درد پشت بالاتر از کمر، قسمت بالایی و میانی کمر را که ستون فقرات سینهای مینامند، شامل میشود. ستون فقرات سینهای دارای ۱۲ استخوان کوچک به نام مهره است. هر یک از مهرههای ستون فقرات قفسه سینه به یک جفت دنده متصل است. دندهها در اطراف بدن قرار دارند و استخوانی صاف و دراز در مرکز قفسه سینه به نام جناغ را تشکیل میدهند. قسمت بالایی کمر نیز دارای دیسکهایی است که هر مهره را از هم جدا میکند. این دیسکها فشارهای وارد شده حین حرکت را جذب میکنند. همچنین عضلات و رباطهای زیادی در قسمت بالایی کمر وجود دارند که ستون فقرات را در کنار هم نگه میدارند. در این مقاله از فروشگاه شفاکاران به بررسی علت درد پشت بالاتر از کمر میپردازیم.
بالای کمر شامل چه ناحیهای میشود؟
قسمت میانی و بالایی کمر از پایه گردن تا پایین ستون فقرات سینهای امتداد دارد. ستون فقرات به سه بخش گردنی، سینهای و کمری تقسیم میشود. ستون فقرات گردنی در گردن و ستون فقرات کمری در قسمت پایین کمر قرار دارند. اگر در ناحیه میانی و بالایی کمر احساس درد دارید، ستون فقرات سینهای شما دچار معضل شده است و باید علت درد پشت کتف را بیابید. ۱۲ مهره در ستون فقرات سینهای وجود دارد. از آنها به عنوان T1 تا T12 نام میبرند.
بین این مهرهها، دیسکهای اسفنجی وجود دارند که مانند ضربهگیر عمل میکنند و هنگام حرکت به استخوانها کمک مینمایند. رباطها و عضلات، بخشهای ستون فقرات را کنار هم نگه میدارند.
علت درد پشت بالاتر از کمر ، دلایل و نشانهها
کمردرد شاید به دلیل بسیاری از مسائل پزشکی مختلف یا آسیب به استخوانها، دیسکها، عضلات و رباطهای بالای کمر ایجاد شود. درد بالای کمر به اندازه گردن درد یا کمردرد در نواحی پایینی، شایع نیست.
این امر به آن دلیل است که استخوانهای ناحیه بالایی کمر به اندازه استخوانهای گردن و پایین کمر حرکت نمیکنند یا خم نمیشوند. استخوانهای قسمت بالایی کمر با دندهها کار میکنند تا کمر را ثابت نگه دارند. آنها با هم کار می کنند تا به محافظت از اندامهای حیاتی بدن از جمله قلب و ریه کمک کنند.
بخوانید: روش صحیح خوابیدن برای درد دیسک کمر
علائم درد پشت بالاتر از کمر
بسته به اینکه چه چیزی باعث درد شما شده، علائم درد در ناحیه میانی و بالایی کمر متفاوت خواهند بود. برخی از علائم رایج عبارتند از:
- دردی که شاید یک قسمت از ستون فقرات را تحت تاثیر قرار دهد یا به قسمتهای دیگر سرایت کند
- دردی شبیه چاقو خوردن در یک ناحیه که احتمالا به سمت بالا و پایین ستون فقرات نیز پخش شود
- احساس سوزش یا گزگز
- گرفتگی که میتواند شما را از فعالیت باز دارد
بیشتر بدانید: درد وسط کمر پشت معده
دلایل درد پشت بالاتر از کمر چیست؟
دلایل زیادی وجود دارند که قسمت میانی و بالایی کمر شاید آسیب ببیند. برخی از این موارد عبارتند از:
- کشیدگی یا آسیب به عضلات و رباطهایی که ستون فقرات را حمایت میکنند، مانند استفاده بیش از حد از این عضلات یا بلند کردن نادرست اجسام
- وضعیت جسمانی ضعیف
- فشردگی عصب
- شکستگی مهره
در ادامه بیشتر در مورد مهمترین علل ایجاد درد در قسمت میانی و بالایی کمر توضیح خواهیم داد.
۱-کشیدگی و رگ به رگ شدن کمر
کشیدگی و رگ به رگ شدن کمر، شایعترین علت درد بالای کمر است. احتمال دارد که بلند کردن اجسام بیش از حد سنگین یا بلند کردن نادرست و ناایمن سایر اجسام؛ به عضلات، تاندونها یا رباطهای بالای کمر آسیب وارد کند.
۲-وضعیت نامناسب بدن، علت درد پشت بالاتر از کمر
بسیاری از افراد مبتلا به درد پایین کمر به سختی میتوانند صاف بایستند. در چنین شرایطی، امکان دارد که فرد به حالت کج یا خمیده بایستید، در حالی که بالاتنه خود را به یک طرف متمایل میکند.
در چنین وضعیتی، بالاتنه دیگر در راستای ستون فقرات و حالت طبیعی خود قرار نمیگیرد که شاید منجر به ایجاد درد پشت بالاتر از کمر شود.
۳-مشکلات دیسک کمر
احتمال دارد که دیسکها از موقعیت طبیعی خود در ستون فقرات خارج شوند به این معنی که از جای خود بلغزند یا بیرون بزنند و روی عصب فشار بیاورند. آنها همچنین میتوانند پاره شوند که به چنین شرایطی، فتق دیسک میگویند.
۴-شکستگی استخوانهای ستون فقرات
امکان دارد که استخوانهای ستون فقرات در حین تصادف، افتادن از ارتفاع یا ضربهای شدید در ورزش یا حین کار بشکنند. در چنین حالاتی، درمان اغلب نیاز به مراقبتهای فوری پزشکی خواهد داشت.
۵-استئوآرتریت یا آرتروز
استئوآرتریت، شایعترین نوع آرتریت است که باعث درد کمر از جمله درد در بالای کمر میشود. آرتروز باعث فرسایش ستون فقرات میگردد و میتواند منجر به ایجاد درد در هر ناحیهای از کمر از پایین گردن گرفته تا بالای لگن شود.
علت درد در وسط و بالای کمر و تنگی نفس چیست؟
اگر نفس کشیدن باعث درد در قسمت میانی یا بالایی کمر شما شد، به پزشک مراجعه کنید. احتمال دارد که علت درد پشت بالاتر از کمر جدی نباشد، اما کمردرد ناشی از تنفس میتواند نشانهای از یک بیماری باشد که نیاز به درمان فوری دارد. گاهی درد پشت کمر سمت راست زیر دنده نیز در این حالت پدیدار می شود.
برخی از دلایل احتمالی درد در وسط و بالای کمر هنگام تنفس عبارتند از:
- اضطراب
- آسم
- عفونت قفسه سینه
- بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD)
- سرطان ریه
- پلوریت یا سینه پهلو
- ذاتالریه
- پنوموتوراکس که در شرایط وجود هوا در حفره جنب ایجاد میشود و مانع باز شدن کامل ریه میگردد
- اسکولیوز یا کژپشتی
علت درد بالای کمر در سمت راست
درد بالای کمر در سمت راست میتواند از خفیف تا ناتوانکننده، متغیر باشد. این درد میتواند به محدودیت حرکت منجر شود و انجام فعالیتهای روزانه را برای ما سخت کند.
ناحیه بالای کمر در سمت راست از پایه گردن شروع میشود و در سمت راست به سمت قفسه سینه ادامه مییابد. این ناحیه از بدن شامل بالای ستون فقرات سینهای است که به قسمت کوچک کمر ختم میشود.
درد در قسمت بالای سمت راست کمر، اغلب ناشی از مشکلات ستون فقرات است از جمله:
- مهرهها: این استخوانهای کوچک، ستون فقرات ما را تشکیل میدهند و به قفسه سینه ما متصل میشوند.
- دیسکهای ستون فقرات: دیسکها بین هر مهره قرار دارند. آنها بخش داخلی اسفنجی و بخش بیرونی سخت دارند. دیسکهای ما طوری طراحی شدهاند که هنگام راه رفتن، دویدن یا پریدن، ضربه و فشار را جذب کنند.
- عضلات، رباطها و تاندونها: عضلات، رباطها و تاندونها، نوارهایی از بافت همبند فیبری هستند که ستون فقرات را در جای خود نگه میدارند.
- عصبها: عصبها دستهای از الیاف هستند که ارتباط بین مغز، نخاع، عضلات و اندامهای داخلی را تسهیل میکنند.
گاهی اوقات، درد در این ناحیه از بدن میتواند ناشی از شرایط جدی و بالقوه خطرناک باشد مانند عفونت ستون فقرات، سرطان ریه، آمبولی ریه یا التهاب کیسه صفرا.
بخوانید: دیسک گردن و درمان های مفید برای رفع و تسکین درد
تفاوت کمر درد عضلانی با مشکلات ستون فقرات
کمردرد معمولاً مربوط به کشیدگی عضلانی است که میتواند از یک درد مبهم تا درد شدید یا سوزش، احساس شود. برای افرادی که کمردرد خفیف تا متوسط را بهتازگی تجربه میکنند، فشار عضلانی شایعترین علت است.
اما گاهی اوقات شاید درد در بالای کمر ناشی از معضلات عضلانی نباشد و مربوط به مشکلات ستون فقرات شود. تنگی کانال نخاعی در قسمت تحتانی گردن احتمالا باعث ایجاد درد در ناحیه تیغه شانه و بالای کمر بین دو کتف شود.
تنگی کانال نخاعی در ستون فقرات سینهای نیز در حالی که شیوع کمتری دارد، شاید باعث درد در قسمت بالایی کمر به یک طرف مانند سمت چپ شود.
دردهای ناشی از تنگی کانال نخاعی
دردهای مربوط به ریشههای عصب نخاعی ناشی از تنگی کانال میتواند از خفیف تا سوزش یا حس برقگرفتگی باشد و گاهی اوقات با گزگز، بیحسی یا ضعف همراه هستند.
شکستگی فشاری ستون فقرات، میتواند یکی دیگر از دلایل درد بالای کمر باشد. اکثر شکستگیهای فشاری ستون فقرات در وسط یا هر دو طرف ستون فقرات به طور مساوی احساس میشوند.
با این حال، احتمال دارد که در برخی موارد درد را در یک طرف بیشتر از طرف دیگر احساس کرد. برخی از شکستگیهای فشاری، شدیدتر هستند و میتوانند عصب نخاعی را تحت فشار قرار دهند.
بنابراین اگر عصب نخاعی سمت چپ گرفتار یا ملتهب شد، امکان دارد که درد بیشتر در سمت چپ احساس شود.
درمان درد بالای کمر
اگر درد در قسمتهای میانی و بالایی کمر دارید، بدون درمان احتمالاً به خودی خود بهبود مییابد. اگر علت آن چیز جدی نباشد، شاید ظرف چند هفته بهتر شود. درد پشت کمر سمت راست زیر دنده نیز ممکن است با استراحت بهبود یابد.
اگر درد ناشی از یک بیماری خاص باشد، درمان بسته به مشکل زمینهای که باعث درد میشود، متفاوت خواهد بود.
امکان دارد که درمانها شامل موارد زیر باشند:
- داروها
- فیزیوتراپی
- تزریقات
- درمانهایی دستی، مانند فیزیوتراپی، استئوپاتی (استخواندرمانی) و کایروپراکتیک
- عمل جراحی
بدانید: آمپول بتامتازون برای کمر درد
درمان خانگی درد بالای کمر
درمان درد بالای کمر به علل و علائم درد بستگی دارد. افراد مبتلا به درد خفیف تا متوسط در بالای کمر معمولاً میتوانند علائم خود را در خانه مدیریت کنند:
- مصرف داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی
- پد حرارتی برای کاهش درد و گرفتگی عضلات
- کیسه یخ برای کاهش درد و تورم
- ماساژ تسکین علت درد پشت بالاتر از کمر
- استراحت کافی
- تمرینات کششی و تقویتی برای عضلات بالای کمر
- اصلاح وضعیت قرار گرفتن بدن در هنگام ایستادن، نشستن، خم شدن و بلند کردن اجسام
- کاهش استرس، تنفس عمیق، تمرینات آرامشبخش یا مدیتیشن
- با توجه به مکان درد می توانید از گردنبند تاندونک یا کمربند پلاتینر نیز استفاده کنید
برای درد بالای کمر به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
با پزشکانی شروع کنید که در درمان غیرجراحی کمردرد تخصص دارند. چنین پزشکانی شامل متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، کایروپراکتیک، فیزیوتراپیست یا ارتوپد باشد.
آنها میتوانند وضعیت شما را ارزیابی کنند و درمان مناسب را برای کمک به کاهش درد شما ارائه دهند.
سخن پایانی در ارتباط با درد پشت بالاتر از کمر
درد پشت بالاتر از کمر احتمالا به اندازه درد در پایین کمر شایع نباشد، اما همچنان میتواند کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. همیشه نمیتوان از درد بالای کمر پیشگیری کرد، اما راههایی برای جلوگیری از آن وجود دارد.
صاف بایستید، به اندازه کافی ورزش کنید و سعی نمایید استرس خود را کاهش دهید. اگر درد شما بهبود نیافت، با پزشک خود تماس بگیرید. متخصص میتواند به شما کمک کند تا بفهمید چه چیزی باعث دردتان میشود و به شما کمک کند تا سلامتی خود را بازیابید. اگر درد مربوط به آرتروز باشد بایستی اقدامات جدی درمانی را از سر بگیرید.
سوالات متداول در ارتباط با درد پشت بالاتر از کمر
۱-کی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
درد پشت بالاتر از کمر معمولاً به خودی خود بهبود مییابد. به پزشک مراجعه کنید اگر:
- درد پشت بالاتر از کمر بعد از یک هفته بهبود نیافت
- دچار هرگونه گزگز یا بیحسی در پاها یا باسن شوید
- درد شدید یا اسپاسم عضلانی داشته باشید
- علائم جدیدی مانند تب، کاهش وزن یا مشکلات روده یا مثانه ایجاد شود
این عوامل شاید نشانه یک بیماری جدیتر باشند که به خودی خود بهبود نمییابد.
۲- مهمترین علت درد پشت بالاتر از کمر چیست؟
کشیدگی و رگ به رگ شدن کمر، وضعیت نامناسب بدن، مشکلات دیسک کمر، شکستگی استخوانهای ستون فقرات و استئوآرتریت یا آرتروز.
۳-آیا درد بالای کمر با قلب ارتباط دارد؟
اگر همزمان با درد قفسه سینه در قسمت میانی یا بالایی کمر احساس درد دارید، بهتر است که به زودی به پزشک مراجعه کنید. ترکیبی از درد قفسه سینه و کمردرد شاید تصادفی باشد، اما میتواند نشانهای از عارضه آنژین باشد که نیاز به بررسی و درمان سریع دارد.
آنژین، یک نشانه بالقوه در راه بودن حمله قلبی است. آنژین زمانی اتفاق میافتد که خون کافی به قلب نمیرسد و اکسیژن و مواد مغذی آن تامین نمیشود.
عارضه آنژین، دردی ایجاد میکند که افراد آن را به عنوان احساس گرفتگی یا فشار در قفسه سینه خود توصیف میکنند.