسپرین یا مکمل‌های گلوکوزامین و کندروئیتین می‌تواند برای کاهش ساییدگی زانو، مفید باشد.

با شفاکارن آگاه بمانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *