درمان جوش صورت این روزها دغدغه خیلی از افراد است. فرقی ندارد که طرف زن باشد یا مرد، جوان باشد یا مسن، این روزها همه به دنبال زیبایی و درمان جوشهای صورت خود هستند. همچنین باید اشاره کنیم که تعداد زیادی از مردم جهان با آکنه دستوپنجه نرم میکنند و علت ایجاد این دانههای ریز روی صورت متفاوت است. به همین دلیل روشهای درمانی مختلفی برای جوشها وجود دارد.
از روشهای متنوع برای درمان سریع جوش صورت میتوان به مصرف داروهای خوراکی، موضعی، تزریقی و لیزر درمانی اشاره کرد. البته روشهای دیگری برای خلاص شدن از شر این جوشهای مزاحم وجود دارد که در این مطلب از شفاکاران به آنها خواهیم پرداخت.
انواع روشهای درمان جوش صورت فوری یا مدتدار
برای درمان جوشهای صورت روشهای مختلفی وجود دارد که هر کدام از آنها برای اثرگذاری، بازده زمانی خاصی نیاز دارند. به عنوان مثال داروهای موضعی و خوراکی اثرگذاری تقریبا یکسانی دارند. این در حالی است که روشهای دیگر مانند مزوتراپی یا لیزردرمانی اثرگذاری سریعتری دارند. در ادامه با روشهای مختلف برای درمان جوش صورت آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.
۱-معرفی بهترین داروی ضد جوش قوی برای درمان جوش پیشانی، گونه و کل صورت
برای درمان جوشهای مختلف صورت، داروهای متفاوتی نیز وجود دارد. هر کدام از این داروها اثرگذاری مختلفی دارند که در ادامه با چند نمونه از بهترین نمونههای آنها آشنا خواهیم شد.
درمان جوش صورت در بزرگسالی با آنتیبیوتیکهای موضعی
با استفاده از آنتیبیوتیکهای موضعی میتوان باکتریهای اضافی پوست را از بین برد. همچنین این داروها باعث کاهش قرمزی و التهاب پوست میشوند. توجه داشته باشید که در اغلب موارد آنتیبیوتیکها با بنزوئیل پراکسید ترکیب خواهند شد. این کار باعث کاهش مقاومت بدن به آنتیبیوتیکهای مصرفی میشود.
از داروهای آنتیبیوتیکی مناسب برای درمان جوش صورت پسران و دختران میتوان به نمونههای زیر اشاره کرد:
- کیندامایسین
- اسید آزلائیک و اسید سالیسیلیک
- بنزوئیل پراکسید
بهتر است که پزشک استفاده از این داروها را برای شما تجویز کند.
از بین بردن جوش برای همیشه با رتینوئیدها
از رتینوئیک اسید یا ترتینوئین ها برای درمان آکنههای متوسط استفاده میشود. به همین دلیل این ماده به صورت کرم، ژل و لوسیون در دسترس است، اما در مصرف آن نکتهای وجود دارد. نکته این است که باید از این نوع کرمها شبها استفاده کنید. همچنین برای اینکه پوست رتینوئیک اسید عادت کند، در ابتدا هفتهای سه مرتبه از کرمهای رتینوئیدی استفاده کنید.
درمان جوش در پنج دقیقه با ژل داپسون برای رفع التهابات
ژل داپسون ۵ درصد برای درمان آکنههای التهابی، به ویژه برای زنان مناسب است. این ژل را باید روزانه ۲ مرتبه استفاده کنید. در مورد عوارض این ژل باید بگوییم که شامل قرمزی و خشکی پوست میشود.
درمان جوش های چرکی و دردناک با بهترین پماد برای جوش صورت
یکسری پمادهای موضعی برای درمان جوش صورت وجود دارد که علاوه بر رفع التهاب، جای جوش را نیز از بین میبرند. برخی از این پمادها عبارتند از:
پماد تازوراک
|
آلترنو
|
ژل دیفرین
|
کرم پاککننده آکنه بدون روغن نوتروژنا
|
hers
|
تری فاروتن
|
خرید و استفاده از این پمادها با توجه به نوع پوست بیمار، نوع و شدت جوشها تعیین میشود.
۲-درمان سریع جوش صورت با داروهای خوراکی
در مواردی که داروهای موضعی مناسب نباشند، پزشک داروهای خوراکی را تجویز میکند. البته گاهی هر دو نوع دارو (خوراکی و موضعی) با هم تجویز میشوند. در این حالت سایز و نوع جوشها متوسط تا بزرگ هستند. برای اطلاعات بیشتر، چند نمونه از داروهای مناسب برای درمان جوش صورت را معرفی میکنیم.
۱.درمان آکنه با آنتیبیوتیکهای خوراکی
برای کاهش باکتریهای پوست با شدت متوسط تا شدید از آنتیبیوتیکهای خورکی استفاده میشود. از این داروها که برای درمان جوش صورت پسران یا دختران بزرگسال استفاده میشود میتوان به دو نمونه زیر اشاره کرد:
- تتراسایکلین (مینوسیکلین و داکسی سایکلین)
- ماکرولید (اریترومایسین و آزیترومایسین)
افرادی که اجازه مصرف تتراسایکلین را ندارند (زنان باردار و کودکان زیر ۸ سال)، میتوانند از ماکرولید استفاده کنند.
۲.استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی برای درمان جوشهای هورمونی
گاهی از داروهای ضد بارداری برای درمان آکنه زنان استفاده میشود. این داروها حاوی پروژسترون و استروژن هستند. در این حالت فرد باید تا چندین ماه از این داروها استفاده کند. زیرا اثرگذاری داروهای هورمونی ضد بارداری طولانیمدت است.
۳.داروهای ضد آندروژن برای درمان جوش صورت دختران
زمانی که مصرف داروهای آنتیبیوتیک خوراکی برای بیماران دارای جوش مناسب نباشد، از داروهای ضد آندروژنی استفاده میشود. این داروها حاوی اسپیرونولاکتون هستند و با مسدود کردن اثر هورمونهای آندروژن روی غدد تولیدکننده روغن تغییراتی ایجاد میکنند.
۴.رفع جوشهای متوسط تا شدید با ایزوترتینوئین
ایزوترتینوئین (Isotretinoin) از مشتقات ویتامین A هستند که برای درمان آکنه متوسط تا شدید استفاده میشوند. این ویتامینها به موارد زیر کمک میکنند:
- تنظیم سبوم (ترشح روغن از غدد چربی)
- کاهش میزان تولید روغن اضافی
- کاهش باکتریهای روی پوست
باید اشاره کنیم که ایزوترتینوئینها زمانی که داروهای دیگر موثر نباشند تجویز خواهند شد. مخصوصا زمانی که جوشها در نواحی غیر از صورت بیرون میزنند. برای مثال گاهی ران و پشت نیز جوش میزند که درد مضاعفی همراه خود دارد. برخی از افراد که مبتلا به آرتروز زانو یا کمر هستند از زانوبند و کمربند استفاده میکنند؛ اگر در این نواحی جوشی بیرون بزند بستن زانو بند و کمربندهای طبی اذیت کننده خواهد شد. البته جای نگرانی نیست چون برای درمان این معضل نیز راهکار وجود دارد. اگر جوش در نواحی زانو و پایین ران بود حتما باید دنبال خرید زانوبند زاپیامکس بود؛ چون الیاف بکار رفته در این زانوبند ضد حساسیت است و مکانیزم خاصی برای جلوگیری از بروز حساسیتهای پوستی دارد.
۵.کو سیپریندیول مناسب برای درمان آکنههای شدید هورمونی
زمانی که آکنهها شدید باشند و به درمان آنتیبیوتیک جواب ندهند، از کو سیپریندیول (Co-cyprindiol) استفاده میشود. این داروی هورمونی به کاهش تولید سبوم کمک میکند. البته باید حدود ۲ تا ۶ ماه مصرف شوند تا اثرگذاری آن حاصل شود.
۳-درمان جوش صورت در کوتاهترین زمان ممکن با راهکارهای نوین پزشکی
در مواردی که بیمار برای درمان جوشهای خود عجله داشته باشد یا تصمیم به جوانسازی و ترمیم پوست گرفته باشد، از راهکارهای نوین پزشکی استفاده میشود. این درمانها در چندین مرحله انجام میشوند تا نتیجه خوبی ارائه دهند. در ادامه با چند نمونه از درمانهای نوین پزشکی صورت آشنا خواهیم شد.
-
نوردرمانی برای ترمیم، جوانسازی و پیشگیری از علائم پیری در صورت
دستگاهها و درمانهای مختلفی تولید شدهاند که بر پایه نوردرمانی هستند. از نور درمانی برای تحریک پوست در ترمیم و کلاژنسازی استفاده میشود. البته این روش مزایای دیگری هم دارد که شامل درمان آکنه و رفع لکههای پوست است.
-
لایهبرداری شیمیایی پوست برای درمان آکنههای خفیف
در لایهبرداری شیمیایی از محلولهایی مانند اسید سالیسیلیک، اسید گلیکولیک و اسید رتینوئیک استفاده میشود. علت استفاده از این مواد برداشتن بخشهای اضافی و سلولهای مرده پوست است.
باید اشاره کنیم که از لایهبرداری شیمیایی برای درمان آکنههای شدید و التهابی استفاده نمیشود. بلکه این درمان برای آکنههای خفیف مناسب است و باعث بهبود وضعیت پوست میشود.
-
میکرودرم ابریژن و پاکسازی پوست
گاهی برای برداشتن ملایم جوشهای سرسفید، سیاه یا کیستهای پوستی از ابزارهای ویژهای استفاده میشود. این کار باعث بهبود موقت پوست، بسته شدن منافذ باز، ایجاد استحکام و قوام پوست خواهد شد. اما احتمال دارد که این روش درمانی باعث ایجاد بافت اسکار در اثر زخم شدن پوست شود.
-
تزریق استروئید به ناحیه آسیبدیده
در مواردی که داروهای خوراکی موثر نباشند، پزشک از داروهای تزریقی مانند استروئیدها برای ضایعات متورم و کیستیک استفاده میکند. این روش درمانی زود بازده است و باعث بهبودی سریع جوشهای دردناک و ملتهب خواهد شد.
-
درمان جوش صورت با روش پرطرفدار لیزردرمانی
این روزها از لیزر درمانی برای درمان مشکلات مختلفی استفاده میشود. یکی پرکاربردترین حوزههای درمانی لیزر تراپی، درمان جوش، رفع لک، قرمزی و دیگر مشکلات پوستی است. این روش باعث تحریک پورفیرینهای داخل باکتریها و آسیب به دیواره و در آخر کشتن آنها میشود. همچنین لیزر درمانی منجر به کاهش چربی، سالمتر شدن و شفافسازی پوست میشود.
-
تغذیه پوست با مواد مغذی مورد نیاز با روش مزوتراپی
برای تامین مواد مورد نیاز پوست از روشی به نام مزوتراپی استفاده میشود. در مزوتراپی از داروها، عصارهها و مواد مختلفی که مورد نیاز پوست هستند استفاده میشود. این مواد به ترمیم و بازسازی سلولها کمک میکنند و باعث صاف، شفاف و رفع لکههای پوستی خواهند شد.
۴-درمان جوش های چرکی و دردناک با روشهای طب سنتی در خانه
در کنار درمانهای توصیه شده توسط پزشک میتوان از درمانهای طب سنتی گیاهی در خانه نیز استفاده کرد. البته بهتر است که قبل از استفاده از این روشها حتما با پزشک مشورت کنید.
در ادامه با تعدادی از روشهای درمان خانگی جوش صورت آشنا خواهیم شد.
-
درمان جوش صورت با گلاب
گلاب این مایع خوشبو و پرخاصیت برای پوست اثرات مفیدی دارد. این ماده با داشتن خواص آنتیاکسیدانی قوی، ضد میکروبی و قابض به راحتی سبوم، طراوت و شادابی پوست را کنترل میکند. از همین رو توصیه میشود که روزانه با تکهای پنبه مقداری گلاب را روی پوست خود بمالید.
-
درمان خانگی جوش صورت با روغن درخت چای
استفاده از ژلهای حاوی ۵ درصد روغن درخت چای به درمان جوشهای صورت کمک میکند. این روغن باعث کاهش تعداد جوشهای سرسفید، سرسیاه وکیستیک میشود و همچنین اثرات ضد التهابی دارد.
-
درمان آکنه در خانه با عسل
عسل مادهای خوراکی پرخاصیتی است که با داشتن اثرات ضد عفونیکنندگی و ضد میکروبی باعث کاهش جوشهای صورت میشود. همچنین این ماده غذایی به ترمیم بافتهای آسیبدیده و آبرسانی پوست نیز کمک خواهد کرد. برای استفاده از عسل باید مقداری از آن را روی انگشت خود بریزید و به آرامی جوشها را ماساژ دهید. سپس ۳۰ دقیقه صبر کنید و صورت را با آب ولرم بشویید.
-
سبوس گندم، دارو ضد جوش قوی خانگی
سبوس گندم به راحتی عمق پوست را تمیز و سلولهای مرده را از بین میبرد. برای استفاده از این ماده کافی است که ۴ تا ۵ قاشق جوشانده خنک گل ختمی را روی ۲ قاشق آرد جوانه گندم بریزید. سپس کرم را روی پوست خود بمالید و ۳ تا ۴ دقیقه ماساژ دهید.
-
استفاده از ماست برای بهبود وضعیت پوست صورت
استفاده از ماسک ماست برای تغذیه عمقی و بیرونی پوست بسیار عالی است. این ماسک سرشار از مواد مغذی مانند زینک، ویتامین B، کلسیم و اسید لاکتیک است. برای استفاده از این ماسک باید پوست خود را بشویید و خشک کنید. سپس مقداری ماست را با انگشت روی صورت خود بمالید. ۱۵ دقیقه صبر کنید و صورت خود را با آب گرم بشویید.
۵-تغییر در سبک زندگی برای کمک به درمان جوش صورت
استفاده از روشهای درمانی ذکر شده زمانی جواب میدهد که فرد یکسری تغییرات ساده اما مناسب را در زندگی خود ایجاد کند. به عنوان مثال اگر فرد برای درمان جوشهای ناشی از چربی خود دارو مصرف کند، اما شستشوی صورت خود را به طور مرتب انجام ندهد، تغییری در وضعیت پوست او ایجاد نمیشود.
به همین دلیل پیشنهاد میشود که برای کمک به درمان جوشهای صورت خود و داشتن پوستی سالم اقدامات نوشته شده در اینفوگرافی زیر را انجام دهید.
۶-برای درمان جوش صورت چه بخوریم؟
یکی از مهمترین چیزهایی که بر سلامت پوست اثر میگذارد، رژیم غذایی است. هر چیزی که میخوریم و مینوشیم تاثیر مستقیم یا غیرمستقیمی بر پوست ما میگذارد. به همین دلیل توصیه میشود که در رژیم غذایی خود از مواد مقوی، سالم و مناسب استفاده کنید. در ادامه ما تعدادی از مواد غذایی که برای پوست خوب هستند و مواردی که باعث تحریک پوست میشوند را معرفی خواهیم کرد.
خوراکیهای مفید برای درمان جوش صورت | مواد غذایی تحریککننده پوست و ایجاد جوش |
ماهی | شیر گاو و لبنیات پرچرب |
چای سبز | شکر |
گردو | تنقلات چرب، شیرین یا شور |
آبمیوهها | فست فودها |
تخم کتان | گوشتهای چرب |
خیار و هندوانه | مصرف بیرویه آجیل |
نانهای سبوسدار | شیرینیها |
کلم بروکلی | مصرف زیاد برنج |
مواد غذایی پروبیوتیکی | غذاهای آماده و فرآوری شده |
صدف | مواد غذایی فریزری و کهنه |
جوانه گندم | شکلات |
توجه داشته باشید که تنها با رعایت رژیم غذایی نمیتوان سلامت پوست را تضمین کرد. بلکه استفاده از یکسری داروها، دستگاه و تجهیزات زیبایی و درمانی نیاز است.
جمعبندی انتهایی
سلامتی پوست صورت یکی از مهمترین ملاکهای زیبایی است و به همین دلیل افراد مختلف به دنبال درمان جوش صورت خود هستند. بر ای درمان لکهها و جوشهای مختلف، روشهای متفاوتی وجود دارد. هر کدام از این روشها برای نوع خاصی از جوشها مناسب هستند.
ما در این مقاله از مجله شفاکاران به بررسی و معرفی روشهای مختلف درمان جوش صورت پرداخیتم. در صورتی که سوال یا پیشنهادی داشتید با ما در ارتباط باشید.
پرتکرارترین سوالات در مورد درمان جوش صورت
برای درمان جوش صورت چه بخوریم؟
مصرف مکملهای خوراکی، آب زیاد، سبزیجات و میوههای تازه برای سلامت پوست مناسبند.
چند نمونه از بهترین پماد برای جوش صورت را معرفی کنید؟
پمادهایی مانند تازوراک، ترتینوئین، آلترنو برای درمان جوشهای صورت مناسب هستند.
آیا درمان جوش صورت در پنج دقیقه ممکن است؟
خیر. برای درمان جوش صورت به یک دوره ۱ تا ۲ ماهه نیاز است.
آیا درمان خانگی جوش صورت جواب میدهد؟
بله. استفاده از راهکارهای درمان خانگی و سنتی گیاهی برای بهبود وضعیت پوست مناسبند.
درمان سریع جوش صورت با لیزردرمانی ممکن است؟
لیزردرمانی اثرگذاری سریعی دارد و باعث بهبود وضعیت پوست خواهد شد.