زانو درد بعد از دویدن شاید برای خیلی از شما ها رخ داده باشد. دویدن یک ورزش محبوب و سالم است که مزایای زیادی برای سلامتی دارد. اما گاهی اوقات، دویدن می تواند باعث درد زانو شود. درد زانو بعد از دویدن می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. در این مقاله، به بررسی ۷ علت مختلف درد زانو بعد از دویدن می پردازیم. همچنین، نکاتی را برای پیشگیری از درد زانو در حین دویدن و کاهش درد زانو بعد از دویدن ارائه می دهیم.
آیا دویدن برای زانو ضرر دارد؟
زانودرد بعد از دویدن می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. برخی از شایع ترین علل عبارتند از:
- کفش نامناسب: کفش های دویدن نامناسب می توانند باعث افزایش فشار بر مفاصل زانو شوند. کفش های دویدن باید از کفی مناسبی برخوردار باشند که از ضربههای وارد شده به زانو محافظت کند. همچنین، کفش های دویدن باید اندازه مناسب داشته باشند و به خوبی از پا حمایت کنند.
- عدم گرمکردن مناسب، عامل اصلی آسیبدیدگی حین ورزش: گاهی ورزش هم برای زانو درد ضرر دارد. زیرا قبل از ورزش باید نکاتی را رعایت کرد. گرمکردن قبل از ورزش، یک مرحله مهم و ضروری است که اغلب نادیده گرفته میشود. گرمکردن به آمادهسازی بدن برای فعالیت بدنی و کاهش خطر آسیب دیدگی کمک می کند. گرمکردن باعث افزایش جریان خون به عضلات و مفاصل شده و این امر باعث افزایش انعطافپذیری عضلات و مفاصل و کاهش خطر کشیدگی و پارگی می شود. همچنین، گرمکردن باعث افزایش ضربان قلب و تنفس می گردد. این امر باعث آمادهسازی بدن برای فعالیت بدنی شدید میشود.
دیگر علل زانو درد بعد از دویدن
- سطح ناهموار: دویدن روی سطوح ناهموار می تواند باعث افزایش فشار بر مفاصل زانو شود. بنابراین، سعی کنید در صورت امکان، روی سطوح صاف و هموار بدوید.
- آسیب دیدگی: آسیب دیدگی زانو، مانند پیچ خوردن زانو، میتواند باعث درد زانو بعد از دویدن شود. اگر اخیراً دچار آسیب دیدگی زانو شده اید، قبل از شروع دویدن، اجازه دهید زانو شما کاملاً بهبود یابد.
- عفونت: عفونت زانو می تواند باعث تورم، درد و قرمزی زانو شود. اگر علائم عفونت زانو یا اسگود شلاتر دارید، مانند تب یا لرز، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
- دویدن بیش از حد ممکن است علت زانو درد بعد از دویدن باشد: زانوها یکی از مفاصل پیچیده ترین بدن هستند و مسئول تحمل وزن بدن و حرکات مختلفی مانند راه رفتن، دویدن و پریدن هستند. دویدن بیش از حد می تواند باعث افزایش فشار بر زانو شود و منجر به درد و حتی آسیب شود.
- فرم نادرست در دویدن در ایجاد درد زانو و حتی کمر موثر است: فرم نادرست در دویدن می تواند در ایجاد درد زانو و حتی کمر موثر باشد. دویدن یک فعالیت بدنی عالی برای سلامتی است، اما اگر به درستی انجام نشود، می تواند باعث آسیب شود
نکاتی برای دویدن صحیح
در اینجا چند نکته برای دویدن با فرم صحیح آورده شده است:
- پشت خود را صاف نگه دارید.
- شانههای خود را شل کنید.
- کف پاهای خود را به سمت بیرون متمایل کنید.
- هنگام دویدن، پاشنه پاهای خود را به زمین فرود بیاورید.
- از خم شدن بیش از حد زانوهای خود خودداری کنید.
- اگر فرم دویدن خود را اصلاح کنید، می توانید خطر آسیب دیدگی را کاهش دهید و از لذت دویدن بیشتر بهره ببرید.
بیشتر بخوانید: حرکات مضر برای مینیسک زانو
چرا بعد از دویدن زانو درد می گیریم
سایر عواملی که می توانند باعث زانودرد بعد از دویدن شوند عبارتند از:
- وزن اضافی: وزن اضافی می تواند باعث افزایش فشار بر مفاصل زانو شود.
- دویدن بیش از حد: دویدن بیش از حد می تواند باعث خستگی و آسیب دیدگی شود.
برای پیشگیری از زانودرد بعد از دویدن، می توانید نکات زیر را رعایت کنید:
- از کفش های دویدن مناسب استفاده کنید.
- روی سطوح صاف و هموار بدوید.
- قبل از شروع دویدن، به بدن خود گرم کنید.
- به تدریج مسافت دویدن خود را افزایش دهید.
- بعد از دویدن، به بدن خود سرد کنید.
- وزن خود را کاهش دهید.
اگر بعد از دویدن دچار درد زانو شدید، نکات زیر را برای کاهش درد انجام دهید:
- به زانو خود استراحت دهید.
- کمپرس سرد را به مدت ۲۰ دقیقه در هر بار روی زانو خود قرار دهید.
- از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) طبق دستور پزشک استفاده کنید.
اگر درد زانو شما شدید یا بهبود نیافت، به پزشک مراجعه کنید.
ورزش برای زانو درد مزمن
وجود برخی بیماری ها می تواند باعث ایجاد زانودرد پس از دویدن شود. این بیماری ها عبارتند از:
- آرتروز:
آرتروز یک بیماری فرسایشی مفاصل است که میتواند باعث درد، سفتی و تورم مفاصل شود. این درد در مفاصل می تواند پس از دویدن، زانو درد را با خود به همراه داشته باشد.
- آرتریت روماتوئید:
آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی است که می تواند باعث التهاب و درد مفاصل شود. دویدن می تواند باعث تشدید علائم آرتریت روماتوئید شود.
- عفونت زانو:
عفونت زانو میتواند باعث درد، تورم و قرمزی زانو شود. دویدن می تواند باعث تشدید عفونت زانو شود.
- پارگی مینیسک:
مینیسک یک قطعه غضروفی است که در داخل مفصل زانو قرار دارد و به جذب ضربه کمک می کند. پارگی مینیسک می تواند باعث درد، تورم و قفل شدن زانو شود. دویدن می تواند باعث تشدید پارگی مینیسک شود.
- آسیبدیدگی رباطهای زانو:
رباط ها ساختارهایی هستند که استخوان های مفصل زانو را به یکدیگر متصل می کنند. آسیب دیدگی رباط های زانو می تواند باعث درد، تورم، ناپایداری و سفتی زانو شود. دویدن میتواند باعث تشدید آسیبدیدگی رباطهای زانو شود.
- زانو جامپر یا تاندونیت کشکک زانو:
زانو جامپر و تاندونیت کشکک زانو، دو اصطلاحی هستند که برای توصیف یک بیماری مشابه استفاده می شوند. این بیماری، یک التهاب در تاندون کشکک زانو است که کشکک را به استخوان ران متصل می کند. تاندون کشکک، یک نوار محکم از بافت پیوندی است که کشکک را به استخوان ران متصل میکند. کشکک، یک استخوان کوچک است که در جلوی زانو قرار دارد و در حرکت دادن به زانو نقش مهمی دارد.
بیشتر بخوانید: ورزشهای زانودرد
علائم تاندونیت کشکک زانو
تاندونیت کشکک زانو، یک بیماری شایع است که بیشتر در ورزشکارانی که فعالیت های پرشی انجام می دهند، مانند بسکتبال، والیبال و فوتبال، دیده می شود. حتی گاهی بهترین ورزش برای کسانی که زانودرد دارند ضرر دارد. این بیماری همچنین در افراد چاق و افرادی که از کفش های نامناسب استفاده می کنند، بیشتر دیده میشود. نشانههای بیماری عبارتند از:
- درد در جلوی زانو، به خصوص هنگام پریدن یا فرود آمدن
- تورم در جلوی زانو
- قرمزی در جلوی زانو
- سفتی در زانو
در موارد شدید، تاندونیت کشکک زانو می تواند باعث پارگی تاندون کشکک شود.
- سندرم اصطکاک باندIliotibial؛ نوعی آسیب مفصلی
سندرم اصطکاک باند Iliotibial (ITB) یک نوع آسیب مفصلی است که در آن باند ITB در ناحیه خارجی زانو دچار التهاب می شود. باند ITB یک نوار ضخیم از بافت پیوندی است که از استخوان ران به استخوان ساق پا کشیده شده و به تثبیت زانو و در حرکت آن کمک میکند.
در موارد شدید، سندرم اصطکاک باند ITB میتواند باعث پارگی باند ITB شود.
درمان سندرم اصطکاک باند ITB معمولاً شامل استراحت، کمپرس سرد، استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) و فیزیوتراپی است. در موارد شدید، ممکن است نیاز به جراحی باشد.
جلوگیری از سندرم اصطکاک باند ITB
برای جلوگیری از این سندرم میتوانید نکات زیر را رعایت کنید:
- قبل از ورزش، به خوبی گرم کنید.
- از کفش های مناسب استفاده کنید.
- وزن خود را در حد ایدهآل نگه دارید.
- از انجام فعالیت های پرشی یا دویدن بیش از حد خودداری کنید.
اگر علائم سندرم اصطکاک باند ITB را دارید، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک علت درد را تشخیص می دهد و درمان مناسب را توصیه می کند. با توصیه های پزشک می توانید درمان سریع زانو درد در خانه را آغاز کنید.
- بورسیت؛ تحریک و تورم در بورساها
بورسیت، وضعیتی است که در آن بورسا، کیسه کوچکی از مایع که استخوان ها، تاندون ها و عضلات را از هم جدا می کند، ملتهب و متورم می شود. از جمله مهم ترین علائم بورسیت زانو می توان به درد اطراف زانو، درد هنگام حرکت و استراحت، قرمزی، تورم، سفتی هنگام حرکت و غیره اشاره داشت.
بهترین ورزش برای کسانی که زانودرد دارند
دویدن یک فعالیت بدنی عالی برای سلامتی است، اما اگر به درستی انجام نشود، می تواند باعث آسیب شود. فرم نادرست دویدن و دویدن بیش از حد و … از مهم ترین عواملی هستند که می توانند باعث درد زانو بعد از دویدن شوند. در این مقاله به ۷ دلیل مهم برای زانو درد بعد از دویدن اشاره شد. حتما در صورت تداوم درد زانو، با پزشک خود مشورت نمایید.
هم اکنون این امکان وجود دارد تا یکی از بهترین زانوبندهای موجود در بازار یعنی زانوبند زاپیامکس آلمانی را از فروشگاه ما خریداری کنید. این زانوبند در جلوگیری از درد و التهاب زانو، نقش فزاینده ای دارد.
با شفاکاران تا سلامتی راهی نیست.