زانو درد, مقالات

خالی کردن زانو؛ بهترین راه جلوگیری از ضعف زانو

خالی کردن زانو | شفاکاران

خالی کردن زانو برای چه نوع عارضه‌ای به کار می‌رود؟ آیا می‌‌دانید علت اصلی خالی کردن زانو چیست؟ خالی کردن یا ناپایداری زانو در واقع همان وضعیتی گفته می‌شود که در حین پایین و بالا رفتن از پله و یا راه رفتن معمولی متوجه ضعف شدید؛ عدم تعادل و شل شدن ناگهانی زانو می‌شوید. این ضعف شدید می‌تواند از چند دقیقه، تا حتی چند روز ادامه داشته باشد. خالی شدن زانو و ضعف ناگهانی به احتمال زیاد به دلیل ابتلا به یک بیماری زمینه‌ای و یا کمبود ویتامین و مواد معدنی ایجاد می‌شود. خالی شدن زانو ریسک زمین خوردن و آسیب‌های جدی را افزایش می‌دهد. به همین دلیل باید علت آن را به سرعت تشخیص داده و روند درمان جدی را آغاز کنید. به خواندن جدیدترین مقاله شفاکاران ادامه دهید تا در مورد علل، انواع، علائم و نحوه درمان خالی شدن زانو بیشتر بدانید.

خالی کردن زانو چیست؟

احتمالا دلیل اصلی انتخاب این مقاله آن بوده که حداقل یک مرتبه در حین راه رفتن متوجه ضعف شدید زانو و عدم تعادل در هنگام راه رفتن، می‌شوید. خالی شدن زانو حتی در حین ایستادن نیز ممکن است، رخ دهد. خالی شدن زانو در بسیاری از مواقع به صورت ناگهانی و بی دلیل رخ می‌دهد؛ اما اگر در فاصله یک هفته حداقل دو مرتبه دچار این عارضه شدید باید برای بررسی‌ تخصصی علائم آن به مراکز درمانی مراجعه کنید.

از آنجایی بافت عضلانی زانو بسیار حساس و آسیب پذیر است، چنانچه در هر یک از اجزاء آن اختلالی ایجاد شود، سبب ناپایداری و ناهماهنگی در عملکرد آن می‎گردد. انجام بعضی از کارها و فعالیت‌ها سبب درد و ضعف شدید عضلات شده و به دنبال آن مشکل عدم تعادل را تشدید می‌کند.

علت خالی کردن زانو

خالی کردن زانو علت های بسیار متنوعی دارد که در این مقاله از شفاکاران بناست درباره آن سخن بگوییم. برای شروع روند درمان زانو درد باید با انجام آزمایش‌های تصویر برداری مختلف از علت آن مطلع شوید. خوشبختانه زانو درد در بسیاری از مواقع بدون درمان جدی و تنها با چند روز استراحت بهبود پیدا می‌کند. از آنجایی که سلامتی شما برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد، در این قسمت از مقاله در خصوص مهم‌ترین علل خالی شدن ناگهانی زانو صحبت می‌کنیم.

مهم‌ترین علل خالی شدن زانو

خالی کردن زانو و پارگی مفصل | شفاکاران

[gravityform id="5" title="true"]

  1. آسیب و جراحت

در بسیاری از موارد خالی کردن زانو در اثر صدمات ناشی از فعالیت‌های شدیدی مانند دویدن یا تصادف ایجاد می‌شود. آسیب‌های شایعی که سبب خالی کردن زانو می‌شوند، زانو عبارتند از:

  • پارگی مفصل ACL
  • پارگی مینیسک
  • شکستگی استخوان‌های زانو

آسیب به زانو اغلب سبب درد و تورم شدید در قسمت آسیب دیده می‌شود. درد و تورم شدید زانو معمولاً پس از یک تا دو روز پس از شروع درمان از بین می‌رود. در بعضی از مواقع شدت جراحت به قدری شدید است که ممکن است نیاز به فیزیوتراپی یا جراحی داشته باشید. توجه داشته باشید! در حین بهبودی تا حد امکان از وارد کردن فشار به زانو و کارهای سنگین خودداری کنید.

آسیب به عصب فمورال

عصب فمورال یکی از دو عصب اصلی ساق پا است. آسیب به عصب فمورال یا نوروپاتی فمورال سبب ضعف شدید و بروز علائمی مانند خالی شدن زانو می‌شود.

مهم‌ترین علائم نوروپاتی عصب فمورال عبارتند از:

  • درد شدید
  • احساس مور مور
  • سوزش
  • بی حسی در قسمت‌هایی از ران یا ساق پا

مهم‌ترین دلایلی که سبب نوروپاتی فمورال می‌شوند، عبارتند از:

  • ابتلا به دیابت
  • مصرف داروهای خاص
  • آرتروز
  • مصرف زیاد الکل
  • ابتلا به اختلالات عصبی، مانند فیبرومیالژیا
  • ضربه شدید

درمان نوروپاتی فمورال به علت بروز آن بستگی دارد. پزشکان متخصص برای بهبود بیماران معمولاً از درمان‌هایی مانند: جراحی، مصرف داروهای مسکن و ارائه برنامه برای تغییر سبک زندگی استفاده می‌کنند. متاسفانه در اغلب موارد، نوروپاتی به طور کامل قابل درمان نیست؛ اما شروع روند درمان به کاهش علائم و جلوگیری از بدتر شدن آن کمک می‌کند.

سندرم پلیکا

سندرم پلیکا در اثر التهاب پلیکای داخلی ایجاد می‌شود. پلیکا در واقع به شیاری گفته می‌شود که مفصل زانو شما را می‌پوشاند. سندروم پلیکا علاوه بر خالی شدن زانو می‌تواند باعث ایجاد موارد زیر شود:

  • صدای تق تق زانو در هنگام راه رفتن
  • احساس درد شدید در مغز استخوان
  • سوزش ناگهانی در حین بالا رفتن از پله

در بیشتر موارد سندرم پلیکا به دلیل آسیب دیدگی شدید زانو و یا انجام کار سنگین ایجاد می‌شود. بهترین درمان برای سندروم پلیکا معمولاً شامل فیزیوتراپی(برای تقویت عضلات اطراف زانو) و استفاده از مکمل‌های غذایی است. برای کاهش التهاب احتمال نیاز به تزریق کورتیکواستروئید خواهید داشت. در موارد نادر پزشک متخصص برای برداشتن عضو پلیکا انجام جراحی را پیشنهاد می‌کند. قفل شدن زانو نیز شامل همین درمان‌هاست.

آرتروز

آرتریت به التهاب نسبتا شدید در مفاصل زانو گفته می‌شود. این اختلال باعث مشکلات حرکتی و درد زانو می‌شود. در حال حاضر انواع مختلفی از آرتریت وجود دارد. یکی از مهم‌ترین علائم این آرتروز و آرتریت روماتوئید که یک بیماری خودایمنی است، احساس خالی شدن زانو است. توجه داشته باشید! آرتریت روماتوئید معمولا هر دو زانو را درگیر می‌کند؛ در حالی که ارتروز فقط در یک زانو ایجاد می‌شود.

مهم‌ترین علائم آرتروز شامل موارد زیر است:

  • درد
  • احساس سفتی یا سختی در قسمتی از زانو
  • قفل شدن ناگهانی اندام‌های حرکتی
  • صدای تق تق در هنگام راه رفتن

متاسفانه هنوز هیچ درمان موثری برای بیماری آرتروز وجود ندارد. با این حال بهترین روش‌هایی که می‌توانند در کاهش علائم و جلوگیری از تشدید بیماری کمک کنند، شامل مورد زیر است:

  • مصرف داروهایی مانند: داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
  • تزریق کورتیکواستروئید
  • فیزیوتراپی
  • استفاده از زانو بند زاپیامکس

انواع خالی کردن زانو

خالی کردن زانو و پارگی مفصل | شفاکاران

خالی کردن زانو متناسب با شدت آسیب دارای انواع مختلفی است. شناخت نوع عارضه به درمان شما کمک زیادی می‌کند.

مهم‌ترین انواع خالی کردن زانو شامل موارد زیر است:

ناپایداری اولیه زانوان

ناپایداری اولیه زانوان زمانی ایجاد می شود که مفصل زانو از محل اصلی خود به طور کامل جا به جا می‌شود. در این شرایط محل آسیب به شدت قرمز و متورم می‌شود. ناپایداری اولیه زانوان منجر به خالی شدن زانو می‌شود. مهم‌ترین دلیل بروز این عارضه ضربه و آسیب‌های شدید ورزشی است.

ناپایداری ثانویه زانوان

زمانی که عضلات چهار سر ران دچار آسیب شدید و شل شدگی شود، ناپایداری ثانویه زانوان ایجاد می‌شود. شل شدگی زانوان تقریبا مهم‌ترین دلیل خالی کردن زانو است. افرادی که به مدت طولانی حرکتی نداشته‌اند(به دلیل بیماری) و یا دچار ضعف عضلانی هستند، در معرض ناپایداری ثانویه زانوان قرار دارند.

روش‌های تشخیص خالی کردن زانو

برای تشخیص علت خالی کردن زانو پزشک متخصص ابتدا از طریق ابزارها و تجهیزات مخصوص میزان آسیب را مشخص می‌کند. در حین بررسی وضعیت زانو از شما سوالاتی در خصوص شدت درد و میزان تعادلتان خواهد پرسید. پس از بررسی اجمالی، برای شروع روند درمان آزمایشات تخصصی و تصویربرداری مانند: رادیولوژی، سی تی اسکن و حتی آزمایش خون(برای بررسی وضعیت مواد معدنی بدن مثل کلسیم) تجویز می‌شود. در نهایت با کنار هم قرار دادن نتایج آزمایش‌ها و شرح حال بیمار، علت این بیماری مشخص می‌شود.

درمان خالی کردن زانو

خالی کردن زانو و زانوبند| شفاکاران

خالی کردن زانو جزء عارضه ‌ای بسیار جدی مربوط به زانوها است. به همین دلیل هیچگاه نباید بدون مشورت با پزشک و یا به صورت سر خود درمانی را آغاز کنید. درمان این مشکل متناسب با شدت و علت آن تفاوت است.

مهم‌ترین روش‌های درمان خالی کردن زانو عبارتند از:

فیزیوتراپی

در بسیاری از موارد مهم ترین دلیل خالی کردن زانو ضعف شدید عضلات است. به همین دلیل پزشک متخصص علاوه بر تجویز مکمل‌های مناسب توصیه می‌کند حداقل ۶ جلسه به فیزیوتراپی مراجعه کنید.  انجام تمرینات توان بخشی مخصوص تقویت عضلات زانو به کاهش این آسیب کمک می‌کند.

بریس زانو

یکی از بهترین تجهیزاتی که می‌تواند از ضعف ناگهانی و کاهش تعادل جلوگیری کند، بریس زانو است. بریس زانو سبب افزایش پایداری و جلوگیری از شل شدگی زانو می‌شود. یکی از زانوبندهای موثر زانوبند زاپیامکس است که درمانی شگفت انگیز به شمار می رود.

استفاده از مکمل‌های مناسب

همانطور که پیشتر اشاره شد، در بسیاری از مواقع مهم ترین دلیل خالی کردن زانو ضعف ناشی از کمبود ویتامین و مواد معدنی است. چنانچه نتایج آزمایش خون مشخص کند که دچار فقر مواد معدنی هستید، استفاده از مکمل‌های معدنی تجویز می‌شود.

جمع بندی مقاله خالی کردن زانو

در این مقاله در خصوص علل، علائم، روش‌های تشخیص و درمان‌های موثر برای خالی کردن زانو صحبت کردیم. خالی کردن زانو به لایل مختلفی مانند: کم بودن مواد معدنی و آسیب شدید ایجاد می‌شود. افرادی که دچار این عارضه شده‌اند در هنگام راه رفتن به دلیل ضعف شدید تعادل کافی ندارند. برای تشخیص این بیماری در ابتدا با استفاده از ابزارهای مخصوص تا حدودی شدت آسیب مشخص می‌شود؛ سپس با بررسی نتایج آزمایش‎های تصویر برداری روند درمان مناسب برای شما آغاز می‌گردد.

سوالات متداول خالی کردن زانو

۱.     آیا تغییر سبک زندگی به درمان این عارضه کمک می‌کند؟

بله؛ زیرا فشار زیاد به زانو سبب تشدید ضعف و درد زانو می‎شود.

۲.     برای درمان خالی کردن زانو مصرف چه داروهایی توصیه می‌شود؟

برای درمان این عارضه معمولا مصرف مکمل‌های حاوی معدنی و مسکن‌های ضعیف(در صورت درد شدید) توصیه می‌گردد.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *