زانو درد, مقالات

راشیتیسم چیست | مهم‌ترین دلایل نرمی استخوان

راشیتیسم | شفاکاران

راشیتیسم یک اختلال اسکلتی است که به دلیل کمبود ویتامین D، کلسیم یا فسفات ایجاد می شود. این مواد مغذی برای رشد استخوان های قوی و سالم مهم هستند. این بیماری بیشتر کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد. به گونه ای که  استخوان های کودکان مبتلا به نرمی استخوان خیلی زود خم می شوند و بسیار شکننده هستند. این اختلال معمولاً در کودکانی اتفاق می‌افتد که ویتامین D کافی دریافت نمی‌کنند یا به اندازه کافی در معرض نور خورشید قرار نگیرند. همچنین اگر منبع اصلی ویتامین D، یا ویتامین D کافی در رژیم غذایی خود دریافت نکنند دچار این عارضه خواهند شد. در این مقاله از شفاکاران  این اختلال را به طور کامل شرح خواهیم داد.

علت اصلی نرمی استخوان یا راشیتیسم

ویتامین D به بدن شما کمک می کند تا کلسیم و فسفات را از روده های شما جذب کند. شما می توانید ویتامین D را از محصولات غذایی مختلف از جمله شیر، تخم مرغ و ماهی دریافت کنید. بدن شما همچنین وقتی در معرض نور خورشید قرار می گیرید ویتامین تولید می کند. کمبود ویتامین D حفظ سطوح کافی کلسیم و فسفات را برای بدن دشوار می کند. هنگامی که این اتفاق می افتد، بدن شما هورمون هایی تولید می‌کند که باعث می شود کلسیم و فسفات از استخوان‌های شما آزاد شود. وقتی استخوان های شما فاقد این مواد معدنی باشند، ضعیف و نرم می شوند به طور کلی می توان علت  نرمی استخوان را در این موارد خلاصه کرد:

راشیتیسم تغذیه ای

نرمی استخوان معمولاً به دلیل مصرف نکردن ویتامین D کافی است که بدن شما از آن برای جذب کلسیم استفاده می کند. برخی از علل این کمبود عبارتند از:

  • قرار گرفتن ناکافی در معرض نور خورشید (که به بدن شما کمک می کند ویتامین D خود را بسازد).
  • کمبود ویتامین D در رژیم غذایی کودک شما این می تواند با رژیم های گیاهخواری/وگان، عدم تحمل لاکتوز یا شرایطی که میزان جذب ویتامین D را در بدن فرزندتان محدود می کند اتفاق بیفتد (مانند بیماری کرون، بیماری سلیاک، فیبروز کیستیک یا کولیت اولسراتیو).
  • رژیم غذایی بسیار کم کلسیم

 

 

تصویر قرص ویتامین دی برای درمان راشیتیسم | شفاکاران

[gravityform id="5" title="true"]
بیشتر بدانید: حرکات اصلاحی پای پرانتزی

راشیتیسم ارثی

چندین بیماری ژنتیکی در نحوه جذب ویتامین D توسط بدن کودک شما اختلال ایجاد می کند. سایر شرایط ژنتیکی بر نحوه مدیریت بدن شما با فسفر تأثیر می گذارد و همچنین باعث ایجاد راشیتیسم می شود. این نوع اختلالات نادر هستند اما ممکن است در همان ابتدای کودکی تشخیص داده شوند. به این ترتیب درمان این اختلال به خوبی صورت خواهد گرفت.

علائم راشیتیسم در کودکی

نوزادان خردسال مبتلا به راشیتیسم می توانند بداخلاق باشند و جمجمه نرمی داشته باشند. نوزادان و کودکان نوپا ممکن است رشد نکنند، راه نروند یا به خوبی رشد نکنند. کودکان بزرگتر ممکن است درد استخوان و پاهای خمیده داشته باشند یا مچ و زانوهایشان بازتر شود. تصویر صفحه بعد برخی از علائم راشیتیسم را نشان می دهد. علائم راشیتیسم می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • درد استخوان
  • ضعف عضلانی
  • خستگی
  • تعریق بیش از حد
  • تحریک پذیری
  • تاخیر در رشد
  • مشکلات دندانی
  • ناهنجاری های اسکلتی، مانند پاهای پرانتزی یا ضربدری

تصویر پای نوزاد و راشیتیسم | شفاکاران

چه کسانی در معرض خطر ابتلا به راشیتیسم هستند؟

عوامل خطر راشیتیسم شامل موارد زیر است:

سن

راشیتیسم در کودکان بین ۶ تا ۳۶ ماهه شایع تر است. در این دوره زمانی، کودکان معمولاً رشد سریعی را تجربه می کنند. این زمانی است که بدن آنها به بیشترین کلسیم و فسفات برای تقویت و رشد استخوان های خود نیاز دارد. به طور کلی نرمی استخوان این گروه های سنی را درگیر خواهد کرد:

گروه سنی نحوه اختلال
نرمی استخوان در نوزادان ۱.        متولد شدن از مادرانی که کمبود ویتامین D دارند. ویتامین D از طریق جفت از مادر به جنین منتقل می شود، بنابراین اگر مادر کمبود ویتامین D داشته باشد، نوزاد او نیز در معرض خطر کمبود ویتامین D است.

۲.        مصرف شیر مادر به طور انحصاری و دریافت نکردن مکمل ویتامین D. شیر مادر به طور طبیعی حاوی ویتامین D کافی نیست، بنابراین نوزادانی که فقط شیر مادر می خورند باید مکمل ویتامین D دریافت کنند.

۳.      قرار نگرفتن در معرض نور خورشید. نور خورشید منبع خوبی از ویتامین D است، اما نوزادان نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار گیرند.

 

نرمی استخوان در کودکان کودک مبتلا به این عارضه علائمی مانند درد در ناحیه کمر، لگن و پاها را دارد که اغلب با مشکل در راه رفتن و ناهنجاری های ستون فقرات همراه است. به طور کلی، پوکی استخوان نوجوانان ایدیوپاتیک به خودی خود برطرف می شود و اکثر کودکان بهبودی کامل بافت استخوان را تجربه خواهند کرد.
نرمی استخوان  در بزرگسالان وضعیتی در بزرگسالان که در آن استخوان‌ها به دلیل نداشتن کلسیم و فسفر کافی، نرم و تغییر شکل می‌دهند. معمولاً به دلیل نداشتن ویتامین D کافی در رژیم غذایی، دریافت نکردن نور کافی خورشید یا مشکل در نحوه استفاده بدن از ویتامین D ایجاد می شود.

رژیم غذایی

اگر رژیم گیاهخواری بدون ماهی، تخم مرغ یا شیر مصرف کنید، در معرض خطر ابتلا به راشیتیسم هستید. همچنین اگر در هضم شیر مشکل دارید یا به قند شیر (لاکتوز) حساسیت دارید، در معرض خطر بیشتری هستید. نوزادانی که فقط با شیر مادر تغذیه می شوند ممکن است دچار کمبود ویتامین D شوند. شیر مادر حاوی ویتامین D کافی برای جلوگیری از راشیتیسم نیست.

رنگ پوست

کودکان آفریقایی، جزیره‌ای اقیانوس آرام و خاور میانه در معرض خطر ابتلا به راشیتیسم هستند؛ زیرا پوست تیره دارند. پوست تیره به اندازه پوست روشن تر به نور خورشید واکنش نشان نمی دهد، بنابراین ویتامین D کمتری تولید می کند و همین سبب می شود تا انفعالات لازم برای پیشگیری راشیتیسم متوقف شود.

موقعیت جغرافیایی

بدن ما وقتی در معرض نور خورشید قرار می گیرد ویتامین D بیشتری تولید می کند، بنابراین اگر در منطقه ای با نور خورشید کم زندگی می کنید بیشتر در معرض خطر ابتلا به راشیتیسم هستید. همچنین اگر در ساعات روشنایی روز در خانه کار کنید، در معرض خطر بیشتری قرار دارید.

ژن ها

یکی از اشکال راشیتیسم می تواند ارثی باشد. این بدان معنی است که این اختلال از طریق ژن های شما منتقل می شود. این نوع راشیتیسم که راشیتیسم ارثی نامیده می شود، از جذب فسفات توسط کلیه ها جلوگیری می کند.

تفاوت راشیتیسم و استئومالاسی

راشیتیسم با استئومالاسی تفاوت دارد. این اختلالات وضعیت مشابهی در بزرگسالان پدید می‌آورد. تفاوت بین این دو این است که راشیتیسم فقط در کودکان اتفاق می‌افتد؛ زیرا استخوان‌های آن‌ها هنوز در حال رشد است، که باعث ایجاد علامت کلاسیک استخوان‌های خمیده خواهد شد.  در حالی که رشد استخوان‌های بزرگسالان قبلاً به پایان رسیده است و این علامت را ندارند. پس به نظر می رسد اختلالات ناشی از نرمی استخوان در استئومالاسی بزرگسالان کمتر خواهد بود و تغییر شکل کمتری در استخوان پدید می آید.

بیشتر بخوانید: علت زانو درد در چهل سالگی

تشخیص نرمی استخوان

پزشک شما ممکن است با انجام معاینه فیزیکی بتواند راشیتیسم را تشخیص دهد. آنها حساسیت یا درد در استخوان ها را با فشار ملایم روی آنها بررسی می کنند. پزشک شما همچنین ممکن است آزمایش‌های خاصی را برای کمک به تشخیص راشیتیسم تجویز کند، از جمله:

·         آزمایش خون برای اندازه‌گیری سطح کلسیم و فسفات در خون

·         اشعه ایکس استخوان برای بررسی ناهنجاری‌های استخوانی

در موارد نادر، بیوپسی استخوان انجام می‌شود. این روش شامل برداشتن بخش بسیار کوچکی از استخوان است که برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد.

بیشتر بخوانید: درمان پوکی استخوان با تغدیه

پیشگیری از نرمی استخوان در کودک

بهترین راه برای پیشگیری از راشیتیسم این است که رژیم غذایی حاوی مقادیر کافی کلسیم، فسفر و ویتامین D داشته باشید. افراد مبتلا به اختلالات کلیوی باید سطح کلسیم و فسفات خود را به طور منظم توسط پزشک کنترل کنند.

همچنین با قرار گرفتن در معرض آفتاب متوسط می توان از راشیتیسم پیشگیری کرد. به گفته سرویس بهداشت ملی انگلیس (NHS)، برای جلوگیری از راشیتیسم، فقط باید چند بار در هفته در طول ماه های بهار و تابستان دست و صورت خود را در معرض نور خورشید قرار دهید.

بیشتر بزرگسالان به اندازه کافی در معرض نور خورشید قرار می گیرند. توجه به این نکته مهم است که نور خورشید بیش از حد می تواند به پوست شما آسیب برساند و برای جلوگیری از سوختگی و آسیب پوست باید از کرم ضد آفتاب استفاده کرد. گاهی اوقات، استفاده از کرم ضد آفتاب می تواند از تولید ویتامین D پوست شما جلوگیری کند، بنابراین خوردن غذاهای حاوی ویتامین D یا مصرف مکمل های ویتامین D مفید است. این اقدامات پیشگیرانه می تواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به راشیتیسم را کاهش دهد.

تصویر پسری جوان زیر نور خورشید | شفاکاران

درمان نرمی استخوان

درمان راشیتیسم بر جایگزینی ویتامین یا مواد معدنی از دست رفته در بدن متمرکز است. این بیشتر علائم مرتبط با راشیتیسم را از بین می برد. اگر کودک شما کمبود ویتامین D داشته باشد، پزشک احتمالاً از او می خواهد که در صورت امکان، قرار گرفتن در معرض نور خورشید را افزایش دهد. آنها همچنین آنها را به مصرف محصولات غذایی سرشار از ویتامین D مانند ماهی، جگر، شیر و تخم مرغ تشویق می کنند.

همچنین می توان از مکمل های کلسیم و ویتامین D برای درمان راشیتیسم استفاده کرد. از پزشک خود در مورد دوز صحیح بپرسید، زیرا ممکن است بر اساس اندازه کودک شما متفاوت باشد. ویتامین D یا کلسیم بیش از حد می تواند خطرناک باشد.

اگر ناهنجاری‌های اسکلتی وجود داشته باشد، ممکن است کودک شما به براکت‌هایی نیاز داشته باشد تا استخوان‌های خود را به درستی در حین رشد قرار دهد. در موارد شدید، ممکن است فرزند شما به جراحی اصلاحی نیاز داشته باشد.

برای راشیتیسم ارثی، ترکیبی از مکمل های فسفات و سطوح بالایی از نوع خاصی از ویتامین D برای درمان D مورد نیاز است.

همچنین بخوانید: زانوبند زاپیامکس

پرسش‌های پرتکرار در زمینه راشیتیسم

راشیتیسم چگونه درمان می‌شود؟

درمان راشیتیسم به علت آن بستگی دارد. در بیشتر موارد، راشیتیسم با مصرف مکمل‌های ویتامین D، کلسیم و فسفات درمان می‌شود. در برخی موارد، ممکن است نیاز به جراحی برای اصلاح ناهنجاری‌های استخوانی باشد.

چگونه می توانم فرزندم را از ابتلا به راشیتیسم تغذیه ای دور نگه دارم؟

مطمئن شوید که کودک شما ویتامین D و کلسیم کافی دریافت می کند. پزشک به شما خواهد گفت که آیا فرزندتان به ویتامین D یا کلسیم اضافی نیاز دارد یا خیر. اگر نوزاد خردسالی دارید که تنها غذای او شیر مادر است، پزشک ممکن است دارویی حاوی ویتامین D تجویز کند. اگر کودک شما بیش از ۱۶ اونس شیر خشک در روز دریافت کند، به ویتامین D اضافی نیاز دارد.

آیا راشیتیسم خطرناک است؟

در حالی که راشیتیسم یک بیماری قابل درمان و اغلب قابل درمان است، درمان آن در اسرع وقت بسیار مهم است. در صورت عدم درمان، موارد خفیف تر راشیتیسم می تواند منجر به استخوانی طولانی مدت شود

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *