علت سوزش پشت کمر یا کمردرد سوزشی، اغلب به آسیب عصبی مانند فشار یا تحریک مربوط میشود. سایر علل شایع این عارضه شامل تنش عضلانی، عفونت، آرتریت و مشکلات مثانه یا کلیه هستند. کمردرد شدید و سوزش میتواند در بسیاری از جنبههای مختلف زندگی روزمره از کار و ورزش گرفته تا استراحت در شب، اختلال ایجاد کند. مهم است که درد و سوزش کمر را نادیده نگیرید زیرا شاید نشانهای از یک بیماری زمینهای باشد. در این مقاله از مجله شفاکاران، علل احتمالی سوزش کمر و همچنین گزینههای درمانی و نکاتی برای مدیریت درد و سوزش مزمن را مورد بحث قرار خواهیم داد.
کمردرد سوزشی چیست؟
کمردرد سوزشی اغلب مانند یک احساس سوزنسوزن داغ و ناخوشایند در یک یا چند ناحیه از کمر ایجاد میشود. این حالت احتمالا با درد شدیدی همراه باشد که یک یا هر دو پا را نیز درگیر کند.
همچنین احتمال دارد که متوجه بیحسی و التهاب هم شوید. امکان دارد زمانی که به پشت دراز بکشید یا فعالیت بدنی داشته باشید، این علائم بدتر شوند.
برخی از افراد، کمردرد سوزشی را در یک ناحیه جدا شده مانند قسمت فوقانی، میانی یا پایین کمر خود تجربه میکنند. برخی دیگر دردی دارند که به نواحی مختلف بدن مانند گردن، باسن یا پاها سرایت میکند.
درد و سوزش شاید سمت چپ، سمت راست یا هر دو طرف احساس شود.
سوزش پشت کمر با چه بیماریهایی مرتبط است؟
علل و بیماریهای مرتبط با کمردرد سوزشی شاید شامل مشکلات دیسکهای بین مهرهای، بیماری عصبی آراکنوئیدیت، ام اس و عوارض ناشی از بیماری لایم، زونا یا دیابت باشد. در ادامه بیشتر در مورد ارتباط این بیماریها با سوزش پشت کمر توضیح خواهیم داد.
بیشتر بخوانید: چسب کمر برای سیاتیک
سوزش پشت کمر نشانه کدام بیماریهای نادر است؟
آراکنوئیدیت یک بیماری عصبی نادر است که معمولاً سبب درد شدید یا سوزش در کمر میشود. نام آن از کلمه یونانی عنکبوت (Arachne) گرفته شده، زیرا این بیماری از آسیب بافتهای تار عنکبوتمانندی که از ستون فقرات محافظت میکند، ناشی میشود.
علل سوزش پشت کمر
در بسیاری از موارد، سوزش پشت کمر ناشی از مشکلات مربوط به اعصابی است که از پشت و پاهای شما عبور میکنند. این عارضه احتمالا به دلیل یک بیماری مزمن پزشکی مانند دیابت یا یک مشکل ساختاری در کمر شما ایجاد شود.
به غیر از آسیب عصبی، چندین علت احتمالی دیگر هم برای سوزش کمر وجود دارند. در ادامه، این علل که میتوانند منجر به سوزش و درد کمر شوند را بیان میکنیم.
۱-بیماری دژنراتیو یا فرسایش دیسک
بالشتکهایی که مهرهها را در ستون فقرات از هم جدا و محافظت میکنند، دیسک نامیده میشوند. هر گونه مشکلی که بر دیسکهای نزدیک عصب سیاتیک (محل اتصال ستون فقرات به باسن) تأثیر بگذارند، میتوانند منجر به سیاتیک شوند.
در چنین شرایطی، درد عصبی سوزاننده و کوبنده از طریق عصب سیاتیک از کمر به سمت پایین ایجاد میشود. بیماری دژنراتیو یا فرسایش دیسک، یکی از این معضلات است که میتواند سبب درد و سوزش کمر شود.
این وضعیت زمانی رخ میدهد که یک یا چند دیسک تخریب شوند. چنین حالتی میتواند منجر به ایجاد خارهای استخوانی شود که اعصاب اطراف را فشار میدهند و باعث درد میشوند.
۲-فتق دیسک و تنگی کانال نخاعی
فتق دیسک به معنای جابجایی دیسک است که میتواند سبب ایجاد درد یا سوزش کمر شود. مشکلات دیسک مانند فتق، میتوانند باعث تنگی کانال نخاعی شوند.
تنگی کانال نخاعی زمانی اتفاق میافتد که ستون فقرات، باریک شده و طناب نخاعی را فشرده میکند. این وضعیت اغلب منجر به درد و سوزش عصبی، بیحسی، ضعف و مشکلات در تعادل میشود.
۳-بیماری عصبی آراکنوئیدیت
عنکبوتیه یا آراکنوئید، لایه پوشاننده میانی پردههای سیستم عصبی مرکزی است که از نخاع مقابل آسیب و فشار محافظت میکند. هنگامی که این لایه یا غشا بر اثر قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، عفونت یا عوارض جراحی، آسیب ببیند و ملتهب شود، شاید علائم آراکنوئیدیت ایجاد شوند مانند:
- سوزش یا درد عصبی در ناحیه کمر و پاها
- بیحسی
- ضعف
- مور مور شدن
- انواع اسپاسم
- اختلال عملکرد جنسی
- مشکلات مثانه و روده
- فلج
۴-آسیب عصبی نوروپاتی دیابتی
برخی از افراد مبتلا به دیابت دچار آسیب عصبی به نام نوروپاتی دیابتی میشوند. درد، سوزش و سوزنسوزن شدن ناشی از نوروپاتی دیابتی احتمالا در هر نقطهای از بدن از جمله کمر ایجاد شوند.
اگر برای مدت طولانی، قند خون بالا داشته باشید، احتمال آسیب عصبی ناشی از دیابت وجود دارد.
بیشتر بدانید: علت درد پشت بالاتر از کمر
۵-زونا یا هرپس زوستر
زونا یا هرپس زوستر (HZ)، یک بثورات پوستی است که خارش و درد ایجاد میکند. این عارضه توسط همان ویروسی که باعث آبله مرغان میشود یعنی ویروس واریسلا زوستر یا VZV ایجاد میگردد.
پس از ابتلا به آبله مرغان، این ویروس در بدن شما نهفته است و میتواند در مراحل بعدی زندگی دوباره فعال شود. حدود ۱۰ تا ۱۸ درصد از افراد مبتلا به زونا، دچار عارضهای به نام نورالژی پس از هرپس (PHN) میشوند.
این عارضه سبب درد شدید و مزمن عصبی در ناحیه راشهای پوستی زونا میشود. از آنجایی که بثورات زونا اغلب روی بالاتنه ظاهر میشوند، گاهی اوقات باعث سوزش کمردرد میگردند.
۶-مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس
مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس که به عنوان یک اختلال خود ایمنی شناخته میشود، وضعیتی است که در اثر آسیب به غلاف میلین ایجاد میگردد. غلاف میلین از نخاع و مغز ما محافظت میکند.
یکی از علائم اولیه آسیب عصبی مربوط به ام اس؛ سوزنسوزن شدن، فشردگی، احساس چاقو خوردن، خارش یا درد نوروپاتی سوزاننده است. احتمال دارد که این علائم هر بخشی از بدن شما را تحت تاثیر قرار دهند اما اغلب از پشت گردن تا پایین ستون فقرات ایجاد میشوند.
۷-بیماری لایم (عفونت اسپیروکتی چندسیستمی)
بیماری لایم در اثر نیش کنه ایجاد میشود. مرحله اول این بیماری معمولاً تا دو هفته با علائمی شبیه آنفولانزا همراه است. امکان دارد که بعد از دو هفته، علائم عصبی از جمله درد و سوزش، بیحسی یا ضعف در صورت، گردن، کمر، بازوها یا پاها ایجاد شود.
۸-مشکلات عضلانی و آرتروز
مشکلات عضلانی و معضلات رباطها مانند رگ به رگ شدن یا کشیدگی که اغلب در اثر آسیب یا تنش ایجاد میشوند؛ در زمره علل شایع درد، اسپاسم و سوزش کمر هستند.
آرتریت هم باعث سفتی و التهاب در داخل و اطراف مفاصل میشود که احتمال دارد منجر به ایجاد درد و سوزش در کمر گردد. شایعترین نوع آرتریت، آرتروز است.
آرتروز، اغلب ستون فقرات را تحت تاثیر قرار میدهد. درد و سوزش در قسمت پایین کمر که با خم شدن یا چرخش به پهلو بدتر میشود، از علائم بارز آرتروز است.
۹-سنگ کلیه و عفونتها
سنگ کلیه: گرفتگی یا درد شدید در پشت یا پهلو ممکن است نشانه سنگ کلیه باشد. عفونتهای باکتریایی مانند عفونت مثانه یا کلیه نیز شاید باعث ایجاد دردی مانند خنجر خوردن یا سوزش کمر شوند.
این درد اغلب در ناحیه کمر ایجاد میشود و احتمالا فقط در یک طرفه باشد.
۱۰-سندرم درد مثانه و تومور
علائم سندرم درد مثانه یا سیستیت بینابینی؛ شامل تکرر ادرار، احساس نیاز فوری به ادرار کردن، درد هنگام رابطه جنسی و درد در قسمت تحتانی ناحیه لگن است. احتمال دارد که برای برخی افراد، این درد به کمر هم منتقل شود.
تومور در ستون فقرات شاید باعث ایجاد سوزش پشت کمر میشود اما به ندرت تومور خوشخیم یا بدخیم چنین علائمی را ایجاد میکند.
۱۱-آندومتریوز و آدنومیوز
آندومتریوز میتواند سبب سوزش پشت کمر در خانمها گردد. این عارضه باعث میشود که سلولهای پوشش رحم در لولههای فالوپ و سایر قسمتهای بدن رشد کنند.
بسیاری از افراد مبتلا به آندومتریوز دچار گرفتگی عضلات و کمردرد میشوند که هنگام ادرار کردن، در حین رابطه جنسی، در حین اجابت مزاج و در زمان قاعدگی بدتر میشود.
آدنومیوز نیز منجر به ضخیم شدن پوشش داخلی رحم میشود. شاید علائم این عارضه در طول چرخه قاعدگی تشدید شود. آدنومیوز همچنین باعث ایجاد قاعدگیهای طولانی و دردناک همراه با درد لگن میشود. برخی افراد مبتلا به این عارضه، دچار کمردرد سوزشی میگردند.
بخوانید: درمان خانگی عفونت رحم و کمر درد
درمان کمردرد سوزشی حاد
سوزش پشت کمر اغلب فقط چند روز یا چند هفته طول میکشد. کمردرد سوزشی احتمالا خود به خود خوب میشود یا با اقدامات مراقبتی از بین میرود. این اقدامات مراقبتی شامل موارد زیر هستند:
- استراحت
احتمال دارد که استراحت در ابتدا التهاب را کاهش دهد و تسکین را سرعت بخشد اما پس از چند روز، باید به تدریج و به آرامی به فعالیت بدنی عادی بازگردید.
- یخ
اگر کمرتان درد و سوزش داغ و گزنده دارد، کمپرس یخ میتواند به کاهش کمردرد کمک کند.
- داروهای بدون نسخه (OTC)
اگر کمردرد ناشی از کشیدگی یا تورم عضلانی باشد، امکان دارد که داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی برای کاهش درد و سوزش کمر مفید باشند.
درمان کمردرد سوزشی مزمن
کمردرد سوزشی مزمن یا بلندمدت، سه ماه یا بیشتر طول میکشد. امکان دارد که این سوزش و درد، متناوب یا مداوم باشد. اگر کمردرد مزمن دارید، باید به پزشک مراجعه کنید.
پزشک متخصص میتواند معاینه فیزیکی و آزمایشهای تصویربرداری را برای تشخیص علت درد انجام دهند. اگر سوزش کمر به دلیل یک بیماری زمینهای باشد؛ درمان آن بیماری، شاید سوزش کمر را تسکین دهد.
گزینههای درمانی برای کمردرد سوزشی مزمن عبارتند از:
- داروهای تجویزی برای آسیب عصبی مانند داروهای ضد تشنج مثل گاباپنتین
- فیزیوتراپی و انجام تمرینات خاص
- جراحی فیوژن ستون فقرات در صورت شدید بودن دردی که ناشی از مشکل دیسکهای بین مهرهای باشد
برای خواند بیشتر : کمربند پلاتینر
سوالات متداول در ارتباط با سوزش پشت کمر
۱-علت سوزش پشت کمر سمت چپ بالا چیست؟
احساس سوزش در قسمت فوقانی کمر در سمت راست یا چپ، میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. برخی از آنها را میتوان به راحتی برطرف کرد مانند استرس و وضعیت نامناسب بدن. در حالی که برخی دیگر به درمان متمرکزتری نیاز دارند مانند تنگی کانال نخاعی ستون فقرات و تومورهای ستون فقرات. برای پیدا کردن علت اصلی احساس سوزش، به یک متخصص مراجعه کنید.
۲-علت سوزش کمر در زنان چیست؟
علت سوزش کمر در زنان شاید آندومتریوز یا آدنومیوز باشد.
۳-علت سوزش وسط کمر چیست؟
احساس سوزش در وسط کمر یا سایر نواحی آن میتواند ناشی از آسیب، التهاب یا یک بیماری باشد. سوزش کمر همچنین احتمالا ناشی از استرس باشد. درمان کمردرد سوزشی به علت آن بستگی دارد.