کمردرد, مقالات

علت درد پایین کمر چیست؟

علت درد پایین کمر | شفاکاران

علت درد پایین کمر را از جوانب گوناگون می‌توان بررسی کرد. فهمیدن علت درد پایین کمر یکی از آن مواردی است که با دانستن آن می‌توان بر درد خود غلبه کرد. از آنجایی که دلایل مختلفی وجود دارند که می‌توانند این درد را به فرد منتقل کنند، بد نیست شما هم در رابطه با آنها اطلاعات داشته باشید. درد پایین کمر می‌تواند متغیر باشد و شدت کم یا زیادی داشته باشد. به همین دلیل، با توجه به دردی که دارید می‌توانید راه درمان مناسب خود را پیدا کنید.

از آنجایی که آناتومی بدن خانم‌ها با آقایان متفاوت است، بیشتر نیز در معرض کمردرد قرار دارند. با توجه به آمار ۸۰٪ خانم‌ها حداقل برای یکبار در در ناحیه پایین کمر خود را حس کرده‌اند اما دلیل بروز آن را نمی‌دانند. در این مقاله قصد داریم تا به کمک سایت شفاکاران به بررسی علت‌های مختلف درد پایین کمر بپردازیم. با ما همراه باشید تا شما هم در این باره کسب اطلاعات کنید.

رایج‌ترین علت‌ درد پایین کمر

علت درد پایین کمر و تصویر عکس کمر| شفاکاران

[gravityform id="5" title="true"]

  • سن: افرادی که بالای ۳۰ سال سن دارند بیشتر در معرض کمردرد قرار دارند. دیسک ها که بافتی نرم دارند و از استخوان‌های ستون فقرات محافظت به عمل می‌آورند، با افزایش سن فرد از بین خواهند رفت. بازمانی که دسک‌ها ضعیف وفرسوده شوند، درد و سفتی در ناحیه پایین کمر ایجاد خواهد شد.
  • وزن: معمولا افرادی که اضافه وزن دارند و به اصطلاح چاق هستند، بیشتر در معرض درد در قسمت پایینی کمر خود قرار می‌گیرند. اضافه وزن فرد فشار و سنگینی زیادی به مفاصل و دیسک وارد می‌کند.
  • سلامت کلی: از آنجایی که شکم عضلات ضعیفی دارد و این عضلات نمی‌توانند از ستون فقرات حمایت لازم را به عمل بیاورند، باعث کشیدگی و رگ به رگ شدن کمر خواهند شد. معمولا افرادی که دخانیات مصرف می‌کنند، بیش از حد الکل می‌نوشند و یا سبک زندگی ناسالم و کم تحرکی دارند، بیشتر از دیگران در معرض خطر کمردرد هستند.
  • شغل و سبک زندگی: برخی از مشاغل نیازمند فعالیت‌هایی هستند که فرد در آن باید به بلند کردن اجسام سنگین یا خم شدن زیاد بپردازد. خطر آسیب دیدن کمر در افرادی که در این مشاغل فعالیت دارند افزایش پیدا می‌کند.
  • مشکلات ساختاری: در برخی موارد ممکن است کمردرد شدیدی که فرد را آزار می‌دهد به دلیل شرایطی مانند اسکولیوز اتفاق بی‌افتد که منجر به تغییر ستون فقرات خواهد شد.
  • بیماری زمینه‌ای: برخی از افراد سابقه بیماری‌های خانوادگی مانند استئوآرتریت، انواع خاصی سرطان و دیگر بیماری‌های خطرناک را دارند که می‌تواند دلیل محکمی برای درد در حاحیه پایینی کمر باشد.
  • سلامت روان: عوارض داشتن بیماری‌های روحی مانند افسردگی و اضطراب شامل مشکلات فیزیکی نیز می‌شود. درد پایین کمر نیز یکی از این مشکلات است.

علت‌های درد پایین کمر بسیارند اما هر فردی می‌تواند با کمک راه حل‌های مختلف این درد را کاهش داده یا از بروز آن پیشگیری کند. یکی از این راهکارها استفاده از کمربند‌های طبی است که کمر را در بهترین حالت خود قرار می‌دهند تا درد آن تسکین یابد. کمربند پلاتینر نیز یکی از مواردی است که می‌توانید برای رفع مشکل درد پایین کمر خود از آن استفاده کنید.

علت‌های درد در پایین کمر چه می‌تواند باشد؟

  1. کشیدگی و رگ به رگ شدن: شناخته شده‌ترین علت کمردرد کشیدگی و رگ به رگ شدن آن است. این اتفاق زمانی برای فرد خواهد افتاد که با بلند کردن یک شئ بیش از حد سنگین و یا بلند کردن غیرایمن و غیر اصولی جسم، به عضلات، رباط‌ها و تاندون‌های خود آسیب وارد کند. برخی از افراد با موارد ساده‌‌ای مانند عطسه، سرفه، خم شدن یا چرخاندن بیش از حد کمر خود، احتمال بروز کمردرد پایین کمر را در خود بالا می‌برند.
  2. شکستگی‌ها: شکستگی‌ها یکی از بدترین نوع دردها، برای استخوان‌های ستون فقرات و پایین کمر هستند. استخوان‌ها ممکن است در حین تصادفات رانندگی یا سایر تصادفات بشکنند، زمین خوردن یا شکستگی ناشی از ضربه نیز یکی از دلایل درد پایین کمر است. برخی شرایط نیز وجود دارند که خطر شکستگی را افزایش می‌دهند. این شرایط شامل اسپوندیلولیز یا پوکی استخوان می‌شود.
  3. مشکلات دیسک: دیسک‌ها که از مهره‌های استخوانی کوچک تشکیل شده‌اند و از ستون فقرات محافظت می‌کنند، ممکن است از موقعیت خود خارج شده و برآمده شوند. برآمدگی مهره‌ها روی عصب فشار خواهند آورد. همچنین آنها ممکن است پاره شوند که به این اتفاق فتق دیک گفته می‌شود. این مشکل فرد را دچار کمر درد خود می‌کند.
  4. مشکلات ساختاری: کانال نخاعی به شرایطی گفته می‌شود که کانال ستون فقرات بیش از حد باریک شود. در این زمان نخاع که از کانال ستون فقرات گذر می‌کند تحت فشار قرار می‌گیرد که باعث درد شدید عصب سیاتیک و کمردرد در پایین کمر می‌شود.
  5. آرتریت: استئوآرتریت که باعث ایجاد کمردرد در فرد می‌شود، باعث التهاب و سفتی و کمردرد در بخش پایینی فقرات می‌شود.
  6. بیماری: برخی بیماری‌ها نیز وجود دارند که در صورت ابتلا به آنها دچار درد در ناحیه انتهایی کمر خواهید شد. تومورهای ستون فقرات، عفونت‌ها و چندین نوع سرطان وجود دارند که شامل این بیماری‌ها می‌شوند. شرایط دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند باعث کمردرد شوند. این شرایط عبارتند از سنگ کلیه و آنوریسم آئورت شکمی.
  7. اسپوندیلولیستزیس (Spondylolisthesis): اسپوندیلولیستزیس باعث می‌شود که مهره‌های ستون فقرات فرد از جای درست خود خارج شوند. درد ناشی از این اتفاق به قسمت پایین کمر و همچنین پاها فشار وارد می‌کند.

معرفی ۵ نوع درد پایین کمر و علت آنها

کمر درد غالب فلکسیون

این نوع کمردرد به دیسک آسیب دیده اشاره دارد. همیشه این نوع کمردرد نشانه فتق دیسک نیست اما در اکثر مواقع دلیل کمر درد غالب فلکسیون همین مورد است. در ادامه با علائم این کمردرد بیشتر آشنا می‌شوید.

  • در آن با نشستن، خم شدن و بلند کردن بدن بدتر خواهد شد.
  • درد ناشی از آن پس از ایستادن و راه رفتن برای مدت کوتاهی بهبود پیدا می‌کند.
  • ممکن است درد آن به ستون فقرات، پا و یا هر دو آنها سرایت کند.
  • احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی از علائم دیگر آن است.
  • پیشروی به سمت ضعف پا در این حالت وجود دارد.
  • اغلب همراه با سرفه و عطسه درد را حس می‌کنید، البته همیشه اینطور نیست.
  • ایجاد مشکل در صاف شدن بعد از بلند شدن و نشستن.

EXTENSION  غالب کمردرد

این درد غالب که در کمر به وجود می‌آید در اکثر اوقات مفاصل پشت ستون فقرات که مفاصل زیگاپوفیزیال یا مفصل زد (Z) نامیده می‌شوند را تحت تاثیر قرار می‌دهد. علاوه بر این، موارد گفته شده فقط بخشی از این مشکل هستند. درد غالب تمایل دارد که  به پیروی از یک الگوی قابل شناسایی بپردازد. علائم این درد شامل موارد زیر می‌شود:

  • درد پایین کمر بعد از ایستادن‌های طولانی مدت
  • تسکین موقت درد پس از نشستن یا خم شدن
  • دامنه حرکت درد معمولاً ثابت است و تغییر در دوره‌های زمانی کوتاه در آن ایجاد نمی‌شود.
  • سفتی پشت کمر را احساس خواهید کرد.
  • پس از فعالیت‌های زیاد و تحرکاتی که با ضربه زیاد همراه است مانند پرش و دویدن درد بدتر خواهد شد.
  • دردهای موضعی ستون فقرات نیز شامل علائم آن می‌شوند.
  • پا درد، سوزن سوزن شدن یا حتی بی حسی را در موارد شدیدتر نتجربه خواهید کرد.

کلودیکاسیون نوروژنیک (Neurogenic claudication)

علت درد پایین کمر و تصویر مردی با دستان روی کمر | شفاکاران

لنگش نوروژنیک یک نوع خاص از کمردرد اکستنشن غالب به شمار می‌رود که معمولا افراد مسن تر بالای ۶۰ سال را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. این مشکل معمولا به دلیل فشرده شدن اعصاب در زمانی که فرد ایستاده یا در حال راه رفتن باشد به وجود می‌آید. متاسفانه این مشکل توانایی این را دارد که فرد را حتی برای راه رفتن در مسافت‌های کوتاه نیز محدود کند. علائم و نشانه‌های این مشکل شامل موارد زیر می‌شود:

  • درد
  • بی حسی
  • ضعف در پاها را معمولا هنگام برخاستن و راه رفتن تجربه می‌کنید.

کمردرد التهابی

کمردرد مکانیکی شایع‌تر از کمردرد التهابی است. اغلب به اشتباه تشخیص این دو با  یکدیگر عجا به جا می‌شود. این نوع درد معمولا به دلیل وجود التهاب بیش از حد در مفاصل ستون فقرات رخ می‌دهد. این بیماری به گونه‌ای است که باعث حمله سیستم ایمنی به مفاصل ستون فقرات می‌شود.  گاهی برای درمان این التهاب ها از آمپول کتورولاک برای دیسک کمر استفاده می کنند. اسپوندیلیت آنکیلوزان یکی از شرایطی است که باعث بروز این مشکل می‌شود. علائم و نشانه‌های این بیماری شامل موارد زیر می‌شود:

  • شروع این درد معمولاً در افراد زیر ۳۵ سال رخ می‌دهد و به خاطر تروما نیست.
  • درد این بیماری از سه ماه بیشتر ادامه پیدا می‌کند.
  • با بی حرکتی کمردرد و سفتی بدتر خواهد شد. (در شب و در اوایل صبح بیشتر است)
  • با فعالیت بدنی و انجام ورزش‌های ملایم کمردرد و سفتی کاهش پیدا می‌کند.
  • استفاده از کمربند پلاتینر می تواند به کنترل دردهای این ناحیه بسیار کمک کند. با توجه به قیمت کمربند پلاتینر اصل، خرید این کمربند بسیار مقرون به صرفه خواهد بود.

اختلالات درد مزمن

یکی از چالش‌برانگیزترین شرایطی که برای متخصصان پزشکی پیش می‌آید اختلال دردی است که شامل کمردرد نیز می‌شود. سیستم عصبی بدن معمولاً محرک‌هایی را که برای بدن دردناک یا مضر نباشند را خطرناک تفسیر می‌کند. پس از آن مغز نیز آن‌ها را دردناک می‌داند و سیگنال‌های در را ارسال می‌کند. این مسئله کمی پیچده است، زیرا به صورت مکانیکی اتفاقی برای بیمار رخ نداده تا در پی آن درد بروز کند. در واقع بیمارانی که اختلال درد مزمن دارند بدون آسیب دیدگی دردی که بیماران آسیب دیده دارند را احساس می‌کنند. علائم و نشانه‌های این مشکل شامل موارد زیر است:

  • درد ناشی از این مشکل از مرزهای آناتومیک معمولی پیروی نخواهد کرد.
  • درد در هر جای کمر شروع شود ممکن است به قسمت های دیگر نیز منتقل شود.
  • درد ناشی از اختلالات مزمن با اضطراب یا افسردگی بدتر می‌شود.
  • افزایش و کاهش درد صرفا به دلیل وجود یک ترومای مکانیکی یا رویدادهای استرس‌آور فیزیکی نیست.

سوالات متداول در زمینه علت درد پایین کمر

انواع درد پایین کمر کدامند؟

کمر درد غالب فلکسیون، EXTENSION  غالب کمردرد، کلودیکاسیون نوروژنیک، کمردرد التهابی و اختلالات درد مزمن، ۵ نوع درد در پایین و دیگر نقاط کمر هستند.

رایج‌ترین علت‌های‌ درد پایین کمر کدامند؟

سن، وزن، سلامت کلی، شغل و سبک زندگی، مشکلات ساختاری، بیماری زمینه‌ای و سلامت روان از رایج‌ترین علل‌های بروز درد در پایین کمر هستند.

علت‌های درد در پایین کمر چه می‌تواند باشد؟

کشیدگی و رگ به رگ شدن، شکستگی‌ها، مشکلات دیسک، مشکلات ساختاری، آرتریت، بیماری‌های دیگر و اسپوندیلولیستزیس از مهم ترین مواردی هستند که باعث درد در ناحیه پایینی کمر خواهند شد.

شفاکاران، راهی نزدیک تا شفا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *